2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Magyarország a Szófiai Nemzetközi Könyvvásár díszvendége


2012.11.29

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Magyarország lesz a díszvendége a Szófiai Nemzetközi Könyvvásárnak, Bulgária legrangosabb könyves seregszemléjének. A Nemzeti Kultúrpalotában december 4. és 9. között zajló rendezvényen összesen 24 magyar vonatkozású művet mutatnak be. A Balassi Intézet tájékoztatása szerint a művek ugyan nem adnak teljes képet a sokszínű magyar irodalomról, de az érdeklődők ízelítőt kaphatnak a magyar irodalom különböző stílusirányzataiból. A magyar pavilonban az idén és az elmúlt két évben megjelent könyveken túl művészeti és turisztikai albumokat is bemutatnak majd.

A könyvfesztiválra időzítve adják ki bolgárul a többi közt Györe Balázs Boldogkönyv című regényét és Kukorelly Endre Rom – A komonizmus története című könyvét. Megjelenik Rakovszky Zsuzsa A kígyó árnyéka és Schein Gábor Lázár című kisregénye, Tóth Krisztina Vonalkód című elbeszéléskötete és A vándor éneke című versgyűjtemény, valamint Pósa Zoltántól Az ifjúság maradéka, Bánki Évától az Aranyhímzés, Oravecz Imrétől pedig az 1972. szeptember című regény. A könyvfesztiválra lát napvilágot a Más-más csönd című kétnyelvű bolgár haikukötet is.

A magyar vonatkozású művek között olyan könyvek is találhatók, mint az 1956-os forradalom és a bolgár irodalom – Művek, dokumentumok című kötet, a Budapest története című munka Catherine Horeltől vagy például a Magyar reáliák a kulturális transzfer tükrében című irodalomkritikai tanulmánykötet.

A december 4-i megnyitón részt vesz Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Jordanka Fandakova, Szófia főpolgármestere, Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója, Klein András magyar nagykövet, valamint Veszelin Todorov, a Bolgár Könyv Egyesülés elnöke – olvasható az intézet MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

„A könyvvásár idején a szépirodalom kedvelői találkozhatnak több könyv szerzőjével, dedikálásokon és a magyar kultúrdiplomácia problémáit taglaló fórumon vehetnek részt a Balassi Intézet főigazgatója, Hatos Pál vitaindító előadásával, Szondi György fordító és kiadó, valamint Bedecs László, a Szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetem magyar lektorának részvételével” – áll a közleményben, amely kitér arra is, hogy a magyar részvétel keretében fellép a Kecskeméti Ifjúsági Néptáncegyüttes, Tóth Viktor és a Road Six Sax etno-dzsessz formáció, Hadzsikosztova Gabriella színművésznő, a budapesti Malko Teatro vezetője és a bolgár Nemzeti Szín- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, akik Örkény egyperces novelláit adják elő.

December 8-án a szófiai Szatirikus Színházban Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című darabja lesz látható neves bolgár színművészek, Zahari Baharov, Julian Vergov és Vladimir Karamazov szereplésével. Az előadáson a szerző és Hadzsikosztova Gabriella, a darab fordítója is jelen lesz.

(MTI)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu