buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 30, szerda
Jeromos napja

Évfordulók:
1452: Megjelent az első nyomtatott könyv: Johann Gutenberg Bibliája
1859: Benedek Elek születése (Kisbacon)
1928: Elie Wiesel születése (Máramarossziget)
1990: Patrick Victor Martindale White halála
2005: A Népmese Napja
2006: Sütő András halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

Fórum: Hírek-cikkek: Csoóri Sándor vakmerő hűsége A teljes téma nyomtatása...Küldje el e-mailen...


[ Listázás időrendben, legelsővel kezdve ]

Esmeralda

#17

2011.02.21  23:49

Az idén ötödik alkalommal került átadásra a 2006. júniusában alapított Jókai-díj, valamint a Jókai-oklevelek. Dr. Keszegh Margit a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke elmondta, hogy a díjakat az általa képviselt Egyesület (Rév-Komárom) és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Jókai Emlékbizottsága (Budapest) alapította.

Az ez évi pályázat témája : “Széchenyi István, a nemzet lámpása” volt. A beérkezett pályaműveket a témát jól ismerő nemzetközi zsűri bírálta el. A bírálóbizottság döntése alapján a Jókai-díj mellett egy arany díszoklevél, három díszoklevél és egy oklevél került kiosztásra.
Az ünnepélyes díjátadásra 2011. február 19-én, 14.00 órai kezdettel, Jókai Mór születésnapja előtt tisztelegve került sor Rév-Komáromban, a Duna Menti Múzeum dísztermében.

Az ez évi Jókai-díjat dr. Zágorec-Csuka Judit Lendván élő író-műfordító,a könyvtártudományok doktora kapta A nemzet lámpása című, Széchenyi István egész életét áttekintő tanulmányáért. A Jókai-aranyoklevelet Baksa Péter történésznek ítélte a bíráló bizottság, míg Jókai-díszoklevelet vehetett át Horváth Helga irodalmár, Perlawi Andor drámaíró, Fazekas István Váci Mihály-díjas költő. Makk Szilvia munkáját Jókai-oklevéllel jutalmazták. A díjakat dr. Keszegh Margit a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke és Végh József a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke adta át.

A Jókai-díjas szerző Jókai Mór kezének márványlapon elhelyezett festett gipszmásolatát vihette haza, mely Miskédi György bánki műköves-szobrász mester munkáját dicséri. Jókai Mórról, születésének 186. évfordulója tiszteletére Kustyán Ilona emlékezett meg. Az ünnepi megemlékezés és díjkiosztó után a résztvevők megkoszorúzták Jókai Mór szobrát.

A jövő évi pályázat témája Jókai hírlapja címmel kerül kiírásra.
[VÁLASZ]
Fekete Rózsa

#16

2010.01.28  22:09

Csoóri Sándor születésnapjára emlékezik a Duna TV


A Duna Televízió február 3-án pályafutásának mérföldköveit felidéző összeállítással köszönti Csoóri Sándort nyolcvanadik születésnapja alkalmából. A Herder- és Kossuth-díjas költő, esszéista műveivel és közéleti szerepvállalásával egyaránt megkerülhetetlen szereplője és alakítója Magyarország elmúlt 60 évének.

A sokműfajú írónak 30 verseskötete jelent meg, 13 kötetnyi esszét és számos novellát, karcolatot, kisregényt, gyermekverset írt. Irodalmi forgatókönyveivel iskolát teremtett. 1992-ben pedig – mint a Magyarok Világszövetségének akkori elnöke – ő kezdeményezte a Duna Televízió létrehozását.

Csoóri Sándor Herder- és Kossuth-díjas költőt köszönti nyolcvanadik születésnapján, február 3-án a Duna Televízió. A Nemzet Televíziója egyik alapítóját ünnepli. A déli harangszó után Csoóri Sándor Anyám szavai című versével indul az ünnepi program, Rátóti Zoltán előadásában. Az egész napos műsort, élő adásainkat (Hattól nyolcig, Kívánságkosár), át- meg átszövik a versek, miközben dokumentum- és portréfilmek, illetve az író forgatókönyvéből készült játékfilm segítségével idézzük fel Csoóri Sándor életművének főbb állomásait.

A Duna Televízió Szerelmes földrajz című, 16.20-kor kezdődő ismeretterjesztő sorozatában gyermekkora fontos helyszíneire, Zámolyra és Pápára emlékezik Csoóri Sándor. „Zámolyon születtem, tizenkét évig itt éltem a faluban. Minden olyan elemi élményt, amit egy fiatal gyerek magába összeszedhet, azt itt szedtem össze. Mindent, amit a paraszti életről tudni kell. Hallgattam az öregeket, a történeteket. Ugyanúgy dolgoztam, mint a többi fiú, hol az állatokkal, hol kint a mezőn. Innét éreztem meg, hogy van egy világ, s ezen a világon túl még lehet egy másik világ is. nagyon ritkán fölmehettünk a református templom tornyába, s onnan a magasból egészen másként mutatott Zámoly tájéka. Pápára pedig azért gondoltam, hogy elmehetnénk, mert minden, ami a szellemi világhoz tartozik, az ott érintett meg.”

Harangok zúgnak bennem – egy óra Csoóri Sándorral címmel 20.00 órakor a Duna Televízió külön erre az alkalomra készített műsorát láthatják. A költő legutóbbi verseskötete Harangok zúgnak bennem címmel jelent meg 2009-ben. Most a címadó vers szellemében Pálfy G. István beszélget a költővel pályájáról, életművéről, ars poeticájáról.

A jövő szökevénye: Csoóri Sándor címmel 20.55-kor látható műsorban Görömbei András akadémikus, irodalomtörténész, egyetemi tanár osztja meg velünk gondolatait Csoóri Sándorról, elemezve az életművet. A műsorban elhangzó verseket a költő előadásában hallhatjuk.

A születésnapot a Tízezer nap című film vetítésével zárják a Duna Televízióban, melynek rendezője Kósa Ferenc, operatőre Sára Sándor, írója – Kósa Ferenccel és Gyöngyössy Imrével - az ünnepelt, Csoóri Sándor volt. A nagy gonddal készült filmnek mostoha sors jutott: bár már 1965 nyarán elkészült, csak két év késéssel juthatott a közönség elé. Az alkotók ugyanis szociografikus szemlélettel, hosszú országjárás, gyűjtőmunka után készítették el a Tízezer nap-ot, amely egy családtörténeten keresztül ábrázolta a magyar falu, parasztság három évtizednyi drámáját. Amikor mégis bemutathatták a filmet, óriási sikert aratott: az 1967-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezés díját. Példa és kiindulópont vált belőle. A kritikusok, esztéták a bartóki modell filmművészeti megvalósulását emlegették. A nemrég elhunyt Gyurkó László író, újságíró találó megállapításával: „… ahogy Bartók nem a népdalra építette zenéjét, hanem a népdalt építette bele művészetébe, Kósa is anyagnak tekinti a „natur' szereplőket, „natur' dialógusokat. Igen a módszer valóban bartóki.”

Ezzel a hatalmas alkotással kapcsolatban nincsen kedvünk részletekbe belemenni, bárha a részletek egyenként elbűvölőek. A Tízezer nap egyike a filmtörténet óriásainak. (Le nouvel Observateur, 1967. május – Párizs.)[VÁLASZ]
Esmeralda

#15

2010.01.08  14:16

Fazekas István költő az egyik lapban ezzel a verssel köszöntötte a 80 éves Csoóri Sándort:

Karácsonyi séta hóesésben

A 80 éves Csoóri Sándornak


Járom a hófoltos halmokat,
ezüstkérgű, lombtalan fák rácsain
feketén tűnődnek a varjak,
és a baglyok kunyhói felett
a vacsoracsillag meg-megtündököl.
Enyhíti szívem barna gyászát
a derek, havak, zúzmarák hatalma,
a remete-csend és a vezeklés
a hasogató szélben.

Szitál a hó,
lassan fehéredik a táj,
minden indulatom
a havak pihéivel a sebzett
földre száll.

Ó, mily titokzatos az ember elmúlása!

Cipelem a fáradt férfisorsot,
szívemben megváltást sóvárgó gondok
tűnődnek a kínok örvényei felett
és vad koromból megmaradt régi romok
csendesítik vérem.

Talpam alatt megreccsen a föld:
a poklok malmaiban őrlik a csontokat.

Csak megyek,
mint Isten elhagyott pásztora,
mellkasomban harangok kondulnak
és földreszállt állat-angyalkák gyűlnek körém.
A holdsugáron indulnának már
a három királyok,
de még várják, hogy a gyermek
Jézus megszülessen
bennem.

[VÁLASZ]
Fekete Rózsa

#14

2010.01.05  15:40

Csoóri Sándor számomra egy nagy költő. Nem kevesebb és nem több. (Ennél több nem is lehetne, a politikai tett és rang sosem ér fel az irodalomig.) Február 3-án 80 éves lesz. Vajon hogy fogják Őt köszönteni? Attól tartok, nem az értékéhez méltón.
[VÁLASZ]
Esmeralda

#13

2009.12.14  10:08

Ez a fórum nagyon erőltetett!
Kik is kezdték, s miért? Van értelme egyáltalán?
[VÁLASZ]
teve

#12

2009.12.01  11:47

Jó a téma, de ha engeditek leülni, akkor mi értelme volt elindítani? A személyeskedés felesleges, tessék a témához méltó módon megnyilatkozni, csak így van értelme!
[VÁLASZ]
szibéria válasza #10-ra

#11

2009.11.19  17:19

Véghelyire egyáltalán nem vagyok féltékeny.
[VÁLASZ]
kisvirág válasza #8-ra

#10

2009.11.18  18:26

...ugyanis ez a fórum Csoóri Sándorról szól. Ha féltékeny vagy Véghelyi Balázsra vagy bárki másra, azt ne itt kürtöld világgá.
[VÁLASZ]
kisvirág válasza #8-ra

#9

2009.11.18  18:23

A Harangok zúgnak bennem c. legújabb Csoóri Sándor-kötetből ez a kedvencem:

HA NEM VAGY ITTHON

Ha nem vagy itthon, én se vagyok itthon.
Csak azt nem tudom, hol vagyok ilyenkor.
Vonatra várok vagy talán az őszre
egy hegy lábánál hűvös alkonyatkor?

Valami csattog: madárszárny vagy függöny,
egy portörlő rongy vagy egy égdarab.
Így vagy jelen, ha messze vagy is tőlem:
hallomásként, hogy mindig várjalak.

Menekült voltál s lettél menedékem,
elcserélt fejek és elcserélt hazák
örököse, ki virradatot s estét

sokat kapott a sortól s viszi-hozza
utánam mindenhová, mintha tiszta
ágyneműt vagy újszülött reményt hozna.


[VÁLASZ]
szibéria

#8

2009.11.18  12:09

Fazekas István valóban nagy költő, nagy író. Legalábbis: Véghelyi Balázs szerint.Ő pedig már tudja, hiszen nagyon komoly a tudása. Csoóri üdvöskéjének tartja magát, holott Csoóri egyedüli tévedése. Majd a jövő igazolja ez utóbbi állításomat.
[VÁLASZ]
recefice

#7

2009.10.15  16:28

Isten éltesse Csoóri Sándort a lehető legtovább, a lehető legnagyobb egészségben, minden magyar ember örömére!
[VÁLASZ]
admin válasza #5-re

#6

2009.09.10  11:15

igen? mi a probléma?
[VÁLASZ]
Esmeralda

#5

2009.07.31  17:02

MODERÁTOROK!!!!!!!!!
[VÁLASZ]
Gyergyai Dóra

#4

2009.07.26  10:53

Nem, mi csak kulturáltan szeretnénk beszélgetni az egyik legnagyobb magyar költőről.
[VÁLASZ]
Esmeralda

#3

2009.07.26  10:47

Na mi a helyzet babáim? Már Csoórit is futtatjátok.?
[VÁLASZ]
Angyal Mária

#2

2009.07.25  18:25

Valóban így van, a nemzeti költőink megalázó helyzetben vannak. Nem csupán a támogatásokból kapnak kevesebbet, nincsenek kellőképpen elismerve, sem anyagilag, sem erkölcsileg, a publikációs felületük, a média felületük igen gyér, és ezen mielőbb változtatni kellene. A Csoóriról írtakkal teljes mértékben egyetértek.
[VÁLASZ]
Gyergyai Dóra

#1

2009.07.25  18:12

Fazekas István költő Vakmerő hűségben címmel írt recenziót ( néhány perce olvastam el) fiatal barátjának, Véghelyi Balázsnak Kötelék című könyvéről, melynek ajánlását a következő sorokkal kezdi:"Sokan azt hiszik, a bátorság: vakmerőnek lenni a gonoszságban. Vakmerőnek lenni a jóságban! Ez az igazi bátorság. És vakmerőnek lenni a hűségben? Ez már több a bátorságnál is. Ezt a fajta vakmerőséget érzem Véghelyi Balázs Profán kantáta című versében, melyet – nagyon helyesen – Bartók Béla emlékének ajánl. Ez a vers az otthont, hazát, múltat, jövőt kereső „kétségbeesett remény” könyörgése. Könyörgés az emberi lélek legmélyén meglévő eredendő jó közösségbe való visszavarázslásáért." Meg kell mondanom, hogy én a két költőt szellemileg rendkívüli mértékben inspiráló Csoóri Sándorra érvényesebbnek tartom ezeket a szavakat, hiszen az ő nemzetért, nemzeti kultúránkért való vakmerő hűsége mindvégig töretlen, a mai fiatalok számára talán az egyedüli hiteles pédaadása az összmagyarságban való gondolkodásnak. Az lenne helyes, ha Csoóri Sándor írói-költői világa minél több fiatalhoz eljuthatna, ezért szükségesnek érzem, hogy az okatásért felelős vezetők figyelmét is felhívjuk erre. Remélhetőleg jövőre már jobboldali kormányunk lesz, és a népnemzeti írók nagyobb figyelmet több elismerést kapnak majd. De fontos, hogy ez a köztudatban folyamatosan benne legyen, mert a politikusok hajlamosak elfelejteni az ígéreteket, hajlamosak a kultúrális kérdéseket a háttérbe szorítani. Pedig ma is igazak Bessenyei györgy szavai: "Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, idegenen sohasem" Nemzeti íróink megbecsülésével anyanyelvünket is éltetjük!"
[VÁLASZ]Legfrissebb témák:

Orvosi könyvek eladók

Orvosi Tankönyvek Egyetemistáknak

Fazekas István hőskölteményének hatásai

Guaranteed Payday Loans No Brokers @ http://www.neopayday.co.uk/

Payday Loans no Debit Card | https://www.loansprofit.co.uk/ | No Debit Card Payday Loans

Vásároljon jogosítványt, útlevelet, IELTS <TOEFL, személyi igazolványt

Teljes lista...

Legnépszerűbb könyvek:

Fókusz Könyváruházak
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők - Magyar irodalmi szerelmeskönyv

Alexandra Könyváruházak
E. L. James: A szabadság ötven árnyalata

Bookline.hu
E.L. James: A szabadság ötven árnyalata

Sikerlisták...


Új Könyvpiac a hírlapárusoknál, illetve az Interspar, Kaiser’s és az Auchan üzletekben is

Tisztelt Olvasónk!

Ha a könyvesboltokban már nem sikerült hozzájutnia lapunkhoz, akkor az itt található lista segítségével keresse fel az Önhöz legközelebbi hírlapárusító-helyet, vagy valamely Interspar, Kaiser’s, illetve Auchan bevásárló központot.

Amennyiben biztosan szeretne lapunkhoz hozzájutni, akkor fizessen elő most!
Online előfizetés

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Országos Internet Szaknévsor
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu