Móricz és Móricka
2009.03.01

Az egyutcás falvakról és a lassú, unalmas kisvárosról írni azoknak, akik a provinciák világát távolinak, sőt egzotikusnak érzik, és legfeljebb az emlékeikből ismerik, igen-igen hálás feladat. De csak akkor, ha a szövegből nem a nagyvárosi értelmiség lesajnáló aggodalma, vagy fölényeskedő iróniája hallatszik, hanem elsősorban az önirónia, azaz a szükségszerű közösségvállalás tudata. Mert ne legyenek illúziónk: Cserna-Szabó András novellafüzérét biztosan nem azok fogják olvasni, akikről szól, merthogy nekik nem csak az olvasás, de még a beszéd is nehezen megy – ám akik olvassák, azok is hasonló, bár más jellegű, a sikeres és boldog élet lehetőségét akadályozó alapproblémákkal küzdenek.
 

Persze nem lennék meglepve, ha ezeket a varázslatos, lényegüket tekintve mégis realista történeteket az úgynevezett „szélesebb olvasóközönség” is szerethetné, pont azért, mert sztorik úgy tudnak valószerűek lenni, hogy közben a mai Magyarország ügyetlen, pénzsóvár és gyakran kínosan alpári életét a fikció állandó jelzésével mutatják be: a kocsmák és a kocsmárosnék, a bánatukat alkoholba és esztelen szexbe fojtó alakok a magyar hétköznapok alapszereplői, ám kétéltű harcsák, végtagok nélkül élő és a nővérkéket felzabáló férfiak csak egy elképzelt világban lehetnek. Ahogy nem hívnak senkit Hullám Rodrigónak, Petrák Titusznak, de még Krizantém Borisznak sem, és nincs Hosszúnap utca, de talán még Zöld Törülközőről elnevezett presszó sem a Kárpátok alatt. De a szerző olyan ügyesen játszik ezzel a kettősséggel, azaz a csak a médiából ismert vidék életének valószerűségét és a meseszerű elemek báját keverő technikákkal, hogy szinte névjegyévé lesz az ebből fakadó megnyerő, karneváli hangulat és a könnyed, mindig a viccre kacsintgató nyelv.

Mindezek előtt azonban maga a történet áll, melynek Cserna-Szabó ma már igazi mestere. Ízesen és nagy energával mesél, nem túl nagy csavarokkal, az időrendet általában gondosan megtartva, de pikáns és vad fantáziával, a meghökkentő és a humoros elemek egymásra építésével, fegyelmezetten, tisztán. A szövegek ennek megfelelően szórakoztatóak és olvasmányosak, de legalább annyira drámaik és fájdalmasak is. Ez utóbbira jellemző maga a kötetcím, a Puszibolt, mely arra az elképzelt, bár a könyvben konkrétan is megjelenő üzletre utal, ahol az arra érdemeseknek boldogság jut, az érdemtelenek előtt viszont még az ajtó is zárva marad. Merthogy a történetek hátterében az munkál, hogy bizony mindenki boldogulni szeretne, sőt boldog szeretne lenni, de legtöbbjüknek csak a magány és a szenvedés jut: pénz és utazás helyett eladósodás és rabság, a szerelem helyett öngyilkosság, a család helyet legfeljebb gonosz barátok.

A szövegek másik nagy erénye, hogy végső soron elbeszéletlen történeteket hoznak a felszínre, az elhallgatások társadalmának rejtett titkait. Mert miközben a kistelepülések szokásainak megfelelően mindenki ügyel a látszatra, arra, hogy a környezet ne vegye észre a személyes problémákat, a lelkek mélyén, illetve a családokon belül nagy-nagy drámák zajlanak. Cserna-Szabó az efféle prüdéria ellen tüntet akkor is, amikor a nyomdafestéket csak alig tűrő, válogatott trágárságokat használja, azaz nemet mond mindenféle társadalmi gátlásra. Szabadon beszél, pont azért, hogy hőseit is felszabadítsa.

Cserna-Szabó András hatodik könyve tehát ugyanolyan üde és szellemes, könnyed és fantáziadús, ironikus és lendületes, mint amilyenek az előzőek voltak. A szerző egyre magabiztosabban és egyre rutinszerűbben mozog ebben a nyelvileg is pontosan meghatározható, kopott, igénytelen és reménytelenséggel telt világban, melynek kocsmai önsors-rontók, elfuserált életű értelmiségiek, kisstílű bűnözők és mindig mindenre kapható Annácskák az állandó figurái. Más kérdés, hogy ez a rutinszerűség igencsak rányomja a bélyegét a kötetre, a huszonnyolc novellában gyakran találhatunk önismétléseket, modoros, sőt néhol zsurnalisztikus fordulatokat, régről vagy mástól ismerős, netán túl direkt poénokat. A szövegek azonban ezekkel együtt is érdekes és élvezetes olvasmányok, olyasfélék, melyeket máshol biztosan nem lehet megtalálni.

Cserna-Szabó András: Puszibolt
Magvető, 2008
264 oldal, 2690 Ft

 
 
 

Bedecs László

Magvető Kiadó

©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu