A„vidéki” Libri
Interjú Dietrich Tamással, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. igazgatójával
2001.10.18

Anélkül, hogy különösebb elemzésbe bocsátkoznánk, az év végéhez közeledvén nyugodtan kijelenthető, a 2001-es esztendő a könyvkereskedelem egyik meghatározó éveként vonul be a magyar könyvszakma történelmébe. Míg a hazai könyvkiadás tavaly cím- és példányszám visszaesést volt kénytelen elkönyvelni, addig a könyvkereskedelemben – a nagymértékű átrendeződése következtében – tőkekoncentrációról és látványos piaci térnyerésről beszélhetünk. A nagy hálózatok bővülése közül is kiemelkedik a Libri Könyvkereskedelmi Kft., amely az év végéig csaknem megduplázza(!) boltjainak számát, és ami különösen figyelemreméltó, hogy az új boltjai – néhány kivételtől eltekintve – mind vidéken találhatók.
 

• Vélhetően az idei év a Libri életében mindenképpen a „siker éve”. Hogyan alakult a cég első félévi forgalma?

– Az S & C Áruházlánc Rt. forgalma nélkül 30,6%-os forgalomemelkedést értünk el. Sajnos ez a szám nem köszönt vissza július és augusztus hónapokban: júliusban 17%, augusztusban 23% növekedést regisztráltunk. Májustól folyamatosan vesszük át a Skála és Centrum áruházakban lévő üzleteket: májusban a budai Skála Áruházban, júniusban Szegeden és a budapesti Corvin Áruházban, júliusban Kispesten, augusztusban Kecskeméten és Miskolcon, most szeptemberben Szolnokon, Veszprémben, Székesfehérváron és a budapesti Skála Metróban működő könyvesboltokat. Mire ez a cikk megjelenik, túl leszünk az ország legnagyobb könyvesboltja, a Libri Mammut Könyváruhá-zunk megnyitásán is. Kevés kivételtől eltekintve meglehetősen lesújtó tapasztalatokat szereztünk. A budapesti Corvinban, Debrecenben, Gyöngyösön és Pécsen még könyves osztályok sem voltak az áruházakban. Némelyik vidéki boltban alig volt könyv, hiányoztak a könyves szakemberek, nem egy üzletben az éves forgalom a hétmillió forintot sem haladta meg. Úgy gondolom, hatvan-nyolcvan négyzetméterről az a teljesítmény nem fogadható el. Nem kevesebb a feladatunk ezekben a boltjainkban, mint újra bevezetni a könyvet. Az eddig megnyitott üzleteinkben ezért még csak bontogatja szárnyait a könyveladás, de azért örömmel elmondhatom, augusztus végéig több mint százmilliós forgalmat sikerült elérnünk.

• Milyen forgalomnövekedéssel számoltok az S & C Áruházláncban?

– Úgy gondoljuk, hogy az idei évben öt–hatszázmilliós forgalmat produkálnak a Skála és Centrum könyvesboltok, ami reményeink szerint jövőre megduplázódik. Lehet persze, hogy idén csak ötszázmilliót sikerül teljesíteni, de jövőre reálisnak tűnik az ezerkétszázmillió forint.

• Figyelembe véve, hogy ezek az üzletek se alapterületükben, se megjelenésükben nem a megszokott Libri boltok, az átalakítás során mire helyezi a Libri a hangsúlyt?

– Először is a választékra. Sokkal szélesebb, igényesebb kínálatot kell kialakítanunk. Nem kis problémát okozott, hogy a Skála és a Centrum Áruházakban „Merényi” könyveket árultak. A Libri továbbra sem szándékozik olyan könyveket átvenni és árusítani, amelyek nem felelnek meg a tisztességes könyvkereskedelem követelményeinek. Nem szeretnénk az eddig elért színvonalunkból engedni. Debrecen kivételével mindenütt örökölt bútorokat használunk, amelyeken sajnos nem helyezhető el annyi könyv, mint a könyvesbolti polcokon. Természetesen ezeket folyamatosan lecseréljük a korszerű árusítás követelményeinek megfelelő berendezésekre. Kiemelt hangsúlyt kívánunk fektetni a meglévő személyzet képzésére. Itt azt kell tudomásul vegyük, és természetesen megoldjuk, hogy az áruházak jellegéből adódóan kisebb a kiszolgálási létszám, azaz több osztály feladatait egyszerre ellátó személyzettel kell elérnünk a színvonalas kiszolgálást. Az üzletek már a Libri számítógépes rendszerét használják, és hetente háromszor kapnak árut. Eddig két hetet kellett várni az újdonságokra, most a többi Libri boltokkal egy időben érkeznek meg oda is a könyvek. A törzsvásárlói kártyarendszerünk itt is érvényes és mivel az áruházakban a Szuper Shop rendszer is működik, dupla haszonhoz jutnak a vásárlók. E pillanatban még nem dőlt el, de várhatóan 15–18 bolt.

• Melyek a friss, vidéki könyvkereskedelem első tapasztalatai?

– Új dologba vágtuk a fejszénket a tekintetben, hogy vidéken, számunkra eleddig szinte ismeretlen területen kezdtünk el könyvesboltokat nyitni. Az is szokatlan számunkra, hogy együttműködési szerződés keretében működtetjük ezeket a üzleteket, azaz nem mi ellenőrizzük száz százalékban az üzleti folyamatokat. A könyves feladatokat természetesen igen, hiszen ez alapfeltétel volt. A legfőbb tapasztalatunk, hogy csak akkor lehet színvonalas munkát végezni, ha a könyvkereskedés legapróbb mozzanata is megtervezett és az alaptevékenységet segíti. Akkor fognak jól működni a Libri vidéki boltjai, ha el tudjuk érni azt a színvonal növekedést, amit Budapesten már elértünk.

• Mennyi időt hagytok magatoknak erre?

– Jövőre teljes üzem lesz.

• A tervezett 1,2 milliárd forintos forgalommal elégedettek lesztek?

– Igen, elégedettek. Szeretnénk vidéken is elérni, hogy mindenki megtalálja az általa keresett könyvet. Úgy gondolom, Budapesten ezzel már nincs gond, ha a könyv kapható, akkor azt meg is lehet venni. Remélem egy-két éven belül ez a megyeszékhelyeken így lesz.

 
 
 

Lafferton Kálmán

©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu