2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Markó Béla szonettjei az Énekmondó Együttes előadásában


2012.12.04

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Káprázat címmel Markó Béla megzenésített szonettjeit mutatja be az Énekmondó Együttes kedden Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban. A tíz szonettből álló műsort első alkalommal hallhatja a közönség. Egy-egy szonettet már korábban is eljátszottak nagyobb rendezvényeken, de a teljes „eposzt” Káprázat címmel a Keresztury Irodalmi Kör keddi rendezvényén mutatják be – mondta el Kelemen Gyula, az együttes vezetője.

A zenész kitért arra is, hogy még „csiszolják a szonetteket”, de már eljutottak abba a stádiumba, amikor már érdemes bemutatni a műsort. A közönséggel való találkozás tanulságos is, hiszen minden gesztus, mosoly visszajelzést, segítséget jelent ahhoz, hogy még jobb legyen a műsor – fejtette ki Kelemen Gyula. Hozzátette, hogy a kötött formájú verseknek szigorú szabályai vannak, ezért az együttesnek figyelnie kellett arra is, hogy a Káprázat című „eposz” ne legyen hangzásában „egy kaptafára született költemények” gyűjteménye.

Az együttes vezetője emlékeztetett rá, hogy Markó Béla, erdélyi magyar költő korábban fenntartásokkal fogadta a megzenésítéseket, de az Énekmondó Együttes előadásmódját érdekesnek találta, és úgy vélte, hogy a zenés feldolgozás „nem tette tönkre a verset”.

Az Énekmondó Együttes harminchat évvel ezelőtt alakult meg Zalaegerszegen. A kezdetekben többnyire Nagy László, József Attila verseit dolgozták fel, később a kortárs költészet felé fordultak. Az elmúlt két évtizedben Kányádi Sándor, Péntek Imre, Utassy József, Nagy Bandó András, valamint a Pannon Tükör irodalmi folyóirathoz kötődő költők verseit zenésítették meg, több lemezük is megjelent. Már elkészült és kiadásra vár Pék Pál verseiből készült zenés anyag is.

Az Énekmondó Együttes valamennyi tagja énekel. A hölgyek - Kaszás Bernadett és Major Erzsébet - furulyán és ütős hangszereken, Kelemen Béla gitáron és pengetős hangszereken, kobozon játszik. Az együttes basszusgitárosa Farkas Gábor, a zenekarvezető Kelemen Gyula pedig gitározik, klarinétozik és egyéb fúvós hangszereken játszik. Megjegyezte, hogy olyan hangszert vesz a kezébe, „amilyen éppen adódik”.

(MTI)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu