2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
190 éve született Petőfi Sándor


2013.01.02

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Immár évek óta hagyománnyá vált, hogy a marosvásárhelyi Kossuth és Arany János utcák találkozásánál levő kis parkban, ahol Petőfi Sándor egészalakos szobra áll, az év első napján, ami egyben Petőfi születésnapja is, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) emlékünnepséget tart. Az idén kerek évfordulóra, a 190-re gyűlt össze száznál több marosvásárhelyi és környékbeli magyar, akik jobbára rendszeres részvevői az ünnepségnek.

Az EMKE részéről Barabás László néprajzkutató emlékezett a költőre, s marosmagyarói, nyárádselyei, illetve szászcsávási példákkal idézte, hogy Petőfi immár elválaszthatatlanul hozzátartozik magyarságtudatunk „tárgyi bizonyítékaihoz”, olykor akár úgy is, hogy alakja köré legendák fonódnak (például a Székelykeresztúr melletti Petőfi-sír), vagy akár úgy, hogy a szászcsávási emberek a szívükhöz közel álló verset neki tulajdonítják, „hisz' ki írhatott volna ilyen verset más, mint Petőfi?”.

A nemzeti érzésben nincs vallás

Mindenképpen elismerésre méltó, hogy a mínusz 13 Celsius-fokos hidegben, az új év beköszönte után alig 12 órával ennyi ember összegyűlt a szobor körül. Nyugdíjasok, fiatalok, értelmiségiek, vállalkozók, lelkészek, mindennapi emberek – magyarok jöttek el órányi főhajtásra a szoborhoz.

Nagy László unitárius lelkész, püspökhelyettes emlékező beszédében elmondta, az evangélikus Petőfi születésének évfordulóján immár hagyománnyá vált, hogy a magyar egyházak különböző felekezeteinek lelkészei emlékeznek a marosvásárhelyi szobornál, mert a nemzeti érzésben nincsen vallás, mint ahogyan 1848-ban vagy 1956-ban sem az számított, hogy ki, milyen felekezet híve, mert jóakarat, egymásra figyelés nélkül nincs közösség, közösség nélkül pedig nincs jövő. Akkor, ’48-ban is jóindulattal állt a magyar ügy mellé sok idegen, s jóindulattal kell erősítenünk magunkat ma is ebben a városban.

Az ünneprontás szándéka nélkül jegyezzük meg csupán – immár évek óta szinte ugyanazok az emberek jönnek el a szoborhoz, akármekkorra hideg is van. Kerekes Károly – az ünnepség mindenkori résztvevője – parlamenti képviselőn kívül nem láttuk a téren a politikai pártok máskor olyannyira aktív, a magyarság érdekeit fennen hangoztató reprezentánsait. Mellette csak egy volt polgármester (Fodor Imre) és egy ideig-óráig képviselőjelölt (Vass Levente) érezte fontosnak jelen lenni a nemzeti költőnk születésének 190. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen. Hadd ne találgassuk ezúttal, hogy a zord idő vagy a választásokig levő túl hosszú idő tartotta távol politikusainkat, közösségi vezetőinket.

Az ünnepség végén a Vártemplom kórusa megzenésített Petőfi-verseket adott elő, miközben a szobor talapzatán elhelyezték az EMKE, a történelmi vitézi rend, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Lorántffy Zsuzsanna Egyesület koszorúit.

Akár vásárhelyivé is válhatott volna

Marosvásárhely akaratlanul is igen nagy szerepet játszott a költő rövid életében. 1849. július 22-én feleségéhez innen írt rövid levelet, majd 29-én – mindössze két nappal halála előtt – ugyaninnen címezi levelét, az utolsót Júliának. Ebben áll a következő szövegrész: „Szinte ma az utban mondta (Bem tábornok – szerk. megj.), hogy neked itt Maros-Vásárhelyt csináljunk szállást, s ide hozzalak. Nekem is ez a fő vágyam, de míg erősebb lábra nem állunk a szomszédban levő oroszok irányában, addig ezt tenni nem merem. Csak két mérföldnyire vannak innen (...). De mihelyt némileg biztos lesz e hely, az lesz első dolgom, meg lehetsz felőle győződve.” Ha a történelem s hadiszerencse másként fordul, talán még marosvásárhelyi lakos is lehetett volna Petőfi Sándor. S bizonyára emiatt van az is, hogy a város bővelkedik Petőfi-emlékekben: emléktábla áll a Görög-házon (leleplezték 1884. szeptember 28-án), emlékoszlopot állítottak a költőnek 1912 novemberében (1919. márciusában ledöntötte az új román hatalom az obeliszket), Petőfi-dombormű van a Teleki-házon (avatták 1999. július 29-én), és szobrot emeltek Petőfinek 2000. december 16-án, azóta itt tartják a megemlékezéseket.

(szekelyhon.ro)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu