2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Luca-napi KönyvTÁRlat az Országos Széchényi Könyvtárban


2012.12.10

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A boszorkányüldözésekről szóló előadásokkal, koncerttel és táncházzal várják az érdeklődőket december 13-án a Luca-napi KönyvTÁRlatra az Országos Széchényi Könyvtárban. A Föld és ég egybeér című program keretében két szegedi történész, Galamb György és Brandl Gergely boszorkányüldözéssel kapcsolatos kutatásait ismerhetik meg az érdeklődők, akik a Greenfields együttes zenéjének segítségével bepillanthatnak a kelta mítoszok világába, és kizárólag ezen a délutánon megtekinthetik a nagy szegedi boszorkányper néhány eredeti iratát - közölte az intézmény.

Galamb György előadásában a kora újkori európai boszorkányüldözésekhez vezető folyamatokat vizsgálja, különös tekintettel arra a szerepre, amelyet a ferences és domonkosrendi inkvizítorok és prédikátorok játszottak benne. Brandl Gergely előadásában a szegedi nagy boszorkányhisztéria (1728-1729) elevenedik meg, amelynek forrásai a magyar tudományos irodalomban sokáig töltöttek be meghatározó szerepet. Az utóbbi idők tudományos diskurzusai rámutattak arra, hogy érdemes átértékelni azt a szerteágazó képet, amely körbelengi a szegedi boszorkányok misztériumát. A legutóbbi kutatások merőben új forrásokat tártak fel, amelyek mentén újra meg kell vizsgálni a perek eseményeit.

Az ingyenes rendezvényen az érdeklődők kamarakiállításon tekinthetik meg a nagy szegedi boszorkányper néhány eredeti iratát, az estet pedig a Greenfields együttes hagyományos kelta-ír koncertje és táncháza zárja.

(MTI)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu