Távol kelet, félközel múlt
2006.09.06

Több füzet kell hozzá, kijegyzetelésre. Dús könyv, élvezetesen megírt újszerűség. Japán, ezúttal nem szamurájcentrikusan, nem a felkelő nap fényében, nem ferde szemmel, nem háborúk, nem gazdasági csoda, nem is idegenség… hanem ökológia. Ilyen szemszögből nézve akkor, hogy Japán története.
Már a fülszöveg is eligazítgat. Nem a megszokott nyugati ellentétpárok jegyében zajlik az elemzés. Jó, akkor hogyan, és ha már eleve egységesen, hol lesz izgalmas. Lesz. Végig az.

Persze, irdatlan hagyományos matéria az alap. Egészen a japán gazdaság 1950 körül gazdagodási szerencséjétől (kőolaj-szén kontraszt, na ugye, mégis!), japán-amerikai békeszerződés (kérem, kérem, kerülhető az osztás, a „felek” fogalma?), a nők helyzete (férfi-korrelációk), a bérek (egyik adja, a másik a fixét nem kedveli, boldog helyzet), hát akkor? Hol vannak a párosok, a felezések kiiktatása? Mondhatni, a szigetjelleg, az ősi filozófiai-jelleg (észrevétlen jelenléte), a mikor-figyelem megléte, a csend tudománya… elég? Íme, csupa (hittük?) ökológia.

A japán létmód benső ökológiája, azt hiszem, itt a lényeg. Irigyeljük, írná Kosztolányi, és megmosolyogjuk szeretettel. Fejcsóválva, léhán. A mostani japántörténet pontos képet ad az évszámok szerinti eseményekről. A városokról, a fejlődésről, a japánok hétköznapjairól. Az ökológia tehát senkit el ne ijesszen. Lexikonszerű is ez az irdatlan tudás-alapra emelt mű. Könnyen eligazítanak a fejezetcímek, jó a szerkezet, szellős a könyv…. Jó, nem egy nyárra, nem egy évadra… hanem mindigre… ez akkor most, ismétlem, Japán története jól megvan. 274 és fél adatot tudok máris belőle. Csak az ökológián töprengek… mi is az, akkor?!

Conrad Totman: Japán története
Fordította: Antóni Csaba
Osiris Kiadó
856 oldal, 5500 Ft

Pest-budai arcélek, ezt az alcímet viseli a könyv. Fergeteges élvezet! Torda István kedvelői fel fognak kiáltani: végre: A sajtóból jól ismert író-újságíró most mutatkozhat, ekkora mű-halmazzal, végre olyanképp, amilyen, ami ő: az egyik legangolosabb irodalmi úriember, íme. Tömérdek bogarászás könyvtárakban, türelem, friss szem, jó tippek, helyismeret (Pest-Buda, hah!), és törhetetlenség. Hogy agyon ne nyomja, elsőül őt magát, a halmaz. Imádjuk a múlt századokat, minél közelebbiek (a 20. század kíméljen, úgy 1914-től), hálás olvasói vagyunk a kalandorok, széplelkek, szép hölgyek, ódon terek, kalamajkák történeteinek. Torda remekül ír. (Ezt próbáltuk anglomániánkkal kifejezni. Szuhay-Havas Ervin volt ilyen, ha effélékben utazott, Ottlik. Na ja, végpontok.) Kvíz-vetélkedőnek is beillik a Torda-mű. S a rajzok! Egész világ lesz a mi birtokunk. Jókai és Szép Ernő között ingáznak a dolgok itten, vadromantika és kiábrándultság, enyhe cinizmus és világracsodálkozás, kozmikus fájdalom – hol volt akkor még kozmosz?! –, Sherlock Holmes aprólékossága. Viktoriánus kor és pesti Bugac, vélt modernségek és világelsőségek… tessék megvásárolni, elolvasni, császári és királyi!

Torda István: Professzorok, redaktorok, kalandorok
K.u.K. Kiadó
262 oldal, 2700 Ft

Tandori Dezső
költő, műfordító

©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu