buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 1, szerda
Hugó napja

Évfordulók:
1809: Nyikolaj Vasziljevics Gogol születése (Szorocsinci)
1868: Edmond Eugène Alexis Rostand születése (Marseille)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Életműdíjat kapott Kányádi Sándor


2004.11.04

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Életműdíjat adott át az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány (EMIA) a 75. életévét ünneplő Kányádi Sándornak. A Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István-termében megtartott szombati ünnepségen Hídverő-díjat kapott Ilia Mihály szegedi irodalomtörténész, akinek jelentős szerepe volt az erdélyi magyar, illetve anyaországi irodalmi csoportok együttműködésében. Egyed Ákost szakmai körökben nemcsak történészként, hanem íróként is elismerik, az EMIA díját ő is átvette. Az elismerésben részesülő írók mellett jeles erdélyi, illetve magyarországi meghívottak emelték az esemény színvonalát: Pomogáts Béla irodalomtörténész, Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke, Gálfalvi Zsolt kritikus.

Az alapítványi tagok a 75. születésnapjukat ünneplő írókat köszöntötték, illetve díjban részesítették. A Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István-termében került sor a díjátadásra, Lőrincz György házigazda mellett foglaltak helyet a meghívottak, azaz Ilia Mihály, Pomogáts Béla, Kalász Márton, Kányádi Sándor és Egyed Ákos. Az esemény bensőségességét a laudációk bizalmas, baráti jellege erősítette, a díjazottak meghatott hangú köszönetmondása a hallgatóságot is megillette. Az ünnepi est versmondással – Szabó Erzsébet tolmácsolásában –, majd pedig a Dr. Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola diákjainak műsorával zárult.

Ilia Mihályra esett az EMIA választása, hogy Hídverő-díjban részesítse azt, aki oly lelkiismeretesen végezte pedagógusi, szerkesztői munkáját, pályatársakkal, illetve a fiatal írógenerációval fenntartott kapcsolatában rendkívüli szerepet játszott mindvégig, sőt manapság is sokan megkeresik – többnyire levélben – tanácsaiért. Hűségesen írogatta ő is a leveleket, válaszleveleket. Tájékozottsága, kritikai, szakmai felkészültsége sokak számára irányadó volt. Laudációt Pomogáts Béla mondott, ennél viszont melegebb hangú beszéddel üdvözölte Iliát Kántor Lajos, stílszerűen levélben, melyet Balázs Imre József olvasott fel. Hasonló személyes hangvételű laudációt mondott dr. Hermann Gusztáv is, aki egy Egyed tanár úrral való találkozás elmesélésével adott jellemzést a történészről. Domokos Géza emlékező beszéde a fiatal, kollégista Egyed Ákosról megnevettette, de meg is hatotta a hallgatóságot.

A születésnapját ünneplő nyugalmazott egyetemi tanár az emlékek felidézésétől könnyeket ejtett, meg is jegyezte, az ilyen elismerés egyszerre jelent örömet és fájdalmat... Az Életműdíj átadására a rendezvény végén került sor, Kányádi Sándorról Gálfalvi Zsolt beszélt. A laudáció elhangoztával Kányádi megjegyezte, hogy a piedesztálról, amelyre Gálfalvi felemelte, most le kell kászálódni – ízes beszédével visszafogott, szerény ember módjára igencsak a közemberhez hasonlított. Nagy tetszést aratott felolvasott verseivel, virágcsokorral vonultak némelyek hozzá a főasztalhoz. Aztán néhány vicces történetet is elmesélt Kányádi, az első sorokban ülők nevettek, néhányan a hátsó sorokban is mosolyogtak a tréfán, pedig ott már nem lehetett hallani szinte semmit: mindenki gyermetegen örült, hogy láthatja a nagy költőt, aki itt nem messze, Nagygalambfalván született. Viszont lesütöttük a szemünket, amikor Kányádi Sándor finoman és mosolyogva utalt a meg nem jelent nagyérdeműre...

(Udvarhelyi Hiradó)

 

 
Fórum


Eddigi hozzászólás ehhez a hírhez:
vasidomar

#1

2007.12.26 15:01

nagy büszkeség fogja el valamennyi Galambfalvi szivét valahányszor látjuk és hallunk falunk nagy költőjéről
[VÁLASZ]
 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu