buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 24, csütörtök
Gellért és Mercédesz napja

Évfordulók:
1896: Scott Fitzgerald születése
1910: Vas István születése (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Márai-kiállítás nyílt az Európai Parlamentben


2012.12.05

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Márai Sándor, az európai polgár címmel nyílt kiállítás kedden az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében, amelynek célja Márai Sándor műveinek és a 2013-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Kassa népszerűsítése. Mészáros Alajos szlovákiai magyar néppárti EP-képviselő, Szájer József, a Fidesz-KDNP EP-küldöttségének elnöke és Schöpflin György fideszes EP-képviselő megnyitóbeszédeikben az író humanizmusát és európaiságát hangsúlyozták.

Mészáros Alajos kiemelte: a XIX. századi Kassa a polgári szellemiség úttörője és kiemelkedő megtestesítője, Márai Sándor szülővárosa, fiatalságának és írói pályafutásának első szemtanúja volt, és a város végtelenül gazdag emlékeivel és pozitív élményeivel végigkísérte az író pályafutását.

„Márai Sándor műveiben a társadalmi kapcsolatok feltárásával mindig az embert kereste. Életét a nyelve, hazája és családja iránti érzékenység hatotta át. Az író, költő, műfordító, filozófus, a 'Kassai Polgár' mindannyiunk számára emberi tartásból adott példát” – hangzott el a kiállítás-megnyitón.

Szájer József beszédében kiemelte, hogy a Kassáról származó magyar író, Márai Sándor emberségének állít emléket a kiállítás. „Márai Sándor igazi európai polgár volt, fiatal éveiben elköltözött Kassáról, élt a többi között Frankfurtban, Berlinben, Párizsban és Budapesten is” – hangsúlyozta a fideszes politikus, aki arra is kitért, hogy az író művei a kommunizmus idejében tiltólistán voltak. Szájer kiemelte emellett az író szabadságszeretetét és korát meghaladó európai gondolkodásmódját.

Schöpflin György beszédében méltatta Márai Sándor munkásságát és anekdotákon keresztül érzékeltette, hogy szerinte Márai stílusa, nyelvezete nehezen adható vissza más nyelveken, ugyanakkor számos esetben fordítási hibák is előfordulnak Márai művek más nyelvre való átültetésekor.

Az eseményt a „Kicsi Hang” nevű magyar duó zenés produkciója színesítette.

(MTI)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu