2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Konrad Sutarski kapta a Gyulai Pál-díjat


2012.12.13

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Konrad Sutarski lengyel születésű, Magyarországon élő költő, fordító kapta a Kráter Műhely Egyesület Gyulai Pál-díját, amellyel a PoLísz folyóirat szerkesztői az adott év legjobb írását – verset, szépprózát, tanulmányt – jutalmazzák. Turcsány Péter, a Kráter Műhely Egyesület elnöke Konrad Sutarskit „1956-os poznani lázadóként” mutatta be, és hangsúlyozta, hogy a szerzőnek már több verseskönyve jelent meg magyarul.

„Konrád Sutarski, akár a megidézett 19. századi mester, esszéistaként, költőként-szépíróként és irodalomszervezőként is példaként állítható a ma irodalmárai elé” – vélekedett az elnök, megjegyezve, hogy a szerző a PoLísz „Együtt jobb!” elnevezésű etnokulturális rovatának szerkesztője is egyben.

A szerdai sajtótájékoztatón kihirdették a PoLísz folyóirat karácsonyi novellapályázatának eredményét, amelynek 50 ezer forinttal járó első díját Felbert Zsolt kapta Mégis van karácsony! című szövegéért. Turcsány Péter, a Kráter Műhely Egyesület elnöke elmondta, a mű a klasszikusokat megidéző percíz mondatszerkesztése, egyéni látásmódja miatt érdemelte ki az elismerést. A második díjat Kovács József kapta, a harmadik Kisné Forrai Zita, a negyedik Jassó Judit novellája lett.

A rendezvényen bemutatták a Kráter kiadó újdonságait is. Lukáts János, a PoLísz novellarovatának szerkesztője Könyvekrül című műve 26 tanulmányt tartalmaz. A szerző elmondta, a könyv címe Széchenyi István Lovakrul című művére utal. Szerinte ahogy a reformkorban a lókultúra volt a társadalmi felzárkózáshoz vezető út, ma a könyvek, az irodalom jelentheti ezt.

Szász Mártonnak Reánk kell bízni címmel novella- és esszékötete jelent meg. A szerző elmondta, hogy főként irodalomkritikusként tartották számon, de mindig írt prózát is, legkedveltebb műfaja azonban az esszé.

Mezey László Miklós, a felvidéki irodalom kutatója Vissza című novelláskönyve regényként is olvasható – hangsúlyozta Turcsány Péter, aki az újdonságok közül kiemelte még Füzesi Magda Kagylóének című verseskönyvét.

A 20. századi nemzeti irodalmat felelevenítő Aranyrög Könyvtár-sorozatban jelent meg Makkai Sándor Holttenger című 1936-os regénye, Berde Mária Tüzes kemence című regénye, Rab Gusztáv Belvedere című, 1920-1939 között játszódó „sorsregénye”, Asztalos Miklós Alibi című, három testvér történetéről szóló regénye, illetve Gulácsy Irén Hamueső című regénye.

Kosáryné Réz Lolától újabb két könyvet adott ki a Kráter, az Egy leány a sok közül című és az Ulrik inas című regényeket. Ez utóbbi egy török által lerombolt város újjáépítéséről szól – hangzott el a sajtótájékoztatón. „Részvét, szociális érzékenység, szeretet” – jellemezte a selmecbányai születésű, 1984-ben elhunyt, elfeledett írónő munkáit Turcsány Péter.

(MTI)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu