2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Esterházy Pétert Jeanette Schocken-díjjal tüntetik ki Németországban


2012.11.26

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Esterházy Péternek ítélték oda Bremerhaven városának 2013-as Jeanette Schocken irodalmi díját – közölte a német város vezetése pénteken. A rangos elismerésről egy öttagú független zsűri döntött. A díjat kétévente ítélik oda a legnagyobb német tengerparti város polgárainak nevében, teljes neve Jeanette Schocken Preis – Bremerhavener Bürgerpreis für Literatur. Az irodalmi díj azt szolgálja, hogy ne merüljön feledésbe a náci rezsim alatti könyvégetések szomorú emléke, egyben bátorítás az üldözött irodalomnak.

Esterházy Péter a Magyarországon 1979-ben, Németországban azonban csak nemrégiben megjelent, Termelési regény című kötetével érdemelte ki a díjat. „Nyelvi játékaival és felforgató elbeszélésmódjával Esterházy annak idején kicselezte a cenzúrát, amely átsiklott a szerzőnek a történetben lévő okos humorba burkolt rendszerkritikája fölött” – írta indoklásában a zsűri. Esterházy emellett hiteles krónikás volt: kezdetektől fogva a társadalmi és a politikai összefüggésekről írt, ezáltal hazája irodalmi lelkiismeretének része – fűzte hozzá.

Esterházy Péter európai rangú író, köteteit eddig 30 nyelvre fordították le – emlékeztetett a közlemény. „Elbeszélőként olyan súllyal van jelen, hogy új jelentést ad a könyv fogalmának: általa a nagyság és a szépség szövegből épült házába lépünk be, ahol az olvasó jól tud élni” – írták.

A díjat 2013. május 5-én adják át a bremerhaveni történeti múzeumban. A korábbi kitüntetettek között szerepel Kertész Imre Nobel-díjas író és Tábori György (George Tabori), Louis Begley lengyel születésű amerikai, Lizzie Doron izraeli szerző, Richard Sennett amerikai szociológus-író, valamint a német Ursula Krechel.

(MTI)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu