buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 17, hétfo
Donát napja

Évfordulók:
1673: Molière (er. Jean-Baptiste Poquelin) halála
1856: Christian Johann Heinrich Heine halála
1970: Shmuel Yosef Agnon (er. Halevi Czaczkes) halála (Jeruzsálem)
1998: Wass Albert halála (Astor)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Költő a katedrálisban


2008.02.13

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A Nobel-díjas angol költő, Sir John Betjeman egyszer megjegyezte, hogy az angol katedrálisok „a téralakítás nagyszerű csúcsteljesítményei”, és számos építészeti tárgyú könyve egyik előszavában még fejcsóválva hozzátette: „tétlenül nézzük hogyan mennek tönkre ezek az álmodó csúcsok , ,,mert pénzt akarunk megtakarítani.”

Ma a megboldogult költő mosolyogva tekinthet ki örök nyugvóhelyéről az aprócska, cormwalli St Enodoc templomból: az English Heritage (az Angol Műemlékvédelmi Tanács) ugyanis bejelentette, hogy 2.1 millió fontot szándékszik fordítani 28 angol katedrális helyreállítására. (Megjegyzendő, hogy az English Heritage mindezt az országos lottó profitjából teszi.) A Peterborough-i omladozó templomfalaktól kezdve a Coventry-i katedrálison keresztül egészen a suffolki St Edmundsbury csodálatos tornyaiig terjed a támogatandó építészeti remekek sora.

És noha az összeg fájdalmasan kevésnek látszik, mégis életmentő szerepet tölt be. Az English Heritage a korai kilencvenes évektől kezdve eddig mintegy ötven millió fontot fordított a perpendikuláris stílus megőrzésére országszerte. Dr Simon Thurley, az English Heritage vezérigazgatója azt mondja: „A katedrálisok az angol táj hercegei. Nagy pénzeket kell fordítanunk arra, hogy megőrizhessék méltóságos formátumukat a következő nemzedékek számára is.”

Anglia 61 katedrálisából a legkisebb Derby-ben, a legnagyobb Londonban található, a St Paul. De melyik 28 kapjon támogatást? Ezt kérdezi olvasóitól a The Independent, szavazásra szólítva föl őket, s a résztvevők között a The Best Loved Poems of John Betjeman (John Betjeman legkedveltebb költeményei) kötet hat példányát sorsolja ki.

(A The Independent alapján – O.I.)

 

 
Fórum


Eddigi hozzászólás ehhez a hírhez:
adys

#1

2008.02.15 11:08

Csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy Sir John Betjeman nem volt Nobel-díjas.
[VÁLASZ]
 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu