2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Átadják a Székelyföld folyóirat 2012-es díjait


2012.11.23

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Csíkszeredában ma délelőtt adják át a Székelyföld irodalmi folyóirat 2012-es díjait. Lövétei Lázár László, a Székelyföld főszerkesztője az MTI-nek elmondta, a 15 éve alakult folyóirat szerkesztősége évről évre megvizsgálja, kik közölték a legjobb írásokat az illető évben a Székelyföldben. Ezeknek a szerzőknek adják át az 1500 lejes (91 ezer forint) pénzjutalommal is járó díjat.

A folyóirat idei irodalmi díját Ferencz Imre csíkszeredai költő kapja. „Ferencz Imre az utóbbi években megtáltosodott, gyönyörű verseket ír, és itt volt az ideje, hogy végre komolyabban odafigyeljünk rá” – magyarázta a főszerkesztő.

Lövétei Lázár László elmondta, a hagyomány szerint egy tanulmányszerzőt is díjaznak. A kézdivásárhelyi Sántha Attila költő ezúttal egy „nyelvrégészeti” tanulmányával érdemelte ki az elismerést. „Gondoltuk, hogy e díjjal is magunkhoz láncoljuk, ha lesznek még ilyen «agyament» ötletei, azokat is nekünk adja el” – érvelt a választás mellett a főszerkesztő.

A nem erdélyi szerzőknek ítélt „székely bicskarend” díjat idén Fekete J. József felvidéki irodalomkritikus kapja. Szintén irodalomkritikai munkájával érdemelte ki az elismerést a csíkszeredai Xantus Boróka is, akit a pályakezdőknek szánt Szabó Gyula-díjjal tüntetnek ki.

Lövétei Lázár László megemlítette, a havonta megjelenő Székelyföld jelenleg is ezernél több előfizetővel büszkélkedhet, amit - megítélése szerint – nem sok konkurens folyóirat mondhat el magáról. „15 év alatt felkerültünk a kárpát-medencei magyar kultúra térképére, reméljük, hogy kitörölhetetlenül” – értékelte az eltelt időszakot a főszerkesztő.

(Gazda Árpád)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu