Fodor és derű
2007.03.30

Én úgy szeretem, amikor április*. Amikor úgy nő a fű, mintha húznák. Én is húzhatnám, te is húzhatod. Szálanként (hogy senki ne maradjon fű nélkül!), felfelé, határ – vagy cél? – a csillagos ég… Nem semmi ez az április, tombol a fű és a fűhúzás (ez utóbbi tuti siker, hiszen az öntudatos áprilisi fű úgyis nőne, ha nem húznánk). S ha így a fűszál, hogy a nádszál? Látni kellett volna, amikor unokatestvéremben, Török Rozikában kitört az április és a szerelem, és ezt nekem vallotta be, nem pedig az ügyben elvileg érdekelt Fodor Ferinek. A nádszálszép honleány, Török Rozika úgy ült le az angolossal vetekedő welszies pázsitra, hogy bő szoknyáját nemcsak saját feneke alá gyűrte, hanem maga mellé is terített belőle.

Így hát én is a Rozika szoknyáján ültem, és a Fodorok áradásán merengtem, akárcsak ez a már szinte nagylány kislány, mindenesetre igen okos honleány, aki elmagyarázta nekem, hogy Arany János balladájában a fű azért kövér, mert bőven öntözte azt a honfiak vére, és szó nincs arról, hogy a „pártos honfivér” egy pártütő fickót jelentene, ahogy én képzeltem el a hon-leány, hon-atya mintájára ezt a hon-fiúságra is méltatlannak tartott, mostoha hon-fivért… Én bárdolatlan fickó! Honfi-szégyenem csatakosra öntözte a welszi bárdok székelyföldi gyepét, és leforrázva hallgattam Rozika vigasztaló vallomását, hogy például az ő keblét is gyakran szégyen dúlja, amire persze volt is némi oka, mert már óvodás korában világgá kürtölte, hogy Fodor Jóskához megy feleségül, aki épp akkor rukkolt be katonának, így aztán az egyik, majd a másik, aztán megint másik öccse következett a vőlegényjelöltek sorában. Amúgy nem volt hiány Fodor-fiúban, kilencen voltak testvérek (két lány is akadt mutatóba), és szerintem szegénységi bizonyítvány mindig egy-egy verekedős Fodor után ácsingózni, de Rozika énekelni kezdett, és azt mondta, ezt szégyelli, hogy mindig „nagybetűvel énekli”, hogy: „Tizenhárom Fodor van a szoknyámon, / Azt gondoltam, férjhez megyek a nyáron”, én hümmögtem, hogy valóban: ami sok, az sok, de ő nem ezt szégyellte, hanem a tömeges gyilkosságot: „De már látom semmi nem lesz belőle, / Tizenkettőt levágatok belőle”. Nincs is annyi Fodor-fiú, vigasztaltam, bár az unokatestvéreikkel együtt többen is voltak. Ha valaki elkiáltotta, hogy „Jönnek a Fodorok!”, akkor a Szibériát járt Malom Mihály bácsi is felriadt, mert a „Fodorok” hangzása mindig úgy verte fejbe, mint a Fodorov. Az pedig őr volt a fogolytáborban. Így aztán Mihály bácsi rögvest helyesbített: „Jönnek a Fodrok!” E harsány, kacagtató áprilisi fájdalom-áradásban együtt éreztem Rozikával, Mihály bácsival, senkinek nem volt kiútja, én is izgultam, vajon Török iga alá kerülök? Anyám, Török Irma éppen válni akart, s nagyon úgy nézett ki, hogy ezentúl Török Géza leszek. De április volt, és tombolt, mint rendezőelv: a derű. És hódított. Az akadémia is méltán hirdette azt, amit április: „Bor ura: derű!” Ittuk a derű borát. Nem tapasztalni ilyenkor honfibút, minden komolyabb bokorban egy-egy honfi búg. Mint gerle, ha párra lel. Páratlan élmény ez a békességben tobzódó galambzás. Ez kellene nekünk, ez a kánon, ez a két-félnótás-egész. Fél tizenkettő, bolond mind a kettő – de csak ízléssel, de csak módjával!

Nem fodroznám fölöslegesen a tudományos igazságot, máris tálalom a tuti tézist: ha legalább áprilisban derűbe borulunk, az kitart a következő áprilisig. Ezért a válaszom minden azonnali, sürgető kérdésre, búra, bajra: Április! Ez eddig még mindenkinek tutira bejött (méghozzá évente!). Ma már tizenhét Fodor van Török Rozika szoknyáján – és további unokák születése is várható. Ah, április, április!

*Az Török Irmának nótájára, molto vivace!

Legutóbb megjelent kötete:

Aletta bárkája
Regény
2. kiadás, Pont Kiadó, 2007
296 oldal, 2100 Ft

Szávai Géza

Pont Kiadó

©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu