2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Esszéíró pályázatot hirdetnek Nyíregyházán


2013.01.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Kölcsey Ferenc Himnuszával kapcsolatos gondolataikat vethetik papírra Szabolcs-Szatmár-Bereg megye középiskolásai a magyar kultúra napja alkalmából meghirdetett esszéíró pályázaton. A nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ és a Kölcsey Televízió által elindított versenyre bármely nappali tagozaton tanuló középiskolás diák nevezhet, aki a nagyközönséggel is szeretné megosztani érzéseit a költeményről – hangzott el a szervezők szerdai sajtótájékoztatóján a szabolcsi megyeszékhelyen.

A Mit jelent számomra a Himnusz 2013-ban? címmel meghirdetett pályázaton legfeljebb négy oldalas esszéket készíthetnek a diákok, akik közül a legjobb három és a különdíjas a január 22-én megtartandó eredményhirdetésen felolvashatja írását. Cservenák László, a művelődési központ igazgatója elmondta: az intézmény a tavalyi költészet napján szervezett versíró pályázatból merítette a verseny ötletét, amelyet idén először, hagyományteremtő szándékkal indítanak el.

A legjobb pályaműveket a megyei televízióban is bemutatják; a nevezéseket január 17-ig várják a szervezők.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt. A jeles évfordulóra Nyíregyházán, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is több programmal készülnek: január 16-án rendezi meg a megyei önkormányzat hagyományos szónokversenyét, a központi ünnepséget pedig január 19-én tartják a megyeháza Bessenyei Termében.

Január 20-án Szatmárcsekén folytatódik a program, ahol ökumenikus istentiszteleten hirdet igét Bölcskei Gusztáv református és Bosák Nándor római katolikus püspök. Az ünnepi beszédet idén Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész mondja el, az ünnepség végén a szokásoknak megfelelően megkoszorúzzák a református temetőben lévő Kölcsey-síremléket.

(MTI)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu