2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja





















Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 



Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 













 
Bemutatják Pázmány Péter magánkönyvtárának darabjait


2012.12.13

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Pázmány Péternek ajándékozott díszkötéses munkák, korabeli történeti és politikai nyomtatványok mellett a bíboros-érsek által létesített egyetem alapítólevele is megtekinthető azon a kiállításon, amelyet pénteken nyitnak meg az ELTE Egyetemi Könyvtárában. Az intézmény tájékoztatása szerint a március 29-ig látogatható kiállításon első alkalommal mutatják be tematikus elrendezésben a Pázmány Péter pozsonyi magánkönyvtárából származó nyomtatványokat.

A tárlaton megtekinthető egyebek mellett a Teremtés könyvének első fejezetéhez fűzött kommentár kötet díszkötéses, aranyozott kiadása, amelyet II. Ferdinánd német-római császár, magyar király ajándékozott Pázmánynak bíborosi kinevezése alkalmából. A nagyközönség elé tárják továbbá az utolsó nagy mű, a prédikációk forrásanyagának köteteit, valamint az 1616-tól esztergomi érsekként politikai szerepet is betöltő Pázmány olvasmányaiként szolgáló történeti, politikai és orvosi tárgyú nyomtatványokat. Emellett néhány olyan relikviát is bemutatnak, mint amilyen az érsek által 1635-ben Nagyszombaton létrehozott mai Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) alapítólevele.

A kötetek 1782 óta részei az ELTE könyvtára állományának, azonban csak az idei év első felében, egy új tudományos módszerrel azonosította azokat Knapp Éva irodalomtörténész. A kulcs a kötetekbe bejegyzett 1637. március 19-i dátum volt, a bíboros halálának napja, amelyet a jezsuita könyvtárosok írhattak bele a nyomtatványokba.

Pázmány Péter végrendeletében a pozsonyi jezsuita kollégiumra hagyta könyvtárát. Miután Mária Terézia 1773-ban feloszlatta a szerzetesrendet, annak államosított köteteit az Egyetemi Könyvtár segédőre, Kovachich Márton György válogatta ki és szállíttatta az akkor Budán működő intézménybe. A tudós valószínűleg nem tudta, hogy az esztergomi érsek magánkönyvtárának darabjait is Budára küldette, mert azokban semmilyen módon nem tüntették fel az egykori tulajdonos nevét.

A könyvtár közlése szerint a szenzációs irodalom-, könyv- és könyvtártörténeti eredmény bemutatása segít megeleveníteni Pázmány Péter alkotói műhelyét; a nemzeti relikviáknak tekinthető nyomtatványok kiállításával a könyvtár és az egyetem tisztelegni kíván a 375 éve halott egyetemalapító bíboros-érsek emléke előtt.

A tárlathoz kapcsolódóan a könyvtár tudományos kiadványt is megjelentet a felfedezésről.

(MTI)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu