Bridget Jones férfiruhában
2003.10.09

Az HBO-n nemrég mutatták be a Bridget Jones naplóját. Ám nem lenne Pest Pest, ha nem találta volna ki azonnal az angol sikertörténet után a mi, magyar, saját különbejáratú Bridget Jonesunkat. Jelentem, a Duna partjára is megérkezett a világhírûvé, sõt legendássá nõtt kultuszhõsnõ, akárcsak annak idején Barbie-baba, csakhogy férfi álruhában.

A magyar Bridget Jonest idehaza Dr. Oscar Cameronnak hívják, sikeres nõgyógyász Seattle-ben, aki igaz, hogy agyon keresi magát, mégis boldogtalan, mivel – tán olasz bevándorló õsei erõteljes nemi trombitaharsogását követve ötszöri házasságon átbukdácsolva se találja meg az igazi Nõt.

Az eredeti Bridget Jones, persze, nõ, félénk, de rámenõs, csúnyácska, kövérkés, mégis szakadatlanul sóvárog az ideális Férfi után.

A mi, magyar férfi Bridget Jonesunk eredeti névadójához híven szintén elérhetetlen nõideálját kergetve száguld át fiatal korához képest gyorsvonati sebességgel öt balul sikerült házassága – és az egy örök tartalék „harmadik” – buktatóin. Házassága elején telve idealizmussal lép Hymen sátora alá, hogy aztán mind az ötször – plusz az egy örök tartalék „harmadik”-nál is becsõdölve – kiábrándulva, kétségbeesett menekülésre fogja, s mind az ötször lelkileg, testileg, lepusztítva, anyagilag kifosztva a bõrét mentve iszkoljon el.

Dr. Cameron modernkori donhuánként, igazi fergeteges komédiát gerjesztve maga körül próbálkozik a lehetetlennel: megtalálni a Nõt, pedig nincs is Nõ, csak nõi típusok vannak, szól a szerzõi verdikt. Feleségei – és a mindvégig kitartóan megértõ „harmadik” – örök nõtípusokat testesítenek meg.

Sorban követi egymást a férfipanoptikumban felvonuló férfias, a szent, a vamp, az üresfejû próbababa és a dermesztõen aszexuális, kövér, ronda családanya. Dr. Cameron pedig újkori Odüsszeiába illõen lelkiismeretesen bukdácsol át rajtuk, akárcsak egy modern utazási regény fõhõse a lélek nagy belsõ utazásának egyes állomásain, hogy aztán harmincévesen, ötszöri válás után teljesen kiégve, testileg-lelkileg lenullázva, roncsként meneküljön át a Vén Európába, feledést és természetesen továbbra is az örök Nõt hajszolva. Elgyötört nõgyógyászunktól a svájci Lago Maggiore partján veszünk búcsút, ahol a csodás tájon mélázva fogalmazódik meg benne a megoldás: hirdetést ad föl, amelyben mint szimbólum a szimbólumát, keresi az egyedül hozzáillõ, neki való nõt, Bridget Jonest, az örök donhuánok és donhuáninak nagy örömére.

A fergeteges humorú könyvecske a letehetetlen könyvek közé tartozik, végig száguldó iramú, egészséges, vérbõ és nyers humorával, groteszk iróniájával alaposan megmozgatva a nevetõizmokat. Nem kíméli a hõseit, csapásait úgy osztogatja, akár a fölényes vívó a mestervágásokat. Tetézve mindez pesties kiszólásokkal, ízig-vérig magyarított látásmóddal. Az angol-amerikai álnév mögé rejtõzõ szerzõ ki is lehetne más, mint magyar író és nõ, név szerint Babay Bernadette, aki ezzel, a tizedik regényével alighanem beírta a nevét a rangos nevettetõk, a groteszk mesterei közé.

Bernie Britt: Keresem Bridzsitjonszt házasság céljából
Lucullus Kiadó
245 oldal, 1890 Ft

 
 
 

Kocsis Klára

Lucullus 2000 Bt.

©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu