buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 31, vasárnap
Angéla és Petronella napja

Évfordulók:
1819: Walt Whitman születése (West Hills)
1887: Saint-John Perse születése (Pointe-à-Pitre)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Corvinák digitalizálása


2003.09.29

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Mátyás király egykori budai könyvtárának egységes, elektronizált kódexgyűjtemény létrehozására az Országos Széchényi Könyvtár vezetésével több európai közgyűjtemény, illetve intézmény közös pályázatot nyújt be az Európai Unió „Cultura 2004” elnevezésű programjához. A Bibliotheca Corviniana Digitalis létrehozásának megvalósításában tizenhat ország ötvenkét intézménye sorolható az együttműködő partnerek közé, a pályázat fő szervezői: Magyarország, Olaszország, Németország, Ausztria, Franciaország és Horvátország.

A Corvina-könyvtár a XV. század második felében jött létre Mátyás király kezdeményezésére az olasz reneszánsz és humanizmus szellemi erőterében az uralkodó budavári székhelyén. A kézzel írott kódexek leggyakoribb témái voltak az irodalom, a történelem, a filozófia, a retorika, a had- és orvostudomány, az építészet, a földrajz, a zene és a csillagászat. A Corvina napjainkban ismeretes hiteles darabjait a világ 52 gyűjteményében őrzik. A program Magyarország számára jelentős, hiszen az elszármazott kódexek másolatban mintegy eredeti helyükre kerülhetnek, ugyanakkor az internet által lehetőséget biztosít világszerte kutatóknak, diákoknak, civil érdeklődőknek a kötetek tanulmányozására.

(Az MTI nyomán)

 

 
Fórum


Eddigi hozzászólás ehhez a hírhez:
Fenyvesi

#1

2004.08.19 19:46

Tisztelt Fórum!
Nagy jelentősége van a Corvinák digitalizálásának és az intern.való megjelenésének.Ez egy modernkori szellemi reneszánsz előhírnöke lehet.Én nagyon örülök ennek!
Sokkal többet kellene erröl írni.Üdvözlet
M.
[VÁLASZ]
 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu