2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Először vannak rajzolt művek a Costa-könyvdíj jelöltjei között


2012.11.23

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Először szerepelnek rajzolt irodalmi művek a rangos brit könyvdíj, a Costa Book Award szűkített listájára került jelöltek között. A Costa Book Award öt kategóriában hirdet győztest: a legjobb regény, bemutatkozó regény, életrajzi mű, költészet és gyermekkönyv mezőnyben. A jelöltek végső listájára két rajzolt irodalmi mű került fel, köztük életrajzi kategóriában Mary és Bryan Talbot rajzolt memoárja, a Dotter of her Father's Eyes – számolt be róla a BBC online hírszolgálata.

A regények mezőnyében az idei Man Booker-díjas Hilary Mantel Bring Up the Bodies című munkája verseng Stephen May Life! Death! Prizes! című könyvével, valamint Joff Winterhartnak a Days of the Bagnold Summer és James Meeknek a The Heart Broke In című írásával.

Az első regényeseknél az énekes-dalszerzőként ismert Jess Richards Snakes Ropes című alkotása is esélyes a díjra. A költők között ugyancsak akad debütáló szerző: Sean Borodale, aki a Bee Journal című kötetével mutatkozott be Julia Copus, Selima Hill és Kathleen Jamie társaságában pályázik a díjra. A gyerekkönyves versenyben az 1991-ben már ebben a kategóriában győztes Diana Hendry, illetve Sally Gardner korábbi jelmez- és díszlettervező is nyerhet.

A győzteseket kategóriánként háromtagú zsűri választja ki. A most alapított, novelláknak járó díjról közönségszavazás útján döntenek. Az idei Costa-könyvdíjra az először az Egyesült Királyságban, illetve Írországban megjelent, 2011. november 1-je és 2012. október 31-e között kiadott irodalmi alkotások pályázhattak. Összesen 550 alkotást neveztek az elismerésre.

A kategóriák nyerteseit 2013. január 2-án nevezik meg, az Év Könyve (Costa Book of the Year) győztesét január 29-én jelentik be. A kategóriagyőztesek öt-ötezer fontot (1,7 millió forintot) kapnak, a Costa Book of the Year díjazottja további 30 ezer fontot (10,5 millió forintot) vehet át a díj mellé.

Tavaly Andrew Miller brit író-újságírónak ítélték oda a Costa-könyvdíjat és a vele járó pénzjutalmat a Pure című, a francia forradalom előtti időkben játszódó történelmi regényéért.

(MTI)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu