2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Őrjítő mandragóra


2012.11.19

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Filmek, regények és más fikciós művek kellenek a Kádár-rendszer bemutatására, mert ez a korántsem homogén korszak még mindig nincs kibeszélve – mondta Gazsó L. Ferenc, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tartalom-előállítási vezérigazgató-helyettese pénteken Budapesten.

A diktatúra magánya? című vitadélutánon, amelyet a Gazsó L. Ferenc és Zelei Miklós szerzőpáros Őrjítő mandragóra – bevezetés a politikai pszichiátriába című könyvének harmadik, javított kiadása kapcsán rendeztek, az MTVA vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: a rendszerváltás körül született Y generációnak biztos információkat kell adni erről a korszakról, mert még mindig tart a gyász feldolgozása ezen időszak áldozatai és hozzátartozóik emlékeiben.

Gazsó L. Ferenc hiánypótlónak nevezte a Károli Gáspár Református Egyetemen (KRE) rendezett vitadélutánt, amely a Kádár-rendszer áldozataival foglalkozik. Azt mondta: szociografikus riportjuk bővített, javított kiadás, ami azt jelenti, hogy magyarázó szószedetekkel egészítették ki, kifejezetten a tizen-huszonévesek számára, ahol olyan fogalmakat tisztáznak, mint például a béketábor.

Elmondta, kiegészítették továbbá a könyvet egy olyan fejezettel, amelyet „a magyar gyermekvédelem kiemelkedő személyiségéről”, Mikus Gyuláról írtak, mégpedig abból a szempontból, hogy miként került „az árulás bűnébe”. Ezzel kapcsolatban vetette fel a kérdést, hogy „van-e, lehet-e megbocsátás”, szabad-e elfelejtetni az új generációkkal a történteket.

Pákh Tibor jogász, a könyv egyik szereplője, akit 1956-os cselekményeiért 15 év börtönbüntetésre ítéltek, azt mondta: Magyarországon „a politikai pszichiátriát Moszkva uralma alatt tartották”. Ha a polgárok megfeledkeznek arról, hogy eljátsszák az engedelmes bábuk szerepét, végül valóban elmebetegekké válnak – idézte ezzel kapcsolatban egy korábbi jegyzetét.

Rámutatott: Moszkva jóvátétellel tartozik az országnak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésekor és azután okozott károkért, eddig azonban nem vonták ezért felelősségre, ehhez azonban „ragaszkodnunk kell”. Megemlítette, hogy már 1988-ban panaszt tett a strasbourgi bíróságnál, ahol őt egyénileg elutasították, a magyar államnak azonban kötelessége, hogy keresetet indítson az áldozatok érdekében.

Janox író, szerkesztő előadásában azt mondta: „a hatalom arról szól, hogy az egyik ember lelke felett próbál egy másik ember uralkodni és ennek az őrületnek a megvalósításában a kommunizmus jutott el a legmesszebbre”. Mivel a kommunizmusban elvileg kollektív vezetés érvényesült, szükség volt a személyi kultusz bevezetésére, amelynek élén egy vezér állt, akire fel kellett nézni – állapította meg.

Véleménye szerint a szovjet típusú rendszer megteremtette a maga ideológiáját a szimbólumokkal, mozgalmi dalokkal, ez pedig a mitológia tökéletes megnyilvánulása volt, amihez hozzátartozott például „a nagy Lenin, akit követni kell”.

Fliegauf Gergely büntetés-végrehajtási alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem büntetés-végrehajtási tanszékének tanára előadásában kitért arra: Mikus Gyula fogvatartott levelét elemezve azt állapította meg, hogy Mikus egy lövöldözés kapcsán a rendszer ellenségévé vált, de végig a rendszert támogató embernek vallotta magát, még akkor is, amikor a kommunizmus börtönében kínozták.

Megemlítette, hogy sebészeti kasztrációt alkalmaztak a kommunizmus idején Csehszlovákiában 96 alkalommal, amelynek során a szexuális bűnelkövetőknek üzentek, hogy „még a testetekbe is be tudunk avatkozni”.

Horváth Attila jogtörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) docense arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc megtorlása során mintegy 300 embert végeztek ki, továbbá 21 ezer ember került börtönbe és 16 ezer embert internáltak. Az 1963-as amnesztiával sem jött ki mindenki a börtönből, volt olyan, aki a hetvenes évek második felében szabadult csak. A pártállami rezsim idején Szegeden volt olyan per, amelynek során két és fél óra alatt ítéltek el 74 embert - mutatott rá.

Hozzátette: még a nyolcvanas években is előfordult az, hogy egy politikai elítéltet meg akart látogatni a börtönben az édesanyja, de mire odaért a börtönbe, fia már régen egy másik büntetés-végrehajtási intézményben volt.

Szólt arról is, hogy a koncepciós perek során az ügyvéd a nyomozati szakaszban nem találkozhatott a védencével, és amikor a bírósági tárgyalásokon a védelem 5 perc szünetet kért, azt azért tették, mert szerettek volna egyáltalán beszélni a gyanúsítottal.

Filep Tamás Gusztáv művelődéstörténész, szerkesztő a záró előadásban arról beszélt, hogy a kommunizmus idején Pákh Tibort még azok közül sem mindenki tartotta normálisnak, akik egyet értettek vele politikailag. Utólag viszont látja, Pákh Tibornak igaza volt, amikor azt vélte, hogy egyszer majd mindenki belátja: ő valójában normális, csak a pártállami rendszer próbálta beállítani róla az ellenkezőjét.

Báger Gusztáv, a PPKE professor emeritusa hozzászólásában megjegyezte, hogy édesanyját „feljelentés elmulasztása miatt” vitte el az Államvédelmi Hatóság, és egy adott ügyről kínzásokkal akartak kicsikarni tőle további információkat. Közölte, édesanyja már majdnem beismerte, hogy köze volt a kémügyhöz, de végül ezt nem tette meg, ennek ellenére éppen annyi időre ítélték, mint a per elsőrendű vádlottját.

Az eseményt Gazsó L. Ferenc és szerzőtársa Zelei Miklós író, újságíró moderálta.

(MTI)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu