2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A könyveké és az olvasásé volt a főszerep Milánóban


2012.11.20

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Három napon át több mint háromszáz program követte egymást a BookCityMilano fesztiválon, amellyel Milánó a könyvek és főleg az olvasás fővárosává akar válni. Umberto Eco olasz író nyitotta meg a vasárnapig tartó irodalmi fesztivált, amelyen szerzők és olvasók találkoztak egymással. Az első alkalommal megrendezett BookCityMilano az olasz sajtó szerint nem számít hagyományos könyvkiállításnak és vásárnak, mivel a „kiadói termék helyett a tartalmat részesíti előnyben”.

A fesztivál központja a Castello Sforzesco kastélyban volt, de a könyvek, írók és olvasók a legkülönbözőbb helyszíneken találkoztak egymással: az éjfélig nyitva tartó könyvesboltoktól és könyvtáraktól kezdve egészen a San Siro stadionig és a San Vittore börtönig, ahol szintén szerzők beszéltek műveikről.

Mások között Salman Rushdie indiai-brit író, az izraeli David Grossman, az amerikai Jeffrey Deaver és a chilei Luis Sepúlveda találkozott a milánói olvasókkal. Kedvenc olvasmányairól beszélt Riccardo Muti karmester, és bemutatta új könyvét Mario Monti olasz kormányfő is.

Lombardia tartományban négyezer vállalkozás foglalkozik könyvkiadással, huszonötezer embernek adva munkát.

Az olaszok Ecót és Márquezt sem tudják végigolvasni

A nehéz, unalmas, érthetetlen és végigolvashatatlan művekről indított felmérést a Corriere della Sera olasz napilap, amely azt bizonyította, hogy a jó író könyvét is le lehet tenni. Melyik az a könyv, amelyet nem tudtok végigolvasni? – kérdezte olvasóitól a Corriere della Sera.

A napilaphoz interneten és Twitteren is folyamatosan érkező válaszok közé ismert olasz és külföldi szerzők is bekerültek. A „lehetetlen könyvek” kategóriáját az olaszok számára Umberto Eco A Foucault-inga című regénye vezeti, amelyet a felmérésben résztvevők szerint az itáliai olvasók közül még „senki sem tudott végigolvasni”.

Hasonló irodalmi akadályt jelentett sokak számára James Joyce Ulysses című regénye és a Száz év magány Gabriel Garcia Márqueztől. A kötetnek az olvasók többsége többször is nekikezdett, hiába, mivel „eltévedtek a mocsárban”. Ötven oldal után muszáj volt letenni Jack Kerouac Úton című regényét is – ismerték el mások.

Az olvasók egy részétől fekete listára tett könyveket mások szenvedélyesen védelmükbe vették ugyanezeket remekműveknek kiáltva ki.

(Sárközy Júlia–MTI)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu