Luca-napi KönyvTÁRlat az Országos Széchényi Könyvtárban
2012.12.10

A boszorkányüldözésekről szóló előadásokkal, koncerttel és táncházzal várják az érdeklődőket december 13-án a Luca-napi KönyvTÁRlatra az Országos Széchényi Könyvtárban. A Föld és ég egybeér című program keretében két szegedi történész, Galamb György és Brandl Gergely boszorkányüldözéssel kapcsolatos kutatásait ismerhetik meg az érdeklődők, akik a Greenfields együttes zenéjének segítségével bepillanthatnak a kelta mítoszok világába, és kizárólag ezen a délutánon megtekinthetik a nagy szegedi boszorkányper néhány eredeti iratát - közölte az intézmény.

Galamb György előadásában a kora újkori európai boszorkányüldözésekhez vezető folyamatokat vizsgálja, különös tekintettel arra a szerepre, amelyet a ferences és domonkosrendi inkvizítorok és prédikátorok játszottak benne. Brandl Gergely előadásában a szegedi nagy boszorkányhisztéria (1728-1729) elevenedik meg, amelynek forrásai a magyar tudományos irodalomban sokáig töltöttek be meghatározó szerepet. Az utóbbi idők tudományos diskurzusai rámutattak arra, hogy érdemes átértékelni azt a szerteágazó képet, amely körbelengi a szegedi boszorkányok misztériumát. A legutóbbi kutatások merőben új forrásokat tártak fel, amelyek mentén újra meg kell vizsgálni a perek eseményeit.

Az ingyenes rendezvényen az érdeklődők kamarakiállításon tekinthetik meg a nagy szegedi boszorkányper néhány eredeti iratát, az estet pedig a Greenfields együttes hagyományos kelta-ír koncertje és táncháza zárja.

(MTI)

©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu