2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A Neue Zürcher Zeitung Konrád György esszékötetéről


2013.01.11

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Konrád György Zsidókról című, németül tavaly megjelent esszékötetéről közölt irodalmi szemlét a Neue Zürcher Zeitung csütörtöki számában. A zsidósághoz kapcsolódó témákról szóló húsz esszé 1986 és 2010 között született, mégsem lehet véletlen, hogy 2011-ben jelentette meg azokat Konrád György Budapesten, olyan időpontban, amikor az antiszemitizmus Magyarországon ismét „rút virágokat hoz” – írta Ilma Rakusa a svájci világlap nemzetközi kiadásának irodalmi mellékletében.

Az esszékben Konrád ír saját családjának történetéről, és foglalkozik olyan kérdésekkel, mint hogy miért nem fejlesztettek ki magukban a Magyarországon maradó zsidók zsidó öntudatot, miért akart ő maga inkább Magyarországon maradni, ahelyett, hogy kivándorolt volna Izraelbe, hogyan élhető meg a diaszpórában élő zsidóság identitása, s hogy mit jelent zsidónak lenni a valláson és a hagyományos közösségen kívül állóként – írta Ilma Rakusa.

Konrád esszéiben nyíltan beszél a holokausztról, a magyar zsidóság kiirtásáról, a zsidó öntudatról, saját lelkiállapotáról a mai Magyarországon, Izraelről és annak dilemmáiról, zsidók és keresztények, izraeliek és arabok békés együttéléséről – olvasható a cikkben.

„Tudni fontos, tanúságot tenni kikerülhetetlen, egyértelműséget teremteni kötelesség. Konrád György esszéi megfelelnek ezeknek az elvárásoknak, és jótékony módon mentesek a gyűlölettől és a hisztériától” – fogalmazott a kritikus.

Konrádnak „még a pesszimizmus is nehezére esik” – jegyezte meg –, szeretettel adja át magát rokonokra és megmentőkre való emlékezésnek, aprólékos helyismerettel írja le a budapesti zsidónegyedet, érzékeny figyelemmel a berlini holokauszt-emlékművet. „Konrád Györgyöt olvasni – ezúttal is – azt jelenti: tanulni és egy kicsit gyógyulni” – írta Ilma Rakusa.

A kötet német nyelven a berlini Jüdischer Verlagnál jelent meg, Hans-Henning Paetzke fordításában.

(MTI)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu