buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 17, hétfo
Donát napja

Évfordulók:
1673: Molière (er. Jean-Baptiste Poquelin) halála
1856: Christian Johann Heinrich Heine halála
1970: Shmuel Yosef Agnon (er. Halevi Czaczkes) halála (Jeruzsálem)
1998: Wass Albert halála (Astor)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Ferlinghetti visszautasította a Magyar PEN Club nagydíját


2012.10.12

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...


Lawrence Ferlinghetti
Emberi jogi aggályok miatt visszautasította a Magyar PEN Club által első alkalommal odaítélt Janus Pannonius-díj nagydíját Lawrence Ferlinghetti amerikai költő – írta csütörtökön internetes kiadásában a Los Angeles Times című amerikai napilap. A 94. évében járó költőnek szeptember végén az öttagú nemzetközi zsűri egyhangúlag ítélte oda az 50 ezer euróval járó fődíjat, és azt tervezték, hogy kitüntetés amerikai lakóhelyén, San Franciscóban adják át, egészen pontosan az életében fontos szerepet játszó City Lights kiadó könyvesboltjában.

Ferlinghetti azonban az amerikai lap friss írása szerint levélben visszautasította a díjat, „miután tudomást szerzett arról, hogy azt részben a kormány finanszírozza”. „Mivel a díjat jelenleg részben a magyar kormány finanszírozza, és mivel a jobboldali rezsim politikája a tekintélyelvű irányítás felé, következésképpen a szabad véleménynyilvánítás és a polgári szabadságjogok korlátozása felé tolódik, nem tartom lehetségesnek, hogy az Egyesült Államokban elfogadjam a díjat” – idézett a lap a levélből.

Az 1919-ben New York államban született, majd Franciaországot és a második világháborút is megjárt Lawrence Ferlinghetti a beatnemzedék alkotója, leghíresebb versgyűjteménye a magyarra még le nem fordított A Coney Island of the Mind. Továbbá az általa alapított City Lights kiadónál jelent meg az ötvenes években szinte az egész amerikai beatirodalom – emelte ki Szőcs Géza, a Magyar PEN Club elnöke szeptemberben a döntést bejelentve.

A Janus Pannonius-fődíjat olyan szerzőnek ítélik oda, akinek költői életműve illeszkedik az európai kultúra főáramába. A részben magán-, részben kormányzati forrásból finanszírozott költészeti nagydíjat azzal a szándékkal alapították, hogy „egyfajta költői Nobel-díj szerepét töltse be a világ irodalmi életében”. A díjátadást minden évben Janus Pannonius születésnapjához, szeptember 29-hez közeli időpontban tervezik megtartani.

(MTI)

 

 
Fórum


Eddigi hozzászólások a hírhez:
Vivarumba

#1

2012.10.12 12:15

Hm, érdekes cikk... Megjegyeztem egy újabb írót ( ebben az eseben költő nevét), akinek SOHA! nem fogom megvenni a könyveit, még ha fizetnének érte, akkor se kellene. Mert az emberi és szabadságjogaimhoz tartozik, hogy szabadon döntsek e kérdésben:-) A véleményszabadságról már nem is beszélve.
[VÁLASZ]
Ktesibios

#2

2012.10.12 15:18

Szegény idős bácsit alaposan félreinformálták, nem hiszem, hogy bárkinek utálnia kellene őt emiatt. Más kérdés, hogy a díjazott kiválasztása tipikusan dilettáns módon történt. Most aztán itt van az újabb nagy blama. Maga a díj is röhejes. Ezt a nem kevés pénzt sokkal inkább kortárs magyar szerzők műveinek leordítására, külföldön való megjelenésére kellene fordítani.
[VÁLASZ]
Vivarumba

#3

2012.10.12 16:27

Nem utálom az idős bácsit - nem utálhatom mert nem ismerem személyesen - csak ha ő egyoldalú infókból dönthet és ezek alapján képviselhet egy adott álláspontot, akkor én is kinyilváníthatom a saját véleményemet( bár sajnos az én írásom nem fog megjelenni a világsajtóban még csak a helyi lapokban se, csupán egy fórum egyetlen bejegyzése marad)
[VÁLASZ]
 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu