2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Közös dunai program magyar kezdeményezésre a bécsi könyvfesztiválon


2012.11.22

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A Duna menti országok közös bemutatkozására ad lehetőséget a szerdán kezdődő bécsi nemzetközi könyvvásáron a magyar kezdeményezésre létrejött Duna Lounge (Donau Lounge) programsorozat. Első alkalommal állítanak fel közös standot a Duna menti országok irodalmának és kultúrájának bemutatására a Buch Wien keretében. A csütörtöktől vasárnapig tartó programban szerepelnek irodalmi felolvasások, kultúrpolitikai beszélgetés, de a látogatók történészek véleményét is megismerhetik a régióról, és részt vehetnek egy főzőshow-n is. Nyolc országból mintegy harminc résztvevő közreműködik a programokban.

„A Duna Lounge az intézetünk, a Collegium Hungaricum Bécs által kezdeményezett Dunai Kulturális Klaszter eddigi talán legnagyobb vállalkozása” – mondta Méhes Márton intézetigazgató. Egymással szomszédos standokon található meg a Buch Wienen a Duna Lounge és a magyar kiadókat bemutató külön magyar stand. Így a magyar irodalom megismerésére és könyvvásárlásra még nagyobb lehetőség nyílik - hangsúlyozta Méhes.

„A program annyira színes és vegyes, mint maga a Duna régió, hiszen pont ezt a sokféleséget szeretnénk megjeleníteni, és hogy mégis közös ez a kulturális kincs, és mégis jól értik egymást ezek a népek” – fejtette ki. Magyar, osztrák és bolgár ételekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők egy élő főzőshow keretében, a Duna menti országok gasztronómiáját bemutató szakácskönyv alapján. Cornelius Hell osztrák irodalmi kritikus, rádiószerkesztő budapesti utazásai során gyűjtött élményeiről szóló könyvét ismerteti. Bemutatja fotóalbumát Gyukics Péter fotográfus, aki a Duna valamennyi hídját megörökítette a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig.

Az Európai Unió Duna régió stratégiájáról, kultúrpolitikáról rendeznek beszélgetést pénteken Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős osztrák EU-biztos és Márton László író részvételével. „Arra keresünk választ, hogy mi lehet a közös nevező a Duna-stratégiára vonatkozó elképzelések terén a politika és a kulturális szakemberek, illetve a művészek között” – mondta Méhes Márton.

Szombaton a magyar íróké lesz a főszerep. Felolvasást tart Bán Zsófia, Márton László, Németh Gábor, Nagy Koppány Zsolt romániai magyar író és a Németországban élő Farkas Péter. Másnap mások mellett Szerbiából Sreten Ugricic, Sasa Ilic, a szlovák Michal Hvorecky olvasnak fel műveikből.

Támogatja a programot a Nemzeti Kulturális Alap, valamint osztrák kulturális intézmények és az Európai Bizottság képviselete – emelte ki az igazgató.

Partnerként csatlakoztak a rendezvényhez többek között a régió országainak kulturális intézetei, a regensburgi Donumenta fesztivál és számos kiadóvállalat.

(Pálfy M. Katalin–MTI)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu