2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Negyven városban kétszáz esemény zajlott le


2012.11.27

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Országhatárokon belül és azokon túl, csaknem negyven városban mintegy kétszáz esemény zajlott le a 2012-es Örkény-év keretében november közepéig. Az Örkény István író születésének századik évfordulójára meghirdetett év programjai között kiállítások, színházi előadások, felolvasóestek és pályázatok is szerepeltek – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten.

Hammerstein Judit hozzátette: november végén és decemberben még számos további esemény szól Örkényről, például az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) hétfőn megnyílt kamaratárlat. Az OSZK, a Hungarofest Nonprofit kft. és a Cultiris Galéria közös kiállításán a többi között fotók Örkény Istvánról, a Van egy perced? – Alkoss! című pályázatra beérkezett művek és az Egypercesek idegen nyelven megjelent kötetei láthatók.

Az év kiemelt eseményei közé tartozott, hogy a Palatinus kiadó megjelentette Örkény István 1934-es, eddig kallódó kisregényét, az Áprilist, valamint újra kiadta az Egyperces levelek bővített változatát. Az Arcus kiadó Kétpercesek – Hommage á Örkény címmel albumot jelentetett meg az író tiszteletére. Az OSZK prózamondó versenyt hirdetett anyaországi és határon túli diákok számára, valamint új programpontokkal és számos tartalommal egészítette ki az Örkény István-honlapját.

A színházat kedvelők az Örkény István Színházban és a Vígszínházban Örkény-emlékesteket láthattak, a Petőfi Irodalmi múzeumban (PIM) Mi mennyi? – Örkény István százéves címmel nyílt kiállítás. A Bajor Gizi Színészmúzeumban felolvasásokkal, szakmai beszélgetésekkel emlékeztek az íróra.

A programsorozat rendhagyó elemei közé tartoztak az úgynevezett Örkény-szigetek, amelyeket a Hungarofest hozott létre az olvasóligetek mintájára a PIM-ben, illetve kilenc fővárosi kávéházban.

(MTI)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu