Nő-Vény-kert
2005.02.10

Írjon, doktor úr, a receptre egy Olivér könyvét. Talán nem túlzás nekem NŐvekedés-regényről beszélnie Papp Tibor legutóbbi kötete kapcsán. Kapcám szorulna most, ha előző munkája, az Egy kisfiú háborús mozaikja (Európa, 2003) nem szintúgy önéletrajzi elemekkel – nem titkoltan igen-igen gazdagon – átszőtt műnek íródott volna, mint az Olivér könyve, de a kötetek fülszövegén ill. hátsó borítóján Ön szerint sem véletlenül közölnek a szerző életrajzából fontosnak ítélt momentumokat: tudjunk kötni és követni…és NŐvekedni.

Vége a vendégszövegeknek? Mentés másként? Doktor úr, a maga szíve sose fájl? Egy életművét olyan tudatosan építő szerzőtől (lásd pl.: Vendégszövegek), mint Papp Tibor - azon túl, hogy tradicionális, „természetgyógyász” prózát ír –, értékelhetjük váratlan életmódváltozásként, hogy nem Nőveszti egygyé, nem egyetlen nagyobb ívű vitaminbombába adagolja ezeket az egyenként is nagyigényű prózákat. Egyenként is, tehát nem „csak” kötetekként: egy-egy tavalyi Forrás-kapszulában már bevehettünk Papp-prózákat, sok folyadékkal lehetett inni, akkor még nem sejthettük, hogy a Vipera és oroszlán (tessék, doktor úr, itt is a kígyóméreg), ill. A varrónő című elbeszélései majd címjelzés nélkül lesznek összetevői az Olivér könyvének.

Doktor úr, írja fel, ne csak magának, hogy az Olivér könyve nem egyszerű elbeszéléshalmaz, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, mely az autobiográfia után szabadon nevezhető Jár-Mű-Biográfiának (és JÁRulékos MŰbiográfiának is, s nem csak azért, mert Cadillac, Chevrolet, vagy épp Mercedes is említődik a műben), hanem mert a szerző igencsak Járatos az önMűködés (lásd Disztichon alfa) képzésében és egyéb műképzésben is (képversek pl. a ’91-es Ikonokban). Nem lőne túl a célon, ha e két legutóbbi Papp-kötetet a járni, előbb mozdulatait és később gondolatait is műbe-művészetbe koordinálni tudó gyermek, majd kamasz ill. fiatalember fejlődésregény-duettjeként diagnosztizálná. Persze, egy gyermek nem élheti olyannyira tudatosan az életét, hogy egy későbbi, önkörbe záródó „énpróza” kulcsfigurájaként figyelje, mikortól lesz szobatiszta, de egy ’56-ban Magyarországról Belgiumba menekülő fiatalember már láthat-nézhet előre megfontolt szándékkal olyan „tepróza”-szemmel, amelynek retinájából későbben az író az írásműtét (értsd úgy is: írás-műtét és mint írásmű-tét) során előhívhatja a valóságban megtörténteket - melyet aztán az élettapasztalat kezel tovább. Hiszen Olivér, ha fétisként is tisztelte diákkorában pl. a debreceni Csapó utcában érzékelhető szőrös női lábakat, arról nem írhat 21 éves korában Liege-ben úgy, ahogy Papp Tibor 2003-ban Párizsban vagy Budapesten teszi ugyanezt. Olivért úgy teleNőtte a látvány, az érzékiség, hogy Papp Tibor könnyedén (és jól olvashatóan) hívja-írja elő azt az emlékezet cuccaiból. Jóleső-hidegrázóan, gerjesztően szép oldalak sorjáznak a nem káros MellÉkhatású nőkről, bekezdésenként is felérnek egy-egy méregtelenítő kúrával.

Az Olivér könyvét magasztosan a nőkre való ráeszmélés folyamatának 2004-es alapművéül nevezhetné ki, ha ez a „kinevezés” nem múlná alul a páciens teljesítményét. De az alapmű-díj túlontúl kevés lenne a „történ(e)tekhez”, s nem csak azért, mert Pappnak köszönhetően számtalan kisebb-nagyobb világ-dolgon tarthatjuk szemünk tartósabban, mint mielőtt az sorsunk részévé válhatott. (Aki szereti a gyönyörű apróságokat, annak az is nagy főnyeremény, ha például soha nem figyelte, miben különbözik kutyáinak nyári ugatása a télitől: olyankor „a kutyák rövideket és egyenként ugatnak, mintha őrhelyüket jeleznék, keresvén a közös védekezést az alattomosan támadó hideg ellen”. Megtalálja ettől ki-ki a számára nagyobb-fontosabb dolgokra való rácsodálkozás örömét is, s maradjunk most is a hidegnél: „Madame Lulu az apját acélszál emberként őrizte emlékezetében, aki hajnalonta kiáll a járdára, és családja védelmében pengeéles alakjával két egymás mellett csattogó lepedőre hasítja az erős, hideg szelet.”) Kezdem betegesen szeretni a Papp-prózát.

Kortárs doktor, a kiadó, igényes partnere volt a szerzőnek: tetszetős, előkelő, időtálló elixírt produkáltak. Szürke Péter csomagolásterve elegánsan üzeni a patikába betérőnek: ez gyógyír, érdemes hazavinned. (Olivér, mert megérdemelted.)

Papp Tibor: Olivér Könyve
Kortárs Kiadó
190 oldal, 2200 Ft

 
 
 

Vass Tibor

Kortárs Kiadó

©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu