2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Bánffy Miklósról nevezték el a Külügyminisztérium könyvtárát


2012.11.19

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Bánffy Miklós író, külügyminiszter nevét viseli péntektől a Külügyminisztérium szakkönyvtára Budapesten. Mint azt Martonyi János külügyminiszter a magyar diplomácia napja alkalmából tartott névadó ünnepségen elmondta, Bánffy Miklós (1873-1950) igazi reneszánsz emberként egy személyben volt író, grafikus, jelmez- és díszlettervező, rendező, valamint külügyminiszter egy jelentős történelmi időszakban. Bánffy Miklós érte el, hogy a trianoni döntést követően népszavazást írtak ki, amelynek eredményeképpen Sopron a hűség városaként magyar maradt. Hozzátette: Bánffy Miklós összekapcsolta az irodalmat és a politikát, hiszen mindkét műfajnak a szó az eszköze.

Az ünnepségen Martonyi János és Cholnoky Olga, a könyvtár vezetője leleplezte a névtáblát, majd megnyitotta a névadóról elnevezett kamara-kiállítást. A tárlaton egyebek mellett eddig még publikálatlan fotográfiák és kéziratok is láthatók.

A nap programjai között szerepel a 2012-ben Lánchíd-díjban részesült Kroó Norbert fizikus-kutató és Oplatka András író, újságíró előadása, valamint ezen a napon nyújtotta át Martonyi János az első rangadományozásukról szóló okleveleket fiatal diplomatáknak.

A Külügyminisztérium tavaly kezdeményezte, hogy november 19. legyen a magyar diplomácia napja, és ezt először 2012-ben ünnepeljék meg. A dátum kiválasztásával a magyar diplomácia egyik első nagy teljesítményének állítanak emléket: 1335. november 19-én Visegrádon találkozott Károly Róbert magyar, III. Kázmér lengyel és Luxemburgi János cseh király. A tárca célja, hogy a diplomácia ismert, történelmi alakjai mellett a szakma hétköznapjait, a háttérben folyó munkát is megismertessék a közvéleménnyel.

(MTI)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu