Határon átnyúló szabolcsi rendezvények
2010.06.02

Három helyszínen, Nyíregyházán, Szatmárnémetiben és Beregszászon kedden megkezdődtek a 81. Ünnepi Könyvhét és a 9. Gyermekkönyvnapok szabolcsi rendezvényei, amelyeken több határon túli író is bemutatkozik. A könyvhét alkalmából számos szabolcsi irodalmár alkotását ismerheti meg a könyveket kedvelő közönség – mondta a keddi nyíregyházi megnyitót megelőzően Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Városi és Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese.

A hagyományoknak megfelelően már egy héttel korábban elkezdődött az a megyei könyvmustra, melyen újdonságként Csabai László Szindbád, a detektív, Kurucz Gyula Akkor is, ha fáj, Lefler György Csak csönd, Budaházi István Tavaszváró, és Kóka Rozália Napsugárkisasszonyok a történelem sodrában című kötetével találkozhat a közönség.

Idén több külső helyszínen, így a kárpátaljai Beregszászon és a romániai Szatmárnémetiben, valamint több kisebb határon túli településen tartanak felolvasóesteket és író-olvasó találkozókat. Többek közt bemutatják Iancu Laura Névtelen nap című könyvét Nyíregyházán, a hazai szerzők közül pedig Czakó Gábor író-újságíró-képzőművész és Juhász Zoltán népzenekutató képviseli a magyar irodalmat a határ menti városokban.

Szatmárnémetiben lesz olyan irodalmi est, melyen a tragikusan elhunyt erdélyi költőre, Hervay Gizellára és férjére, Szilágyi Domokos irodalomtörténészre emlékeznek.

Bihari Albertné kiemelte: a könyvhét keretében pénteken Add az időd! Add a hangod! címmel szervez felolvasónapot a könyvtár, a Szocio-East Egyesület, valamint a Vakok és Gyengénlátók megyei egyesülete, és ezen bárki felolvashat kedvenc verséből. Az intézmény emellett első alkalommal hirdeti meg az amnesztiahetet is, amelynek keretében pénzbüntetés nélkül adhatják vissza a kikölcsönzött, de még vissza nem adott könyveket a látogatók.

(MTI)

©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu