10 éves a Ráday utcai könyvfesztivál
Interjú Orbán Györggyel, a fesztivál főszervezőjével

2010.04.06

Orbán György: Tíz évvel ezelőtt a Ráday Könyvesház vezetőjeként úgy képzeltem el, hogy az Ünnepi Könyvhét szempontjából is kívánatos, ha egyszerre több helyszínen kerül sor könyvheti rendezvényre, ezért szerveztem a Ráday utcában könyvfesztivált. A mostani kerek évforduló kapcsán elmondhatom, sikerként értékelem, hogy sikerült fenntartanunk a könyvfesztivált, ugyanakkor el kell ismerjem, hogy egyfajta „mellékhelyszínként”, nem tudott tömegeket vonzani, s nem alakult ki érdemi együttműködés a központi és a többi helyszín között.

– Mi ennek az oka?

Akkoriban se a könyvpiaci szereplők, se a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) nem gondolta úgy, hogy bővíteni kellene. Tehát nem született olyan szakmapolitikai döntés, hogy fontos lenne a könyvünnepet tematikai, vagy más elképzelés szerint „szétteríteni” a városban. Az, hogy az írók boltja elé kiraktak egy asztalt néhány székkel, nem tekinthető komoly könyvheti helyszínnek. Más szempontból persze érdekes, mert komoly emberek beszélgetnek egymással, de mint vásári helyszín, helyszín nem volt jelentős. Párhuzamosan születtek már és vannak is helyszínek, ezek egy része elhalt, mások születtek, de az elmúlt tíz év tapasztalatait, s a jelentősen megváltozott piaci viszonyokat, figyelembe véve ismét ideje, hogy egy nagyon sokszínű, gazdag kulturális programot kínáló új könyvheti fesztivállal ismét bejelentkezzen a Ráday utca.

– Milyen programokkal és milyen helyszíneken várják az érdeklődőket?

A Ráday utcai megszokott főhelyszín átkerül a Bakáts térre és az abba torkolló széles Bakáts utcára, és ehhez hozzákapcsoljuk a Középső-Ferencvárosban található Ferenc teret. Az ünnepi könyvheti fesztivál pedig kiegészül a Református Zenei Fesztivál és a Bárka Kikötő Fesztivál programjaival, s így együtt, közös logo alatt várja közönségét a Kultucca Fesztivál. A Református Zenei Fesztivál döntő részben zenei produkciókkal várja az érdeklődőket. Köztük olyan együttesekkel, mint a Vujicsics, Keep Floyding, TransylMania, Misztrál, After Crying, Zurgó, hogy csak néhányat említsek, de lesz fáklyásmenet zsoltárénekléssel, zenés áhitat a Kálvin téri református templomban Lovász Irén és társai (150 fős kórus) részvételével, református iskolák találkozója a Lónyai Református Gimnáziumban, ünnepi zenés istentisztelet az erdélyi SOLA MUSICA régizene együttes részvételével, interkatív kiállítás, vetélkedő, kerekasztal-beszélgetés és könyvbemutató a könyvhét keretében. Megkérjük a Ráday Gyűjteményt, hogy nyissák ki a történeti könyvtárat, és a Biblia Múzeumot erre a hétvégére. A másik nagy fesztivál helyszínünk a Bárka Kikötő a Ferenc téren. Õk másfajta, de ugyancsak nagyon igényes zenei programot hoznak, emellett színházi és gyermek produkciókkal lépnek fel, többek között Sebestyén Márta, Alexander Balanescu, Szalóky Ági, koncertezik a Sator Quartet, az Alma zenekar, a Makám, David Yengibarjan, Elsa Valle, mesél a gyerekeknek Berecz András, lesz János vitéz, Meseladik, Bóbita Bábszínház, Utcaszínház és Piaf-est. A Ferencvárosi Dalos Ünnep kórusainak szintén a Ferenc tér a helyszíne, aztán a könyvhét idején a Ráday utca és a Bakáts tér is fogadja az alkalmai produkciókat. A könyvheti fesztivál vendége, a párkányi Hídőr/Bridgeguard Művészeti Műhely a Ráday Képes-házban mutatja be performanszát Aquaphone címmel. Ebben az évek óta megtartott művészi vállalkozásban nemzetözi rangú kortárs zeneszerzők, kórusok, ill. évente más-más szerzők működnek közre – Zsuzsanna Gahse, Parti Nagy Lajos, Tolna Ottó – de természetesen szlovák szerzők is szerepeltek. Filmek a nyelvhatáron címmel Kerekes Péter kassai filmrendező válogatásában lesz egy tematikus filmfesztiválunk is amelyben a nyelvi-kulturális-mentális „határhelyzetekkel” foglalkozó magyar, szlovák, cseh, német, osztrák szerzők filmjei mutatjuk be. A könyvheti fesztiválon Mese Ház néven nemzetközi mozgalmat indítunk el. A Mese Ház olyan svájci-magyar együttműködésben épülő hálózat lesz, amely az élőszóban történő mesélés kultúrájának az erősítésére, illetve más nyelvek megismerésére, tiszteletére törekszik. A zürichi Mese Ház – különféle nyelveken – könyvek formájában meséket küld, és a „csomagot” a budapesti Mese Ház, a helyi iskolák és óvodák gyerekei fogadják. Pénteken a Mese Ház ünnepélyes felavatásával nyílik a Bakáts téri–Bakáts utcai könyvfesztivált, amelyen jelen lesz Christian Mühlethaler, Svájc nagykövete és dr. Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere, valamint Silvia Hüstler mesepedagógus.

– A könyvheti fesztiválon a magyar gyerekkönyvkiadók képviseltetik magukat?

Nagyon remélem. A Mese Ház mozgalom ugyanis olyan eseménynek ígérkezik, amely kell, hogy érdekelje a magyar gyerekkönyvkiadókat. A mozgalom megalapításához tartozik az a szakmai találkozó, amelyre meghívjuk a mesekiadókat is, s közösen szeretnénk kialakítani a működés módszereit, beleértve kiadást is. Úgy hisszük, hogy a mozgalom elindításával a magyar mesekönyvkiadásban érdekelt kiadók és a mese iránt érdeklődő nagyközönség számára is értékes lehetőséget nyitunk.

– Milyen feltételeket tudtok kínálni a kiadók számára?

Háromszor három méteres sátrakat kínálunk, amelyekért csupán a tényleges bérleti díjat kérjük el. Így egy kilenc négyzetméteres sátor bérleti díja péntektől vasárnapig mindössze harmincezer forint plussz áfába kerül. A Bakáts utcában, amely nem kisebb, mint a Vörösmarty tér, akár négy sor sátor is felállítható. A templomfelőli részen lesz a nagyszínpad különféle kulturális eseményekkel, koncertekkel, akár késő estig. Ez a tér, mint új könyvheti helyszín sokkal alkalmasabb könyvheti sátrak állítására és a hozzájuk kapcsolódó programok bonyolítására, mint korábban a Ráday utca. Jó szívvel bíztatom a kiadókat, jöjjenek el és állítsanak itt is sátrat a könyveiknek, vegyenek részt, szerzőikkel együtt erősítsék a ferencvárosi könyvfesztivált. Idén a pszichológia lesz könyvheti fesztiválunk kiemelt témája, amelynek nagyon igényes, népszerű és széleskörű tálalását a Mindennapi pszichológia című folyóirattal létrejött együttműködés garantálja. A folyóirat erős programokkal száz négyzetméteren kíván szerepelni a könyvhéten. A témához kapcsolódó kiadók számára külön jelentőséget kap a fesztivál. Fontosnak tartjuk, hogy a kiadók programokat (dedikálás, könyvbemutatás, felolvasás, stb.) is szervezzenek a térre, ehhez könyvvásárhoz illő pódiumot biztosítunk mikrofonnal, székekkel. És az is nagyon fontos, hogy a programjait a saját eszközei – honlap, hírlevél, tájékoztató prospektus – segítségével maga is népszerűsítse. A Ráday Könyvesház idén is gondoskodik arról, hogy a saját sátrában teljességre törekvő könyvheti választékot találjanak az olvasók. Ezt a kínálatot egyeztetni szoktuk a szereplő kiadókkal a párhuzamosság elkerülése érdekében. Vasárnap este a Kultucca Fesztivál igazi zenei csemegével zárul: immár negyedik alkalommal lép fel Snétberger Ferenc, ezen az estén Toni Lakatossal, a Bakáts téri templomban.

 
 
 

Lafferton Kálmán

©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu