2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
„Kalandos életem volt”


2012.11.20

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Nyolcvanötödik születésnapját ünnepelte hétfőn Lator László Kossuth-díjas költő, műfordító, irodalomtörténész,akit barátai, tanítványai, tisztelői, munkatársai a Petőfi Irodalmi Múzeumban köszöntöttek. „Mindig sokat gondolok a múltra. Elég színes, úgyis mondhatnám, kalandos életem volt” – fogalmazott Lator László, hozzátéve, gyakran „számba veszi”, mi mindent sikerült élete során megírnia. „Csak remélni tudom, hogy még tudok ezt-azt írni” – fogalmazott.

„Semmi különös ünneplést nem tervezek, dolgozom, vagyok” – mondta az irodalmár, aki felidézte, a 82. Ünnepi Könyvhétre jelent meg A megmaradt világ - Emlékezések című kötete, amelynek az idén a második, kibővített kiadása is napvilágot látott. „Amit akartam, megírtam. Ugyanakkor elképzelhető, hogy imitt-amott kiegészítek, írok hozzá” – nyilatkozta az alkotó a tíz éven át készült műről.

Szerinte a mű nem önéletrajz vagy memoár a szó szoros értelmében: magában önelemzésnek hívja a kötetet. „Kísérletet tettem annak megfogalmazására, hogy mi minden formálta a költői alkatomat, egyéniségemet, miként épülnek bele az életem történetei a vers alapanyagába” – fogalmazott a kötet megjelenésekor a költő, megjegyezve: kétségkívül a háború és a fogolytábor borzalmai voltak legnagyobb hatással a költészetére.

Arról is beszélt, hogy mostanában nehezen születnek a versek, mint fogalmazott: a költészetben sosem lehet tudni, mikor írhat újabbakat.

Lator László 1927. november 19-én született Tiszasásváron. A második világháborúban amerikai fogságba esett, és a breszt-litovszki fogolytáborba került. 1945-ben tért vissza szülőföldjére (amely akkor a Szovjetunióhoz tartozott), 1946-ban Magyarországra szökött és beiratkozott a makói gimnáziumba.

1947-ben felvették az Eötvös Kollégiumba német-magyar szakra. Verseit a Magyarok és a Válasz című folyóiratok közölték először. 1948-ban első, kiszedett kötetét (Őserdő) betiltották, 1949-ben kizárták a Kollégiumból. 1951-től gimnáziumi tanár Körmenden, 1955-től az Európa Kiadó lektora, majd főszerkesztője volt, a latin csoport élén évtizedeken át vezető szerepet játszott abban, hogy a világirodalom a legmagasabb szinten honosodott meg magyarul.

Sokáig műfordítóként volt jelen az irodalmi életben. Első, Sárangyal című kötete 1969-ben jelent meg. A hetvenes évektől a kilencvenes évekig műfordítói szemináriumokat vezetett az ELTE bölcsészkarán. Több televízió- és rádióműsor közreműködője, szerkesztője volt. A Széchenyi Művészeti és Irodalmi Akadémia egyik alapítója, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja.

A Kossuth-díjat 1995-ben kapta, számos irodalmi díj birtokosa. 2007-ben Pro Urbe Budapest-díjjal tüntették ki. 2008-ban Az egyetlen lehetőség című verseskötetéért neki ítélték a Rotary Tabán klub első irodalmi díját. 2012-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta.

(MTI)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu