XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
2010.04.06

Az április 22-én kezdődő XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált dr. Paczolay Péter, a Magyar Alkotmánybíróság elnöke nyitja meg, Aliza Bin-Noun, Izrael budapesti nagykövet asszonya társaságában. Idén Izrael kultúrája, kortárs irodalma és könyvkiadása vendégeskedik Budapesten, gazdag programmal, s egy világhírű íróval, Ámosz Ozzal, akinek Élet és halál rímei című új kötete a fesztiválra időzítve lát napvilágot magyarul, az Európa Könyvkiadó gondozásában. Neves elődök után Ámosz Oz veszi át Budapest főpolgármesterétől a Budapest Nagydíjat, Konrád György laudációja után.

Az idei könyvfesztiválra 24 országból érkeznek íróvendégek és kiállítók, s a díszvendég Izrael mellett először állít ki Szaúd-Arábia, Brazília, Vietnám, valamint osztrák kiadó Budapesten. Régi kiállítóként érkezik ugyanakkor Budapestre Lengyelország, Spanyolország, Oroszország, Görögország, Románia, Japán és Kína. A világ könyvkiadását is sújtó gazdasági válság miatt bár több német kiadó, illetve könyvkereskedő cég is standot állít Budapesten, a vásár történetében először nem lesz német nemzeti stand, ugyanis a Frankfurti Könyvvásár Igazgatósága ebben az évben nem kapott támogatást a német Külügyminisztériumtól.

Jubileumához érkezik az egy évtizede, a Budapesti Francia Intézet javaslatára elindított Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, amely máig az Unió legszélesebb körű összefogásával megvalósuló kulturális rendezvénye. Idén is 17 országból jönnek el Budapestre a legsikeresebb elsőkötetes prózaírók, soraikban az elmúlt évtizedek egyik legjobb magyar történelmi regényével az irodalmi köztudatba berobbanó Horváth Viktorral.

A könyvfesztivál idén is otthont ad egy nagysikerű, kétoldalú irodalmi kezdeményezésnek, a német-magyar irodalmi fesztiválnak, a Leibach Alapítvánnyal és a budapesti Goethe Intézettel együttműködésben. Budapestre jön Arnold Stadler, Tillman Rammstedt és Moritz Rinke, ők Esterházy Péterrel, Kiss Noémivel és Dragomán Györggyel együtt tartanak felolvasást, s beszélgetnek Dalos György moderálásával.

A könyvfesztiválon több mint 300 program közül választhatnak az érdeklődők, de ez a négy nap egyúttal a magyar könyvpiac, pontosabban a magyar anyanyelvű könyvpiac legnagyobb szakmai fóruma is. Idén a következő témák kerülnek megbeszélésére: a könyvkiadás és könyvkereskedelem helyzete, a válság következményei, a hamisítások elleni szellemi-tulajdonvédelem, az elektronikus könyv, a digitális könyv, az e-book. A Könyvtáros Klub keretében a magyar könyvkultúra legnagyobb léptékű támogatási rendszeréről, a Márai-programról, a könyvtári szolgáltatások fejlesztéséről, a magyar és az egyetemes kultúra örökségéről és védelméről, s mindenekelőtt a könyvfesztivál örökzöld témájáról, az olvasáskultúra fejlesztéséről, az olvasóvá nevelésről lesz szó.

A könyvfesztivál biztosít méltó helyszínt a könyvkultúra több jelentős szakmai elismerésének az átadásához. Április 23-án az IBBY, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa Magyar Tagozata ismerteti az Év Gyermekkönyve díj jutalmazottjait, s vasárnap, 25-én a Könyvfesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése immár tizedik alkalommal díjazza tagjai titkos szavazatai alapján az Év Kiadóját, s új kiírásban az Év kereskedője díj jogutódját, az Év Vidéki és az Év Fővárosi Könyvesboltja nyerteseit. Az oktatást leghatékonyabban szolgáló könyvet, valamint CD-t, illetve hangoskönyvet elismerő Budai Díjat a II. kerület polgármestere, dr. Láng Zsolt ajánlotta fel.

A XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál is a magyar irodalom legjobbjai előtt tisztelgő Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul. Az idén kerek születésnapjukat ünneplő jeles alkotóink közül az alábbiak kaptak meghívást a Tarján Tamás vezette baráti összejövetelre: Nemeskürty István, Csoóri Sándor, Dobos László, Réz Pál, Sándor Iván, Salamon Pál, Ungvári Tamás, Taxner-Tóth Ernő, Ferdinandy György, Berkovits György, Fábián László, Gerold László, Nyerges András, Tamás Menyhért, Szörényi László, Rakovszky Zsuzsa, Esterházy Péter, Kulcsár Szabó Ernő, Szávai Géza, Vámos Miklós.

RÉSZLETES PROGRAM

 
 
 

©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu