buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 17, hétfo
Donát napja

Évfordulók:
1673: Molière (er. Jean-Baptiste Poquelin) halála
1856: Christian Johann Heinrich Heine halála
1970: Shmuel Yosef Agnon (er. Halevi Czaczkes) halála (Jeruzsálem)
1998: Wass Albert halála (Astor)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Enquist lesz a könyvfesztivál díszvendége


2011.03.07

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Abból az alkalomból, hogy Magyarország tölti be az Európai Unió elnöki posztját, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) az Unió mind a 27 tagállamából meghívta a kortárs szépirodalom egy-egy jeles képviselőjét a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. Rajtuk kívül idén is itt lesznek a kontinens legtehetségesebb elsőkötetes prózaírói is. Legalább fél ezer hazai és határon túli író, tudós, művész vesz majd részt a fesztiválon. A fesztivál nyitó napján Per Olov Enquist, a világhíres svéd író veheti át Budapest Nagydíjat, aki 2003-ban már járt Budapesten, de itt lesz Menasse Ausztriából vagy Ilia Trojanov is Németországból.

A könyvfesztivál egyik célcsoportja idén a gyerekek lesznek. Nagyon sok programot szerveznek a részükre, s annak érdekében, hogy minél többen látogassanak el a fesztiválra – az irodalomtanárokkal együttműködve – megszólítják az összes középiskolát. A könyvfesztiválra mintegy 300-350 újdonság jelenik meg, a magyar gazdaság aktuális kérdésétől kezdve, történelmi tárgyú könyveken keresztül a novellás és verses kötetekig.

A gazdasági válság eddig nem érintette a nagy könyves rendezvényeket, azonban a könyvkiadás nem tudta kiheverni az elmúlt két év forgalmának a visszaesését. A magyar állam az elmúlt tíz évben a támogatások megvonásával fokozatosan sorvasztotta el a felsőoktatási tankönyv és szakkönyvkiadást, miközben más kulturális területek a mai napig jelentős állami támogatásban részesülnek, sőt csak így képesek működni. Egy tízmilliós piacon nem lehet csak piaci alapon megjelentetni szakkönyveket. A kormány legutóbbi 250 milliárd forintos zárolása a legbrutálisabban a Nemzeti Erőforrás Minisztériumát érintette, amiből sajnos az a következtetés vonható le, hogy számára egyáltalán nem fontos a kultúra.

Az elmúlt két évben 6 milliárd forinttal csökkent a könyvforgalom. Megtorpant a gyermek és ifjúsági könyvkiadás, a tudományos és szakkönyvkiadás pedig csak az elmúlt esztendőben 15%-kal esett vissza. Ezt a folyamatot a Márai program nem tudja megfordítani, de talán meg tudja állítani. Ezért is nagyon fontos, hogy végre mielőbb elinduljon a Márai program, melynek következtében számos olyan műfaj alkotásai, amelyek nem piacképesek, bekerülhessenek a könyvtárakba.

Az elmúlt tíz évben pozitív irányú változások történtek az olvasási szokásaink és készségeink terén. Az igazi áttörés a Harry Potter jelenségnek köszönhető, s annak, hogy még született néhány olyan sikeres könyv, amely tömegeket vett rá olvasásra. A 400-500 oldalas könyvek olvasása során a gyerekek megtanultak olvasni.

A papír alapú könyv nem fog kiveszni. A digitális könyv persze elfoglalja a helyét a könyvkiadásban, s van abban jó is, hogy adattárak, lexikon sorozatok megjelentetése miatt nem kell erdőket kiirtani és villámgyorsan megtalálható a digitális könyvben a keresett adat. Azonban a digitális kiadványok illegális másolásának a védelme létkérdés. Ennek a tisztán szerzői jogi kérdésnek a jelentőségét nem lehet alábecsülni. Ha egy szerző vagy egy kiadó nem jut – akár több éves – munkájának az ellenértékéhez, mert ellopják, és győzedelmeskedik a „hozzáférés szabadsága”, akkor később nem születnek alkotások.

(Az InfoRádió Aréna című műsorában Zentai Péter László válaszolt a kérdésekre)

 

 
Fórum


Eddigi hozzászólások a hírhez:
Fülöp László G.

#1

2011.04.02 00:16

Azoknak, akik el szeretnének látogatni a könyvfesztiválra, de olyan tudatlanok mint én is, s nem tudják mikor lesz a fesztivál és hol tartják, jó lenne ezt az információt is feltüntetni. Erre vonatkozó figyelmüket elöre is köszönöm. FLaci
[VÁLASZ]
CruciFix

#2

2012.04.23 13:26

A Duna Kiadó sikere
Tarolt

Vasárnap adták át a II. kerületi önkormányzat által alapított Budai-díjakat is. Mint Ötvös Zoltán, az önkormányzat művészeti osztályának vezetője közölte, a díjakkal az oktatásban hasznosítható, nagyszerű könyvkiadói teljesítményeket kívánják elismerni. A Budai-díjakról ebben az esztendőben is a Móricz Zsigmond Gimnázium szaktanáraiból álló grémium döntött.

A Budai-díj oktatást-nevelést legjobban segítő könyv kategóriáját a Duna International Kiadó Magyar királynék és nagyasszonyok című sorozata nyerte el, míg az oktatást-nevelést legjobban segítő társasjáték kategóriában a zsűri a Helikon Kiadó Ki kicsoda? bibliaismereti társasjátékát ítélte a legjobbnak
[VÁLASZ]
holbasandor

#3

2012.06.21 16:26

Az Ellopott Rendszerváltozásból:Megy a táska vándorútra,A Dunagate és hordalékai,Csurka jelene,és múltja,Torgyán-Horn a két jóbarát.
[VÁLASZ]
 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu