2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
1802-ben a hazának szentelve


2012.11.22

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az Országos Széchényi Könyvtár november 27-én ünnepli alapításának 210. évfordulóját. 1802. november 26-án – a könyvtárak védőszentjének, Alexandriai Szent Katalinnak ünnepét követő napon – I. Ferenc, Magyarország királya aláírta az alapító okiratot, amelyben Széchényi Ferenc folyamodványának megfelelően engedélyezte a gróf könyvgyűjteménye nemzetnek történő adományozását és nyilvánossá tételét. Az égi és földi hatalom jegyében és jóváhagyásával ekkor jött létre nemzeti könyvtárunk.

A Széchényi Emléknapon a nemzeti könyvtár világhírű zenekarral, csodálatos barokk muzsikával, kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, könyvtári körsétákkal, előadásokkal, a könyvtár múltjáról és a jövőt jelentő beszélgetésekkel, Bethlen Gábor fejedelem könyvtárában tett kalandozással várja a látogatókat.

Ízelítő a programokból:

11 órakor kezdődik a könyvtár tudományos ülésszaka, idén az új különgyűjteményként működő 1956-os Intézet - Oral History Archívum munkatársainak előadásai hallhatóak majd.

15.30-kor nyitják meg a jubileum tiszteletére készülő kiállítást Patriae Sacrata Anno 1802 – 1802-ben a Hazának szentelve címmel, és mutatják be új könyvüket, amelynek címe „Levélben értesítsen engem” , s a nemzeti könyvtár létrejötte alkalmából gróf Széchényi Ferencnek írott korabeli köszöntőlevelekből ad gazdag válogatást. Széchényi-leszármazottak is megtisztelik a megnyitót jelenlétükkel. A kiállítást megnyitja Dr. Sajó Andrea, az OSZK főigazgatója, köszöntőt mond gróf Hoyos Imre.

17 órától havonta jelentkező irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatunk, a KönyvTÁRlat keretében Budavári disputa címmel a 16-17. századi, külföldet járó diákokról hallhatnak az érdeklődők előadásokat, megtekinthetik a diákok különleges emlékkönyveit is.

Nem feledkeznek meg a könyvtár egykori munkatársairól sem: 13 órától a Nemzedékek kézfogása címmel immár hagyománnyá lett program keretében adják át a tapasztalatokat és a tudást a régi kollégák az újaknak.

A nap folyamán 10 kiállítással – közülük 2 csak ezen a napon látható – tárlatvezetésekkel, könyvtári körsétával és kedvezményekkel várják a látogatókat. Az estet a világhírű Orfeo Zenekar barokk koncertje (Carissimi, Purcell, Händel műveiből) teszi feledhetetlenné.

A részletes információk a mellékelt teljes programban, illetve a www.oszk.hu honlapunkon olvashatók.

További felvilágosítással szívesen áll rendelkezésükre Sághi Ilona, OSZK Nemzetközi és Kulturális Kapcsolatok Osztály megbízott osztályvezető saghi.ilona@oszk.hu és Kádár Krisztina, OSZK Nemzetközi és Kulturális Kapcsolatok Osztály programmenedzser kadar.krisztina@oszk.hu

Kapcsolódó linkek:
www.oszk.hu

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu