2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Monumentális könyvsorozat jelent meg újra az Osztrák-Magyar Monarchiáról


2012.12.04

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Hasonmás kiadásban jelent meg az eredetileg 1885 és 1902 között kiadott Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben című könyvsorozat huszonegy kötete. Az ezer példányszámban megjelent kötetek kulturális és politikatörténeti jelentőségét a kedden Budapesten Németh Zsolt és L. Simon László államtitkár is méltatta.

L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára a könyvbemutatón elmondta, hogy fontos a papíralapú kiadás és lesznek olyan fiatalok, akik a korszakos műveket, a bennük rejlő anyag sajátossága miatt papíron akarják forgatni és befogadni.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a jövőre várhatóan németül is megjelenő kötetek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén folyamatosan tapasztalható volt és ma is létezik egyfajta „monarchiadivat”. A monarchia mai hatásai kapcsán megjegyezte, hogy Ausztria a rendszerváltozás óta a magyar külpolitika számára a kiemelten fontos országok közé tartozik.

Emlékeztetett arra, hogy az Országház épülete, a könyvsorozat megjelenésével egy időben, 1885 és 1902 között épült fel. „Ami márványban és építőanyagban az Országház, az kultúrában a huszonegy kötet” – mondta a külügyi államtitkár a Méry Ratio Kiadó és a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány könyvbemutatóján.

Michael Zimmermann magyarországi osztrák nagykövet azt hangsúlyozta, Ausztria 1995-ös európai uniós csatlakozása óta munkálkodik azon, hogy Brüsszelben ismerjék és megértsék Közép-Európát. Megítélése szerint ebben áttörést a tavaly elfogadott Duna-stratégia jelentett.

A nagykövet szerint a most megjelent sorozat alapja lehet annak a vitának, hogy milyen elképzelések, koncepciók léteznek Közép-Európáról. A szerinte se nem nosztalgikus, se nem exkluzív célzatú mű jó kép arról, hogy Közép-Európa milyen is lehetett egykor. „Fontos látni és szomorú is, hogy mi az, ami a 20. században semmivé lett, amit a gyűlölet, a nacionalizmus tönkre tett” – tette hozzá.

Méry Gábor, a Méry Ratio Kiadó vezetője elmondta, hogy kétéves munka vezetett el a kötetek megjelenéséhez. Az eredeti kötetek felkutatása egy évig tartott.

Az Osztrák–Magyar Monarchia írásban és képben eredeti kiadása a 19. század végének legnagyobb könyvkiadási vállalkozása volt, Rudolf trónörökös részvételével és pártfogásával. A német és magyar nyelven megjelent sorozat magyar főszerkesztője Jókai Mór volt.

A Magyarországról szóló szövegeket és rajzokat a korabeli magyar történetírás, néprajztudomány és művészet jeles képviselői készítették.

(MTI)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu