buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 31, vasárnap
Angéla és Petronella napja

Évfordulók:
1819: Walt Whitman születése (West Hills)
1887: Saint-John Perse születése (Pointe-à-Pitre)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Új ISBN szabvány


2004.12.03

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

2007. január 1-jétől új szabvány szerint fogják besorolni a könyveket, mert a jelenlegi ISBN rendszer 10-jegyűről 13-jegyűre változik. Erre az ISBN rendszer szám-kapacitásának növelése – az elektronikus dokumentumok szaporodása és a különböző kiadások és formátumok burjánzása miatt – és egyéb technikai jellegű változtatások céljából van szükség. Hogy mi fog megváltozni és mik a teendőik a kiadóknak a Nemzetközi ISBN Iroda mellékelt közleményéből kiderül.

Tájékoztató a könyvszakma számára*

Miért dolgozzák át az ISBN szabványt?

1. Azért, hogy növeljék az ISBN rendszer szám-kapacitását (erre az elektronikus dokumentumok szaporodása és a különböző kiadások és formátumok burjánzása miatt van szükség).
2. Azért, hogy az ISBN teljes mértékben kompatibilis legyen a más termékek szolgáltató-láncaiban használt EAN-13 kóddal.
3. Azért, hogy meghatározzák az ISBN számok kiutalásához kapcsolt metaadatokat, valamint a társítás módszerét.
4. Azért, hogy eldöntsék, mikor és hogyan utaljanak ki ISBN-t a monografikus kiadványok bizonyos típusaira (pl. elektronikus adatállományok; kérésre nyomtatott dokumentumok, azaz POD:print-on-demand anyagok; monografikus kiadványok önállóan terjesztett részei).
5. Azért, hogy meghatározzák az ISBN-t kiutaló, adminisztrációját ellátó nyilvántartó szervezetek feladatait.

Mi fog megváltozni?

1. Az ISBN 2007. január 1-jétől 10-jegyűről 13-jegyűre fog változni.
2. A jelenlegi ISBN-eket a 978-as prefixum előzi majd meg, és ennek megfelelően az ellenőrző jegyet újra kell számolni.
3. Az eredményként kapott 13-jegyű szám teljesen azonos lesz a Bookland/ISBN-nel, amelyet az EAN-13 vonalkódban használnak.
4. Be fogják vezetni a 979-es prefixumot, amikor a jelenleg még rendelkezésre álló számtartomány kimerül.
5. A kiadók azonosítói valószínűleg nem maradnak ugyanazok a 979-es prefixum bevezetésekor.
6. A 13-jegyű ISBN-re épülő vonalkód felett a szám a megfelelő elválasztó jelekkel lesz feltüntetve, ugyanez a szám jelenik meg kötőjelek nélküli számsorként a vonalkód alatt.

Mi a teendő?

1. Azt tanácsoljuk, hogy a kiadók konvertálják át a még aktívan használatban lévő ISBN-eket 2007 januárjára (ez a még raktáron lévő készletekre vonatkozik, az ügymenet kényelmessé tétele érdekében).
2. A 2007. január 1-je után megjelenő új kiadványokra már csak 13-jegyű ISBN-t szabad kiutalni.
3. A legtöbb számítógépes rendszer kezelni tudja majd a 10-jegyű ISBN-eket még 2007 januárja után is egy ideig, bár erre nincs garancia.
4. A konverziót el lehet végezni akár az ISBN Ügynökségek által rendelkezésre bocsátott szoftverrel, akár az Interneten vagy a terjesztőkön keresztül elérhetőkkel. Amennyiben szükség van rá, nyomtatott listákat lehet előállítani.

A kiadóknak azt ajánljuk, vizsgálják felül meglévő rendszereiket – mind a hagyományosakat, mind a számítógépeseket –, amilyen hamar csak lehetséges, dolgozzanak ki tervet és számoljanak a szükséges anyagi források előteremtésével. Valamennyi szervezetet arra buzdítunk, hogy osszák meg egymással és kereskedelmi partnereikkel a bevezetésre vonatkozó terveiket és az ütemezést annak érdekében, hogy ezek a partnerek hasonlóan tudják felmérni a bevezetéssel kapcsolatos teendőket.

A rendszerek lehetséges – de nem mindenre kiterjedő – jegyzéke:
• ISBN kiutalása;
• termékinformáció;
• szerkesztőségi ügyintézés;
• előállítási rendszerek;
• elektronikus könyvterjesztés;
• rendelések teljesítése/raktári ügyintézés;
• könyvelés;
• jogok és szerződések;
• jogkezelés és szerzői jogdíj-rendszerek.

A könyvkereskedőknek felül kell vizsgálniuk más lehetséges területeket, mint pl.:
• rendelési rendszerek;
• raktári nyilvántartások;
• automatizált vásárlási rendszerek;
• könyvelés.

További szempontok

Mivel a könyvkereskedelem számára adott az a lehetőség, hogy további prefixumokat illesszenek a jövőben a 13-jegyű ISBN-ekhez, a rendszer valószínűleg hosszú évekig megmarad a számára meghatározott új szerkezetben. Mindazonáltal, a fejlesztők bölcsen járnak el, ha néhány járulékos lehetőséget is figyelembe vesznek a mezőhosszúságokkal kapcsolatban:

• Néhány szervezet érdeklődik a 14-jegyű GTIN (Global Trade Item Number) iránt, ahol a 13-jegyű ISBN elé egy egyjegyű járulékos prefixum kerül, amelyet a kereskedelmi partnerek közötti egyezmény szerint csomagolási szint-indikátorként használnak.

• A digitális objektum-azonosító (DOI = Digital Object Identifier) vagy az egységes forrásnevek (URN = Uniform Resource Names) használata szélesebb körben elterjedhet az ipari ellátó-lánc részeiben; ezek változó hosszúságú azonosítók, amelyekbe az ISBN-eket bele lehet foglalni.

Kérjük, hogy további információkért forduljon az International ISBN Agency-hez (http://mailto:isbn@sbb.spk-berlin.de) vagy részletkérdésekben az Ön nemzeti ISBN ügynökségéhez.

Hasznos, az ISBN szabvány revíziójával kapcsolatos URL-ek:

International ISBN Agency: http://www.isbn-international.org/en/revision.html
ISO/ISBN: http://www.nlc-bnc.ca/iso/tc46sc9/wg4.htm
EAN.UCC GTIN: http://www.ean-int.org/products.html
DOI: http://www.doi.org
EDItEUR: http://www.editeur.org

International ISBN Agency, Berlin

* A Fankfurti Könyvvásár 4.0 termének G1349-es standjára készült angol nyelvű tájékoztató; magyarra fordította az Országos Széchényi Könyvtárban működő Magyar ISBN Iroda

A Magyar ISBN Iroda közleménye

Hamarosan magyar nyelven adjuk közre az International ISBN Agency által kidolgozott, a könyvszektor számára hozzáférhető: „Guidelines for the Implementation of 13-Digit ISBNs” c. dokumentumot.
Az eredeti angol szöveg már olvasható az alábbi URL-en:
http://www.isbn-international.org/en/download/implementation-guidelines-04.pdf

 

 
Fórum


Eddigi hozzászólás ehhez a hírhez:
berk

#1

2004.12.13 16:28

A Magyar ISBN Iroda elkészítette a "Guidelines for the Implementation of 13-Digit ISBNs" magyar fordítását, amelyet a következő URL-en tett hozzáférhetővé

http://www.ki.oszk.hu/szabalyzatok/utmutato20041213.pdf

Üdvözlettel

Berke Barnabásné
főosztályvezető
Országos Széchényi Könyvtár
[VÁLASZ]
 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu