2022. május 20, péntek
Bernát és Felícia napja

Évfordulók:
1799: Honoré de Balzac születése (Tours)
1882: Sigrid Undset születése (Kalundborg)
1940: Verner von Heidenstam halála (Övralid)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Képregény-fesztivált tartottak szombaton Szegeden


2012.11.19

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Képregény-fesztivált rendetek szombaton a szegedi Somogyi könyvtárban, ahol a műfaj kedvelőit kiállításokkal, előadásokkal és „örömrajzolással” várták a szervezők, a legnagyobb hazai kiadók pedig friss kínálatukból adtak ízelítőt. Andóczi Balogh Éva, az intézmény munkatársa elmondta: az előadásokból kiderült például, hogyan fest az igazi szuperhős, miképpen váltak harcias amazonokból engedelmes mintafeleségek a manga képkockáin és mi jellemezte az amerikai képregényt a „vad 70-es években”.

A képregény-fesztiválon idén is alkotói feladat várt a rajzolókra. A Szegedi Nemzeti Színház 2013. január 25-én ősbemutatóként tűzi műsorára Pozsgai Zsolt Pipás Pista című zenés tanya-westernjét. A résztvevőknek ebben a témában kellett alkotniuk és a színház vezetése a legsikeresebbnek ítélt munkákat felhasználja az ősbemutató promóciójához.

A fesztivál díszvendége az idén 60 éves, animátorként is jól ismert Haui József (a Vízipók-csodapók és a Bucó, Szetti, Tacsi rajzolója), akinek a munkáiból kiállítás nyílik a könyvtárban, valamint képregényeiből megjelenik egy válogatás a Színes Képregénymúzeum című sorozatban. Haui József részt vett többek között Mézga Géza, a Magyar népmesék figurái és Doktor Bubó alakjainak megformálásában is. A művésszel Kiss Ferenc beszélgetett.

Augusztusban volt ötven éve, hogy Peter Parker először húzta magára jelmezét, az „átlagos szuperhős” Pókembert Tóth László előadása és a Harza Tamás magángyűjteményéből rendezett kiállítás révén ismerheti meg még közelebbről a közönség.

A délelőtti előadások után négy helyszínen, különleges témákban hallgathattak kerekasztal-beszélgetéseket a fesztivál szekcióelőadásainak vendégei. Egyebek között szó volt a digitális képregényalkotásról, a kortárs képregények filmes adaptációiról, megjelentek a képregényrajzoló nők és elemezték, hogy milyen a jó képregény.

(MTI)

 

 
Fórum

Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2022 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu