A legkisebbek magasságairól
2008.07.02

Reményeim szerint számosan vagyunk még, akik szívesen lennénk mintaszülők, -nagyszülők (be nem vallottan pótvizsgás szülők egy kevésbé sikeres nappali tagozatos „diplomaszerzés” után) a gyermeknevelés című zűrös kurzus folyton megújulásra ösztönző időjátékában.
 

Ha körülnéz a hitehagyott (nagy)-szülő, és megtépázottan is kedvelt értékrendjét sem akarja megtagadni, meg korszerű is szeretne lenni a világba vezető kalauz szerepében, hamar be fogja látni, hogy nincs egyedül az önbizalmi válságával. S ebben a könyvkiadók fogják őt a leginkább szocializálni. Úgy tűnik ugyanis, hogy mifelénk nem nagyon akad okos, szűkszavúan is ösztönző, elhallgatásaival is bíztató, kíváncsiságot élesztő „mágus”, aki tudja, hogy milyen (egyszerű) nyelven kell a legbonyolultabb emberi csodákról is jó kérdéseket feltenni a túlmagyarázkodás minden veszélye nélkül. Ráadásul érteni kell azt, amiről beszélünk, meg érezhetően szeretni kell a saját értékeinkbe vetett hitünket!

Vannak még ilyen felnőtt (nagy)-szülők?

Ahogy ismerjük egymást, mintha mifelénk ezt a feleletet is kicsinyebb hittel és sietősebb legyintéssel intéznénk el. Nem lehet véletlen, hogy másutt sikerkönyvek és -könyvsoro-zatok születnek készségesebben vállalkozó – bár bizonyára ott is segítségre vágyó – (nagy)szülők számára. A kevés felolvasandó (vagyis könynyen tanulható és előadható) alapokat támasztják meg vizuális ötletekkel, jól átgondolt szín- és formavilágunk kódjaival ezek a könyvsorozatok. Hogy „kedvedre játszhass”, hogy játék közben „úgy tegyünk, mintha nem is önmagunk lennénk”. Az is lehet ösztönző erő, hogy van ember, aki képes nekünk ilyen sorozatot írni és rajzolni, tehát akár én is megpróbálkozhatnék az adaptációval…

S mifelénk mintha a latin példákra lenne erősebb fogadókészsége kiadónak, vásárlónak egyaránt. A legkisebbek felé forduló, világra mutató érzelem irányíthatja ezt a két egymásra találó törekvést, ha valóságos és őszinte a szándék a világra mutogatás ügyében. A Műszaki Könyvkiadó két sorozata bizonyosan az egyik lehetséges útja ennek a tanulható felnőtt szerepnek, ha már egyszer tanulásra szorulásban szenvedünk, s azt be is merjük vallani egymás közt.

Az Állati természet Milánóban született kiskönyvei az éppen nyiladozó elmék felé fordítják a mi tudálékos vagy éppen pontatlan figyelmünket, s lecsupaszolva, akár estéről estére ismételhetően mond(at)ják el azt a nagyon fontos keveset, ami után megtanulható, miért másképpen fontos nekünk A sün, A tukán, A macska, A víziló vagy A panda (ez most a megjelenés pillanatnyi sorrendje is).

A Mi a művészet? sorozat Barcelonából érkezett „kockakönyvei” mintha egy-egy nagyon ravasz szakkörvezető által felépített, alkalomról alkalomra gazdagító csapongásaival terelgetnének bármely művészet technikáinak, műfajainak nézni és csinálni való labirintusaiban. Ez az író-illusztráló szerzőpáros is úgy válogat a mindenségben, hogy maradjanak nyitott kérdések, alig megérintetten továbbgondolandó feleletek a közreműködő (nagy)szülők (szakkörvezetők stb.), de főleg a mindenséget tanuló kisiskolások számára a Festészet és szobrászat, a Zene, a Film, a Színház (stb.) életünkbe átszivárgó csodáiból.

Azt persze még mindig nehéz elhinni, hogy nincs ehhez hasonló hazai „projektünk”. Lehet, hogy csak arról van szó, hogy mi mindent egy kicsit magasabban akarunk kezdeni?

Állati természet sorozat
Mi a művészet sorozat
Műszaki Könyvkiadó

 
 
 

Kovács Lajos

Műszaki Könyvkiadó / Skandi-Wald Könyvkiadó

©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu