10 éves a Térképkirály
2003.02.16

Tíz év az nagy idő, különösképpen egy olyan cégnek, amely a semmiből született, mégpedig a rendszerváltás kezdetén. A TÉRKÉPKIRÁLY 1992-es indulása óta óriási változások voltak mind a könyv-, mind a térképszakmában, de a cég jól alkalmazkodott a gyorsan változó helyzethez és 2002-ben ünnepelhette létesítésének 10. évfordulóját. Első kérdésünk rögtön többrétű: – Milyen körülmények között folyt az ünneplés, volt-e egyáltalán ünneplésre ok? – kérdezzük Buslig Györgyöt, aki a Térképvilág Kft – közismert nevén TÉRKÉPKIRÁLY – főtulajdonosa és ügyvezetője.
 

Nemcsak a velem született optimizmus mondatja velem, hogy hál’ Istennek volt ok az ünneplésre és ünnepeltünk is, mégpedig munkával: több hónapos gondolkodás után egy kocsmában született az ötlet, hogy mit is kellene csinálnunk, ami nem túl erôltetett, összefügg a 10-es számmal, kibírjuk anyagilag és az se baj, ha hasznot is hoz. Végül egy nagyon egyszerű kis levelezôlapot gyártattunk, egy meglepetéssel, ahol mindenki „kikapirgálhatta” a szerencséjét! Soha még ilyen keveset nem költöttünk egyetlen akciónkra sem, de soha ekkora bevételt sem hozott egyetlen ötletünk se: szeptember 10-tôl 20-ig (tehát tíz nap alatt), nyolcszor akkora volt a forgalmunk, mint egy átlag napon. Ahhoz képest, hogy a szeptember szokott lenni a legrosszabb hónap, ez igazán nagy meglepetés volt!

És milyen volt az elmúlt 10 év?

Alapvetôen igen gyors ütemű, de egyenletes fejlôdést hozott, némi zűrzavarral vegyítve. Az elsô három év maga volt a sikertörténet, közel 500 millió forint volt az éves árbevételünk és rendkívül széles a vevôkörünk. Gyakorlatilag ekkor született meg a térképpiac, ami addig nem is létezett. Ezt megelôzôen monopolisztikus jellegű volt ez a szakma, de néhány év alatt száznál is több cég alakult. Cégünk zavartalan fejlôdését éppen öt éve, 1998 február 20-án néhány verôlegénybôl, ügyvédbôl és megbízóikból verbuválódott banda óhajtotta megtörni, de nem sikerült minket kivetni a nyeregbôl. Ezután volt még néhány atrocitás, ami nekünk súlyos károkat okozott, de mi – mintha mi sem történt volna – tettük a dolgunkat. Nagyon sok vevô elhagyott minket (1800 viszonteladóból mindössze 600 maradt), de aztán elkezdtek visszaszállingózni. Közben egyre inkább csodálkoztak: – Hát Ti még éltek? És micsoda nagy a választék! És milyen szép az üzlet! …..és hasonlók hangzottak el, nap, mint nap. Mi pedig leszegett fejjel csináltuk azt, amit elhatároztunk még az elején: térképekkel kiszolgálni a vevôközönséget.
Meglehetôsen keveset tud errôl a külvilág, hogy ilyesmi dolgok fordultak elô az életükben!
Kétségtelen, hogy nem azzal foglalkoztunk kollégámmal, Kiss Endrével, aki tulajdonos- és ügyvezetôtársam azóta is, hogy azt magyarázzuk, amit a külvilág nem érthet meg. Tudtuk, hogy a mi igazunkat bizonyítani csak az eredményekkel lehet és bár voltak reménytelen helyzetek az elmúlt öt évben, de mára már szemmel látható, hogy cégünk Közép- Kelet Európa legnagyobb választékkal bíró térképkereskedésévé vált. Közben visszatértek a vevôink is és nincs panaszra okunk, hiszen elismernek minket és igénybe is veszik a szolgáltatásainkat.

Mit ígér a jövô?

Talán egy részvénytársaságot, hiszen ma már 5 tulajdonosa van a cégnek és reméljük, hogy másokat is érdekel egy jó befektetés. Mivel a térképszakma is erôsen tôkehiányos, ezért a fejlesztéshez ezen az úton kívánunk friss tôkét bevonni. Eddig 174%-os árfolyamon keltek el a cég üzletrészei, de ma már 500%-ot is megér egy egységnyi tulajdon. Úgy gondolom, hogy ez önmagában is mutatja az eredményeket, a kérdés csak az, hogy kik lesznek, akik belépnek a rendszerbe és kik lesznek azok, akiket mi be akarunk engedni? Egyébként erôsen megrostálódott a szakma, mert sorozatban mennek tönkre a cégek, vagy éppen a csôd szélén lavíroznak. Sok handa-bandázó eltűnt a színrôl és sokak behúzták a szarvaikat, ma már nincs olyan nagy hangjuk, mint egykoron. Megjegyzem közben a könyvszakma is teljesen átalakult, ma már össze sem lehet hasonlítani az állapotokat a tíz évvel ezelôttivel. Emlékszem arra, hogy a kilencvenes évek elején lehülyéztek azért, mert sokszoros áremelést és jelentôs jutalékemelést emlegettem, mint a válság egyik megoldását, nem beszélve a külsô tôkék bevonásáról. Mindez hiánytalanul megvalósult és aki nem ehhez alkalmazkodott az maximum magát szidhatja, mást nem.

Végezetül még egy kérdéscsokor: mi a helyzet a GPS technikával, valamint a digitális térképészettel? Hogyan befolyásolja ez a jövôt? Mit jelent az Internet az Önök világában?

A digitális térképkészítés alapvetôvé vált, a digitális térképek azonban nem és aligha fogják ezek kiszorítani a hagyományos térképeket. Az azonban bizonyos, hogy ég és föld a régi és a mai térképek színvonalkülönbsége, annyival jobbak a maiak. Sôt egyre több a GPS „helyes” térkép, ahol minden ott van, ahol a valóságban. Ezzel együtt a GPS felhasználás még gyerekcipôben jár, de néhány éven belül legalább annyira elterjedt lesz, mint most a rádiótelefon. Az Internet azonban már ma is igen jelentôs, bár egészen másképpen, mint azt néhány évvel ezelôtt gondolták. Számunkra és a vevôink számára alapvetô: a legkisebb faluban is ugyanazt látja a vevônk az Interneten, mint a fôvárosban és így egyenlôk lettek a vásárlási esélyek. Ez óriási dolog annak is, aki vásárol, meg nekünk is, akik így sokkal könnyebben tudjuk átadni a speciális információkat, ami egy térképet jellemez.

©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu