buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 17, hétfo
Donát napja

Évfordulók:
1673: Molière (er. Jean-Baptiste Poquelin) halála
1856: Christian Johann Heinrich Heine halála
1970: Shmuel Yosef Agnon (er. Halevi Czaczkes) halála (Jeruzsálem)
1998: Wass Albert halála (Astor)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Az internetadó mellett a kulturális élet szereplői


2008.04.25

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A Nemzeti Kulturális Alap elnöke szerint hamisak azok a felvetések, amelyek Magyarország infokommunikációs elmaradását hozzák fel érvként az „internetadó” ellen, hiszen a 0,8 százalékos járulék csak minimálisan növelné meg az internetezés költségét, a bevételek egy részét pedig pont a digitális szakadék csökkentésére fordítanák. Harsányi László erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt Budapesten.

A Nemzeti Kulturális Alap járulékbevételeit érintő törvénymódosítás célja, hogy alkalmazkodjon a megváltozott kulturális szokásokhoz és a technológiai fejlődéshez – mutatott rá az NKA elnöke. Hozzátette: a módosítás során a járulékalapból mintegy harminc olyan terméket hagynának el, amelyek piaci részesedése, illetve járulékbefizetése elhanyagolható, és három olyan jelentős kulturális tartalommal bíró termék és szolgáltatás járulékoltatását tervezik, amelyek különösen elterjedtté váltak.

Ennek alapján a kihagyni tervezett termékek miatt az NKA mintegy 600 millió forintos bevételkiesésre számít, ugyanakkor az internet-hozzáférés szolgáltatás, a mobiltelefonon keresztüli adatátviteli, valamint a formatervezési tevékenységből 2,5–3 milliárd forint pluszbevételt vár a szervezet.

Harsányi László megjegyezte: arra nemigen lát esélyt, hogy a törvényjavaslathoz beadott módosító indítványok nyomán a jogszabályt úgy fogadják el, hogy a forráskiesést jelentő változások benne maradnak, miközben a pluszbevételt jelentő „internetadó” és társai kikerülnek abból. Újságírói kérdésre az NKA elnöke elmondta, hogy a törvényjavaslat visszavonására az oktatási és kulturális miniszter jogosult.

Harsányi László az internetszolgáltatás járulékoltatása kapcsán hangsúlyozta: az „internetadó” elleni, Magyarország infokommunikációs elmaradását hangoztató érvelés két okból is hamis. Egyrészt felmérések szerint az internet-előfizetések alakulásában az ár sokkal kevésbé játszik szerepet, mint a motiváció hiánya. A 0,8 százalékos „internetadó” ráadásul egy fogyasztóra vetítve havonta csupán 20-70 forintos többletkiadást jelentene. Az „internetadóból” származó bevételből pedig mintegy 300 millió forintot éppen a digitális szakadékot csökkentő programok támogatására fordítanának.

Az NKA elnöke a törvénymódosítás kapcsán ugyanakkor elismerte: az előkészítés során a járulékoltatási körbe újonnan bekerülő szolgáltatók szakértőivel nem egyeztettek, adószakértőkkel pedig azért nem konzultáltak, mert ennek az adótípusnak más a filozófiája.

Az NKA sajtótájékoztatóján részt vettek az NKA bizottságának tagjai, illetve a kulturális élet szereplői: Bálint András színművész, Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, Füzi László, az NKA Szépirodalmi kollégiumának vezetője, Hollerung Gábor, a Zemplén Fesztivál, a Budafoki Dohnányi Ernő Zenekar, a Honvéd Kórus és az Akadémiai Kórustársaság vezetője, Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke, Pálfi Gábor, a Művészeti Fesztiválok Szövetsége, titkára, Zimányi Zsófia, a Művészeti Fesztiválok Szövetségének elnöke és Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója. A felszólalók egyaránt az NKA által juttatott kulturális támogatások fontosságát hangsúlyozták.

(mti)

 

 
Fórum


Eddigi hozzászólás ehhez a hírhez:
loggol

#1

2008.05.03 10:02

"havonta csupán 20-70 forintos többletkiadást jelentene"

Szerintem rossz a logika. Ilyen alapon kivethetnénk minden zsömlére 10 fillér járulékot, hiszen az zsömlénként csak 10 fillér, havonta fejenként x zsömléve számolva is csak ... Vagy bármi másra. Mint ahogy femerült a nyakkendők megadóztatása. (Nem vicc, sajnos) A könyveken levő járulékot sem érzem jogosnak. A legutóbbi számokat nem ismerem, de már úgy tűnik, hogy a könyvszakma több járulékot fizet be, mint amennyit támogatást kap.

Az intézkedést támogatók sore pedig ne tévesszen meg senkit. Azok voltak ott, akik az NKA támogatásából élnek (részben). Nem azok, akik megfizetik azt.

Valaki kiszámolta már, hogy az egész pályázatosdi rendszernek mekkora a valós költsége? Gondolok itt a pályáztatás költségére (itt pl. az NKA fenntartása, pályázatok elbírálásának, elenőrzésének költsége), a pályázatírás költségére (beleértve a nem nyert pályázatok elkészítésére fordított pénzt és időt is).
[VÁLASZ]
 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu