buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 6, hétfo
Vilmos és Bíborka napja

Évfordulók:
1937: Juhász Gyula halála (Szeged)
1992: Isaac Asimov halála (New York)
2005: Saul (er. Solomon) Bellow halála (Brookline)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

Fórum: Hírek-cikkek: Üdvözlet az Olvasónak! A teljes téma nyomtatása...Küldje el e-mailen...

 
Kapcsolódó cikk-Vitaindító hír


[ Listázás időrendben, legelsővel kezdve ]

CruciFix

#4

2009.05.07  09:04

Az elnök felesége beleszól
Kati Marton
Titkos hatalom

Corvina Kiadó
James Buchanan megúszta. Agglegény volt
Timur Link

Kati Marton közelről lát bele az elnöki párok életébe. Magas rangú diplomata feleségeként ugyanaz a szabályrendszer köti és ugyanaz az elhivatottság, és tudatosság vezeti, mint jelentős újságírói és írói karriert felépítő nőként. A könyve lenyűgöző olvasmány, rengeteg apró részletéből valóban megpillantjuk az elnöki párok karakterét, érzelmi dinamikáját, a kapcsolatok személyességét. Látjuk fizikai állapotukat, munkabírásukat, betegségeiket, halljuk, kit gyanúsítottak leszbikussággal és hogyan lehet elviselni a házasságtörést, megtudjuk, milyen szereket használtak és mennyire izolálódtak, hogy viselték a kudarcot és mennyire osztoztak népük sorsában. Mennyekben kötetett párkapcsolatuk érzelmi klímája hogyan felelt meg sokmillió amerikai közérzetének.
Pontos tükröt tart az amerikaiak elé, amelyben sok szinten értelmezhetik a sorsukat, a nők és férfiak új szövetségét és közösségi szerepét. Igazi élmény volt belenézni ebbe a tükörbe, és megismerni küldetésének szépségét. (Gordon Agáta)
Kati Marton rádió- és tévériporterként, valamint olyan neves folyóiratok és újságok munkatársaként, mint a The New Yorker, az Atlantic Monthly, a The Times of London, a The Washington Post, a The Wall Street Journal vagy a Newsweek, már számos szakmai elismerést és díjat kapott, a "Titkos hatalom" című könyve felkerült a The New York Times bestseller listájára. Első könyve egy Wallenberg-életrajz volt, de "Egy amerikai asszony" című regényével szépíróként is bemutatkozott már. Jelentős emberi jogi tevékenységet fejt ki egy nők és leányok jogait védő nemzetközi szervezet élén, s 2001 óta a háborús zónákban élő gyermekeket gondozó ENSZ szervezetnek is munkatársa. 2008-ban Pro Cultura Hungarica díjat kapott, 2009.-ben pedig a kulturális miniszter a Magyar Kultúra Követének nevezte ki abból az alkalomból, hogy ő lett az "Extremely Hungary - Csordultig magyar" címet viselő, New York-i és washingtoni magyar kulturális évad védnöke.

Amikor az amerikaiak elnököt választanak, nem csak egy férfit - vagy egyszer talán majd egy nőt - választanak meg. Az elnöki házaspárok együtt jutnak be a hatalomba, együtt kormányoznak, és ha a sors úgy hozza, együtt is buknak el. Az elnök karrierje egyben a felesége karrierje is. Az elnöki házasságok ezért szükségképp különböznek minden más házasságtól. Nemcsak a jelöltnek, de a feleségének is teljes elszántsággal kell küzdenie, ha azt akarja, hogy megválasszák az ország vezetőjének. Az elnöki házaspárnak le kell mondania a magánélete nagy részéről és a családi élet számos vonatkozásáról, hogy beteljesítsék álmukat.
Az amerikai elnök feleségének nem elég egyszerűen elegánsnak lenni, hiszen amikor egy házaspár beköltözik a Fehér Házba, óhatatlanul a nyilvánosság elé kerül életük legmeghittebb színtere, a házasságuk. Az elnökséggel járó terhek pedig magát a házastársi viszonyt is átformálják, némely házasságot megszilárdítanak, más házasságokat tönkretesznek. Voltak feleségek, akik összeomlottak a súly alatt, mások válságos pillanatokban átvették a kormányrudat, megint mások a maguk jogán váltak fontos, esetleg ellentmondásos közszereplővé. A legmagabiztosabb elnökök mindazonáltal olyan férjek voltak, akik tisztelték a feleségüket, akik kikérték és meg is hallgatták feleségük személyes és politikai tanácsait.
És noha az amerikaiak néha kétkedve gondolnak az elnökfeleségek "titkos hatalmá"-ra, az elnöktől valóban nem várható el, hogy olyan teljes értékű társ nélkül végezze a feladatát, aki a közéletben és a magánéletben is ne állna mellette.
Ez a könyv azonban nem az elnökfeleségek életének krónikája. Sokkal inkább a hatalom, a szerelem és a házasság vészterhes keresztútjánál álló férjekről és feleségekről szóló tanulmány. Tizenkét 20. századi elnöki pár nyilvános és magánéletének összefonódását vizsgálja, és röviden szót ejt a nemrég megválasztott Michelle és Barack Obama házasságáról. Továbbá azt a kérdést is felteszi, hogy mi módon befolyásolta a Fehér Házban történteket - valójában a világpolitikát - az elnöki házasság nyilvános látszata és annak privát valósága.

Tartalom
Bevezető
1. Edith és Woodrow Wilson - A szerelem bolondjai
2. Eleanor és Franklin Roosevelt - Egy frigy, mely megváltoztatta a világot
3. Bess és Harry Truman - A jó férj
4. Jacqueline és John F. Kennedy - Különös házasság
5. Lady Bird és Lyndon Johnson - A közös szerelem
6. Pat és Richard Nixon - Rangon alul
7. Betty és Gerald Ford - Az átlagember
8. Rosalynn és Jimmy Carter - A jó elnyeri méltó büntetését
9. Nancy és Ronald Reagan - Tökéletes illúzió
10. Barbara és George Bush - Anya úgyis jobban tudja
11. Hillary és Bill Clinton - Korlátlan felelősségű társaság
12. Laura és George Bush - A történelem közbeszól
Epilógus. Michelle Obama, a first lady
Az amerikai elnököt arra választják, hogy vezessen egy a világhatalmat, és ezt teljes emberként tegye. Egy teljes értékű nővel együtt. Családként, mentális egységként, amelyre ugyanolyan fontos figyelnie az Elnöknek, mint a globális összefüggésekre vagy a speciális férfi igényekre.
Ahogy Vonnegut elképzeli az egymást kiegészítő értékű szellemi kapcsolatot egy férfi és egy nő között: ami nem egyszerűen megkettőzi a szellemi potenciált, hanem meghatványozza.

Nem lesz senkiből véletlenül Elnökné, ezt csakis teljes elkötelezettséggel végzett rengeteg munka árán lehet elérni. Az elnöki pár a nemzet kollektív tudatának megjelenései formája. Elég komplikált modell, amely pontosan és állandóan jelzi, hogy érzik magukat a férfiak és a nők a kapcsolatukban, a hazájukban, és a világban.
Mentális barométer az elnöki pár, és projekciós felület. Mintaként tekintik a családok, elhatárolódnak és együtt éreznek, osztoznak egymás sorsában. Nonstop szolgálat, csúcsmodell, amelynek a lépései behatároltabbak, mint egy klasszikus baletté (.Gordon Agáta)


Utószó:
A forradalmárok nem mennek nyugdíjba

Ernesto Che Guevara


Nem tudtam, hogy sírjak-e, vagy nevessek, amikor a Juan Gasparini Diktátorok asszonyai c. könyvét olvastam, mert bizony nemcsak olyan imperátorokról szól a könyv, akik a magánéletüket is katonai fegyelem alá hajtották, de szó van olyan tömeggyilkosról is, aki kormányzó volt és felesége söprűvel kergette az udvaron. Ha mi mind különbözünk egymástól, miért hasonlítsanak egymásra a diktátorok feleségei? -mondatja velem ez a gazdagon dokumentált könyv, ami főleg a korrupciók, pénzmosás és gazdasági manipulációk leleplezésében jeleskedik, úgymond az oknyomozó újságírás non plus ultrája.

Sajnos csak Dél-Amerika öt szereplőjéről szól a kötet, illetve a banánköztársaságok vezetői közé bekerült egy európai is: Szlobodan Milosevics felesége is. Gasparini mielőtt belekezd mondandójába, Salazarról és Sztálinról is ejt néhány keresetlen szót, innen tudható, hogy a „rettenthetetlennek” titulált ezredes választási csalással nyert, és manipulációk sorozatával maradhatott csak az elnöki székben. Úgy tarják, hogy Salazar nagyon mértékletes ember volt. Amikor ruhái kissé megkoptak, elrendelte, hogy fordítsák ki azokat, hogy tovább tartsanak. Ugyanakkor az életraját író, csinos Christine Garnier iránti szenvedélye nemegyszer ragadtatta túlzásokra. Egy portugál történész találó szavakkal jellemezte álszent életvitelét: „ A diktátort dicsfény vette körül, erényesnek akart látszani, és mivel idő hiányában nem lehetett jó családfő, a Hazával kötött házasságot. A Hazával ugyanakkor-mint azt a propaganda is mutatta -vérfertőző volt a kapcsolata: férj és apa is volt egyidejűleg.” Sztálint is rajtakapja a kötet szerzője. A Kreml urának felesége öngyilkos lett. A diktátor összetört, elárulva érezte magát. Megparancsolta, hogy adjanak ki egy rövid hivatalos kommünikét a felesége hirtelen haláláról, saját gyermekeinek pedig azt hazudta, hogy anyjuk halálát heveny vakbélgyulladás okozta. Eva Braun pedig kétszer kísérelt meg öngyilkosságot, mert úgy érezte, hogy Hitler elhanyagolja. Az első esetben a maga ellen fordított pisztolygolyó csak a nyaki verőereket súrolta, a második esetben igen erős nyugtatókkal kísérelt távozni az életből, egy hátrahagyott szemrehányó levél kíséretében, melyben felpanaszolja, hogy Hitler hónapokon keresztül nem hívta telefonon. Spanyolországban sem ment minden rendben. A Carment nevelő apácák sokallni kezdték neveltjük zsebében talált szerelmesleveleket és szóltak az édesapának. A lány élt az alkalommal és meggyőzte apját, hogy tizenhat évesen eljegyezhessék. A vőlegényt Francisco Paulino Hermenegildo Teoduló Franco-ként ismeri meg a világ, ki mindössze 165 centiméteres magassággal áll, katonának, azzal a céllal, hogy „begyógyítsa a gyarmatai elvesztése miatt Spanyolországon esett sebeket.” Az eljegyzés után a szolgálat Francot elszólítja Montevideóból. Huszonnyolc évesen megbízták, hogy frissen rekrutált bűnözőkből Ceutában alapítson egy zászlóaljat. 1922-ben visszatér Montevidóba és a rá következő esztendő októberében feleségül vette Carment. A katonatiszt, feleségével az oldalán 1926-ban visszatér Afrikába, hogy leverje a marokkói függetlenségpártiak lázadását, s még ugyanabban az esztendőben magasabbra lépett a ranglétrán, ő lett Európa legfiatalabb tábornoka. 1928-ban megszületett a házaspár egyetlen gyermeke (Maria del Carmen Marco Polo), ami aztán szóbeszéd tárgya lett, mert az anyát senki nem látta terhesen, ráadásul azt suttogták, hogy örökbefogadott gyermek, mivel Franco a marokkói fronton elszenvedett hasi sérülése okán nem volt képes eleget tenni házassági kötelezettségeinek.

Külön fejezetet szentel a könyv Fidel Castrónak, aki hét gyermeket vallott be, de még két másikat a magáénak ismert el, s a szerelmet szívesen írta le a dialektikus materializmus fogalmaival. Fidel minden vezetőnél jobban, már-már a paranoiával határos görcsösséggel védte meg a magánéletét a nyilvánosságtól, s kényszerítette háttérbe a családját. Jelenlegi feleségének még a nevét sem említik sehol, de még a közös vagy más asszonytól született gyermekek nevét sem. A négy asszony közül egyik sem kapta meg a First Lady rangját, mert Castro nem vonta be őket a protokolláris kötelezettségeibe. Nem lényegtelen megjegyezni, mondja a kötet szerzője, hogy amikor valamely államfő a felesége kíséretében Kubába látogat, a kubai első asszony szerepét Vilma Espin tölti be, aki nem más, mint a Kubai Nőszövetség örökös elnöke és Fidel öccsének, a védelmi miniszternek a felesége. A CIA egyik legnevesebb Kuba-és Fidel Castro szakértője szerint ( Brian Latell) Castro magánéletéről rendelkeznek a legkevesebb adattal a világon.

A fiatal Fidelnek „jól mehetett”, mert a könyv szerzője leszögezi, hogy a forradalom 1959. január elsejei győzelmét követően nemcsak Fidel Castro, hanem a Sierra Maestra hegyeiből érkező gerillák szerelmi románcai is megszaporodtak, hiszen körbezsongták őket a fiatal lányok. A forradalmi láz első hónapjaiban lábra kelt a pletyka Fidel és a gyönyörű kubai modell és szépségkirálynő, Norka, között szövődő szerelmi kalandról. A forradalmat akkurát pontossággal megszervező Fidel más dolgokban kapkodóbb volt. A huszonhárom éves Jenny Isard, akit Castro 1960. szeptemberében, útban az ENSZ közgyűlésére menet ismert meg a New York-i reptéren így kommentálta a dolgot:” minden körülményeskedést kerülve,. Csizmával a lábán, villámgyorsan célzott és lőtt.”

A sikertelen Moncada elleni merénylet után Castro egy darabig börtönbe került. Párhuzamos szerelmi viszonyt folytatott felesége mellett egy másik hölggyel. Egy alkalommal a censor összekeverte és fordítva tette a borítékba a leveleket. Véletlen volt?

A könyv dokumentarista hitelességgel, de rendkívül olvasmányosan mutatja be Augusto Pinochet, Ferdinand Marcos, Alberto Fujimori, Jorge Rafael Videla és Szlobodan Milosevics magánéletét és gazdasági machinációit.

Ki ne hagyják!
A véreskezű, magukat élet-halál urának képzelő diktátorokról már számtalan könyvet olvashattunk. De mit tudunk a diktátorok asszonyainak életéről? Bátorították, vagy fékezték férjüket a hatalom csúcsa felé vezető úton? Ismerték-e a diktatúrák sötét titkait? Aktív részesei vagy tehetetlen nézői voltak a szörnyűségeknek, támogatták a diktátort, vagy lázadtak ellene? Haszonélvezői vagy áldozatai voltak az embertelen rezsimeknek


Timur Link
Amerikai Népszava
www.nepszava.com

[VÁLASZ]
CruciFix válasza #1-re

#3

2009.05.06  08:39


A pokol malmai
Corvina Kiadó
Gyilkos és áldozat


A saját testvére után is kémkedett


A kiadó:

Számomra már örökre eldönthetetlen kérdés marad, hogy mekkora befolyása lehet egy embernek a történelem alakulására. Az egyik elmélet szerint ugyanis csak a folyamatok a lényegesek.

Az ÁVH működése igen költséges volt, s a háború okozta károk és a gazdasági voluntarista diktatúra dillettantizmusa miatt előállt hiánygazdaság a működés fedezetét igen bizonytalanná tette (csak az ún. "konspiratív célú lakások" fenntartása is tetemes összegeket emésztett fel). A belügyminisztérium működtetésére adott költségvetési támogatás – melynek az ÁVH jelentékeny részét kapta – semmiképp nem volt elegendő a szervezet fenntartásához. Ezért tagjai (sokszor saját zsebre is) különféle gazdasági melléktevékenységekbe fogtak, mint például a zsarolás. A kivándorolni szándékozó nagytőkéseknek például útlevelet állítottak ki, cserébe viszont lefoglalták ingó értékeiket (festmény, bútor, technikai eszközök). Ezek az összegek Szűcs Ernő (Péter Gábor helyettese) páncélszekrényébe kerültek, míg a házkutatások során kizsarolt hasonló javak felett Csapó Andor őrnagy (a gazdasági ügyek vezetője) rendelkezett. Az így befolyt összegeknek azon része, melyről az ÁVH precíz elszámolást vezetett, névértékben 13 millió 160 ezer forintra rúgott. Az ÁVH mellesleg pénzmosással is foglalkozott, az utóbbi tevékenysége során megforgatott összegeket (amely csak egyetlen esetben vélhetően több mint kétmilliárd, a Stasitól érkezett nyugatnémet márkára rúgott) azonban kevésbé precízen tartotta nyilván, s így azoknak némely esetben (már amennyiben valóban léteztek) nyoma veszett. Az ilyen összegek sokszor magánvagyonná konvertálódtak: a Princz Gyula vezette ÁVH-brigád, amely Szűcs ezredest agyonverte, annak páncélszekrényében több millió forint értékű ékszert és készpénzt (egy része valuta) talált
Eszerint ha nem Sztálin nyeri a párton belüli háborút, akkor őt verik fejbe csákánnyal, s akkor nem trockista, hanem sztálinista elhajlókat végeztek volna ki ezerszám. Ám amikor néhány éve elolvastam Kun Miklós Sztálin életrajzát, épp az ellenkezőjét gondoltam: ez a rémséges ember a földre szállt gonosz, és talán egy kicsit másképp alakult volna a világ sorsa, ha meg sem születik – tényleg bizonytalan vagyok. De egy biztos: a kacskakezű, himlőhelyes arcú grúz diktátor tökélyre fejlesztette az „oszd meg és uralkodj!”elvét. Egyik nap felemelt valakit, másik nap kivégeztette. Molotov államfő – miközben felesége börtönben senyved. Azt gondolom, a pokol legmélyebb bugyrai nyíltak meg a huszadik században – talán az a szerencsénk, hogy a két főgonosz, Hitler és Sztálin pont egyszerre, ráadásul egymás szomszédságában került hatalomra, így valamennyire kioltották egymás hatását. Nekünk, magyaroknak nem volt ekkora szerencsénk, a Vörös Hadsereggel együtt megkaptuk a bolsevizmus minden rémségét.
Erről a szörnyű korszakról újabb alapos és kiváló dokumentumkönyv született a Corvina kiadó gondozásában, Huszár Tibor A pokol malmai című könyve, mely Szűcs Ernő ÁVH-s ezredes ügyéről szól. Szűcs az ÁVH helyettes vezetője volt, aki egyik nap még hivatali idejét tölti (értsd: embereket veret agyon), másnap őt és testvérét verik agyon a saját kollégái. Tiszta ügy, legalább nem kell sajnálnunk egy percig sem – mondaná az ember, aztán olvassa a jegyzőkönyveket, a kórboncnok feljegyzéseit, a könyörgő leveleket, az utasításokat, visszaemlékezéseket, és szinte elakad a lélegzete: ez maga a megvalósult orwelli (túl) világ, ahol semmi sem az, mint aminek látszik, s minden egyes lapról egy nem is oly régi kor bűze csap az orrunkba. Vegyük például ezt a mondatot: „Délután 15 órakor Szűcs Miklóssal kapcsolatban sor került testi fenyítések alkalmazására. A testi fenyítések alkalmazása kb. 16 óra 30 percig tartott, rendszeres megszakításokkal, úgyhogy a testi fenyítés össz időtartama kb. 45–50 perc volt. A fenyítések során életfontosságú szervek nem voltak bántalmazásnak kitéve” – írja az egyik pribék vallomásában. Hátborzongató ez a hivatali nyelv. „És ha már Bálint Istvánról beszélünk, róla egész irodalom van, amiket mesélnek a viselt dolgairól. Neki egy tankönyve volt már 1945-ben arról, hogy kell verni úgy, hogy a verés ne legyen életveszélyes. Tankönyve volt az ÁVH-n, a verések művészetéről” – anekdotázik egy volt ÁVH-s egy interjúban. Mindez hogy néz ki egy áldozat szemszögéből, aki valahogy túlélte? „Egyik vallató utalt is rá, hogy fölöslegesnek tekinti a fokozottabb erőbevetést, mert a gumibot egyre hatékonyabbá válik, fájdalmam pedig mind tűrhetetlenebbé, s csupán idő, méghozzá rövid idő kérdése, mikor adom be a derekamat, és vállalok akár többrendbeli apagyilkosságot is”.
Tudjunk meg minél többet erről az időszakról, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg!

Rajk hibája volt, hogy nem vette tudomásul: az igazi hatalom letéteményese az, akinek – mint Farkasnak, Péternek és az utóbbi helyetteseinek, a Moszkvában kiképzett Kovács Jánosnak, majd Szűcs Ernő ezredesnek – megfelelő moszkvai kapcsolata van. Rajk soha a Szovjetunióban nem élt, oroszul nem tudott, nem is keresett saját szovjet kapcsolatot magának. )Akár Kádár, aki azonban mint Rajk ellenlábasainak szövetségese lett belügyminiszter.) Nem ismerem Rajk 1948. augusztusi leváltásának, illetve külügyminiszteri megbízatásának pontos körülményeit, de a perrel kapcsolatos anyagok, így Rajknak Farkas Mihály és Kádár János által történt 1949. június 7-i kihallgatása, arra mutatnak, hogy ez nem egyszerű áthelyezés volt, hanem fenyegető bírálattal indokolt félreállítás. (Hajdú Tibor)
1949 nyár derekán Belkin Makarov ezredes és Szűcs jelenlétében azt mondta:
„Újra összeszólalkoztunk az Öreggel. Azt akarta, hogy Brankovtól vegyek ki egy jegyzőkönyvet, mely szerint utasításra állt át. Nem vállaltam!” Ebben Belkin nem hazudott! Mert még be sem fejezte, amikor Rákosi Mátyás felhívott telefonon, és utasított, hogy Brankovtól vegyek fel egy jegyzőkönyvet, mely szerint „utasításra állt át” . Hozzátette: „Nem értem a Belkint; miért nem akarja ezt megtenni?! ” Belkin Rákosi Mátyáshoz hetenként háromszor járt be. Több esetben Makarov ezredessel együtt. Órákat töltött ott. Rákosi Mátyás utasítása alapján folytatta Belkin Rajk „kihallgatását” . Rákosi Mátyás utasításait egy könyvbe beírta. „Milyen kérdésekre kell Rajkot » kihallgatni« ? ” Ennek eredményeként készültek Rajk és társainak „vallomásai”. Rajk és társainak záró jegyzőkönyvei.
http://209.85.129.132/search?q=cache:rgJmJ94
NP3oJ:www.rev.hu/sulinet45/szerviz/dokument/peter.htm+Sz%C5%
B1cs+Ern%C5%91+%C3%81VH&cd=5&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&lr=lang_en|
lang_hu|lang_de|lang_it|lang_es


A Nyugatról hazatért antifasiszta emigránsokkal szembeni gyanakvás szovjet részről kezdettől megvolt. Szűcs Ernő ezredes, 1947–1950-ben Péter Gábor helyettese (és ellenőre?) már 1946-ban megkezdte az ilyenek figyelését. titkárnője, a később öngyilkosságba menekült S. V. szerint „szinte beteges hajlammal gyűjtött kompromittáló adatokat egyes vezető elvtársak személyével kapcsolatban. Szűcs Rajkról is gyűjtött információs adatokat...” , de Lukácsról, Münnichről, Losonczy Gézáról, Szántó Zoltánról is. E tevékenységét megkönnyítette, hogy az „éberség” nevében sokan készségesen adtak információt elvtársaikról, barátaikról, egyesek, mint Cseresnyés Sándor mintegy társadalmi munkában szerezték be az ilyen információkat az ÁVO részére. „Már 1946-ban Szűcs Ernő informátori jelentéseket gyűjtött Kojsza Ilonáról, Vági Ferencről és társairól, akik kapcsolatban álltak Noel H. Fielddel...”

Egyesek lehetséges provokációnak, mások csupán sorsdöntőnek tekintik Ferenczi Edmondnak, a katonapolitikai osztály svájci ügynökének jelentéseit, melyek szerint Szőnyi és emigráns kommunista csoportja 1944-ben, Noel Field közvetítésével, kapcsolatban állt Allen Dulles-szel, az OSS európai részlegének vezetőjével. Field, más amerikai kommunistákhoz hasonlóan, támogatta a háború alatt Roosevelt politikáját, az USC unitárius segélyszervezet vezetője volt Genfben. Lehetőségeihez mérten támogatta az antifasiszta emigránsokat; ha kiderült, mint Szőnyiékről, hogy kommunisták, annál jobban. 1944 novemberében Field összehozta Szőnyit (akit személyesen nem ismert) Dulles-szel, hogy tájékoztassa a magyarországi helyzetről és a svájci magyarokról. Szőnyi tudta, kicsoda Dulles, és Dullas tudta, kicsoda Field – együttműködésük 1944-ben éppolytermészetes volt, mint az, hogy a hidegháború éveiben Field jobbnak látta nem hazatérni Amerikába.

Egyesek, mint itthon Zinner Tibor, nagy jelentőséget tulajdonítanak a Ferenczi-jelentés dátumának. Svájcból „Száll József közvetítésével egy ügynöki jelentés érkezett a katonai hírszerzéshez. Ez az 1949. február eleji dokumentum... politikailag jelentős információt tartalmazott” . A kiélezett nemzetközi helyzetben e jelentés miatt kezdődött volna meg Szőnyi telefonjának lehallgatása s határozták el végül letartóztatását – talán éppen a jól időzített provokáció következtében.

Nem sok marad ebből a konccepcióból, ha felállítjuk az események kronológiáját, ahelyett, hogy összevissza mazsoláznánk a dokumentumokban. Ferenczi ugyanis már jóval előtt, 1948 februárjában küldte első jelentését arról, hogy Field támogatta Szőnyi svájci csoportját, valamint Field CIC és OSS kapcsolatairól. A katpol hírszerző osztályának vezetője, Gát Zoltán ezredes, a Horthy-hadseregből átvett szakember volt, aki nem tudott mit kezdeni e jelentésekkel, és szovjet tanácsadója javaslatára a pártközponthoz továbbította információját. Onnan hónapokig nem érkezett válasz, hiszen a jelentés nem hathatott újdonság erejével. Szőnyi már 1945-ben, hazatérése után írásban beszámolt svájci kapcsolatairól, Szűcs Ernő pedig gondosan ellenőrizte a „svájciak” közléseit.
Az 1949-es képviselő-választások napja május 15-ére volt kitűzve, addig Rákosi nem adott engedélyt a letartóztatásokra. Közben Fieldre vetették ki a hálót. Field az új népi demokráciák valamelyikében szeretett volna letelepedni – ami persze még gyanúsabbá tette. Ezért kereste fel régi ismerőseit Kelet-Berlinben, Prágában, Varsóban, majd ismét visszatért Prágába, remélve, hogy valahol csak meghálálják önzetlen segítségét. Így is történt. Farkas elintézte, hogy megrendezzék Field elrablását; május 11-én Szűcs Ernő kommandója, a prágai kollegákkal együttműködve és az MGB tudtával, szállodája elől hurcolta el Fieldet. A Field-ügyet felderítő katpol-t sem az előkészítésbe, sem a végrehajtásba nem vonták be. Letartóztatása pillanatában még a döntéshozók előtt sem világos, hogy mivel is vádolják Rajkot; de hát nem ez a lényeg, hanem a budapesti kirakatper fővádlottjának kijelölése. Mivel a koncepció még nem készült el, a két ránk maradt június 7-i kihallgatási, illetve szembesítési jegyzőkönyvből három alapelemet hámozhatunk ki. A leggyengébb az amerikai kémkapcsolat vádja – erre nem volt semmi konkrétum, csak Field és Szőnyi vallomása, melyeket továbbfejlesztettek azzal, hogy Dulles üzenetét Szász Béla hozta Szőnyinek. Ez azért volt fontos, hogy ajk és a svájciak ügyét össze lehessen kapcsolni. A másik fő vádpont: elismertetni Rajkkal, hogy Péter és Szűcs korábbi jelentései a pártnak ajk ÁVH-ellenességéről, munkáskáder-ellenességéről, az „intellektuelek és kártevők” preferálásáról, a NÉKOSZ megnyeréséről hatalmi törekvéseihez, a rendőrségi MKP-szervezetek feloszlatásáról stb. megfelelnek a valóságnak. (Érdekes módon éppen ezekből a vádakból, melyeknek legtöbb közük van még a valósághoz, maradt a legkevesebb végül a vádiratban.
Farkas erre nem tudott okosabbat kitalálni, most már Rajkot is megverette. A verést Princz Gyula őrnagy vezetésével speciális csoport végezte, rendkívüli brutalitással, de eredménytelenül; csak akkor hagyták abba, mikor a tapasztalt verőlegények látták, hogy a kiszemelt fővádlott életveszélyes állapotban van. Fő kihallgatója, Károlyi Márton őrnagy szerint – „ajk továbbra is hangoztatta, hogy ő nem ellenség. Mire megverték úgy, hogy én még olyan verést nem láttam a hatóságon – pedig volt alkalmam egypárat látni.” A kihallgatást egy hétig rövid pihenőkkel folytatták, aludni nem hagyták Rajkot. „ ajk makacsul tagadott, bár nagyon brutálisan bántalmazták s teljesen kimerült volt már” – emlékezik Décsi Gyula ezredes. „Ott ült teljesen kikészítve és tönkreverve öt nappal és öt éjjeli kihallgatás után, de nem tört meg.” Károlyitól a kihallgatást időnként Péter és Szűcs vette át – a várt eredmény, a beismerés nélkül. Egy idő után, hogy valami készséget mutasson, elismerte, hogy spicliket támogatott, Spanyolországban „frakciózott” . Nem ismerte be az árulásra, 1945 utáni szervezkedésre, kémkedésre, jugoszláv kapcsolatokra vonatkozó vádakat. Farkas Vladimir szerint július első hetében összehívták az ÁVH mintegy tizenöt, a Rajk-ügyben irányító szerepet játszó tisztjét. „Rövidesen Péter Gábor és Szűcs Ernő is megjelent. Velük együtt egy szovjet altábornagyi egyenruhát viselő, 50 év körüli, középmagas, őszülő hajú, mosolygós ember lépett be. A mellén legalább hatsornyi kitüntetés volt. Péter Gábort és Szűcs Ernőt még hat-nyolc civil ruhás személy követte. Öltözködésükről lerítt, hogy szovjet emberek... A csöndet Péter Gábor szakította meg. Bejelentette, hogy Rákosi elvtárs és a nagyra becsült és évek óta jól ismert Fjodor Belkin altábornaggyal az élen... Név szerint bemutatta a többi szovjet állambiztonsági tisztet is. Ha jól emlékszem, elsőként Belkin két helyettesét, Jevdokimenko és Poljakov alezredeseket...”
„Belkin nem beszélt sokat, de amit mondott, azt nagyon határozottan és egyértelműen fejezte ki. Azzal kezdte, hogy ismeri a vizsgálat írásos anyagait. ezekről az a véleménye, hogy az addigi munka alig tud hiteles és jelenős eredményt felmutatni. Azzal folytatta, hogy ismeri az általunk alkalmazott vizsgálati módszereket és megengedhetetlennek tartja a kegyetlen veréseket, az éjjel-nappali kihallgatásokat, a letartóztatottak embertelen körülményeit. Ez nemcsak az elégtelen ellátást, hanem a tisztálkodás, valamint a szabad levegőn való sétálás hiányát is jelentette. Teljesen kedvezőtlennek ítélte az ÁVH-vizsgálat addigi szakaszát... bejelentette, intézkedéseket hoznak a vizsgálat elemi feltételeinek biztosítása érdekében. A legfontosabb őrizetesek vizsgálatát a továbbiakban szovjet-magyar vizsgálópárosok fogják folytatni. Befejezésül közölte, nehogy bárki is félreértse szavait: kivételes esetekben megengedhető a fizikai kényszer is, de ezt nem úgy kell csinálni, mint ahogy nálunk tették.”
http://www.rev.hu/sulinet45/szerviz/szakirod/hajdutib.htm


Huszár Tibor dokumentumkötete esettanulmány, mely Szűcs Ernő (1908–1951), egykori államvédelmi ezredes, szovjet ügynök, az ÁVO egyik vezetője életét, tevékenységét, és halálának rendkívüli körülményeit idézi fel, de kitér az akkori hatalom legmagasabb köreit érintő szövevényes ügy számos elágazására is. Közreadja a korabeli dokumentumokat, az egykor szigorúan titkosított jelentéseket, kihallgatási jegyzőkönyveket, bizalmas levéltári anyagokat – köztük a lefolytatott és a meg nem valósult ál-perek nyomozati előkészületeit. Közli a magát Szűcs Ernőt, egyik megalkotóját is elpusztító terrorgépezet tagjainak a felelősségre vonásuk idején készült önvallomásait, az áldozataik visszaemlékezéseit, a dokumentum értékű interjúkat. A könyv lapjain testet öltő értelmetlen szenvedés és tragikum, a politikai célzatú koncepciógyártás és szadizmus hűen tükrözi azt az infernót, amelyet a közbeszéd is ÁVO-ként tart számon.

[VÁLASZ]
CruciFix

#2

2009.04.07  12:03

Az 5000 ÉV
A VILÁGTÖRTÉNELEM KRÓNIKÁJA

Geopen Kiadó

Két dolgot érdemes látni a világűrből, és lehet is, mondta állítólag Charles Simonyi űrutazása befejeztével a Houstoni Úrközpontban, a Kínai Nagy Falat és a Geopen kiadványát az egyetemes történelemről, noha a jelen levő ceitungsreiber(Timur Link-a szerk.) szerint recsegett a műholdas telefon. A fultoni beszéd után megtanulhattuk, hogy a történelmet a győztesek írják, itt azonban az igazi győztesek., és igazi nyertesek az olvasók.
A történelemírás tudománya érdekében tudtommal az Annales kör tagja, Ernst Bloch szólalt meg (A történelem védelmében), ám a kötet tudománytörténeti nóvuma meghaladja a klónozás történetében a Magyar Rendőrség jelentős eredményeit, mely rendszeresen állít elő embereket március tizenötödikén. Flagelláns Prada csuhámban, Armani sarumban , Benetton szütyőmben néhány tasak szárított, Tesco gazdaságos erdei sáskával, és néhány csupor mézzel bevettettem magam otthonos, környezetbarát barlangomba ,és leellenőriztem a könyv néhány adatát. Csak a verifikálható dolgokra koncentráltam, arra, hogy mit mondott volna Arisztotelész, ha dakota lett volna, arra nem tértem ki. A könyv adatai pontosak.
Persze, aki a Krisztus születése körüli plusz-mínusz három évből akar kandidálni, vagy Arkangyali Szent Bernát retorikájának tagadószavairól disszertálni, annak ott a Széchenyi Könyvtár. Mindenesetre mi csak örülhetünk, hogy a magyar történelem is kapott egy korrekt, áttekintést mintegy ötven oldalon. Mert a legutóbbiról szólva nehezményezem, hogy a magyar történelem legfurfangosabb katonai attaséjáról, a világhírű, többszörös kard, párbajtőrvívójáról, akire Horthy kétszer is rábízta a kiugrási kísérletet, egy utalást sem találni. Most nem kezdeném az evolúcianizmus és a kreacionizmus nagy vitájával, sem azzal, hogy kivel találkozott Pál a damaszkuszi úton, mert a könyv összegző jellegéből fakadóan nem vitákat provokál elsősorban ötszáz oldalon összegzi a konvenciókká sűrűsödő közvélekedést a világtörténelemről, de gazdagítja is azt. Már elöljáróban megjegyzem, hogy a puskapor, a nyomtatás, a média, a számítógép kora c. fejezetek lesznek a legizgalmasabbak azok számára, kik olvastak néhány könyvet. De azok számára is maradandó élményt nyújt, kik ezzel a könyvben ismerkednek meg a világtörténelem rejtélyes fogalmával, megtestesülésével, akit utoljára Johann Wolfgang Friedrich Hegel látott egy ló hátán belovagolni Weimarba, igaz, ennek a világszellemnek volt egy másik jó húzása, mert Gauss matematikus miatt megkímélte Göttinga városát az ágyúzástól.
Jó világtörténelmet nehéz írni, bár tagadhatatlan, hogy Tacitus, Suetonius, Gibbon, Maculay, Marczali Henrik nívós dolgozatokat produkáltak, de ennek a kötetnek a képanyaga is pazar, sőt inspiráló. Ráadásul a szerző meglehetősen tapintatos, hiszen az Amerikai Kongresszusi könyvtárat betöltő vitaanyagot helyettesíti ezzel a paradigmával: a mai ember Kelet-Afrikában alakult ki 160 ezer évvel ezelőtt, mely populáció nem tartalmazhatta még Donatellácskát.( A megjegyzés Timur Link műve: a szerk.)
A strukturális váz megkapó és egyszerű:
Művészet és irodalom, politika, vallás, technológia és tudomány, háború és konfliktus keretei közt rendezi el jelenlegi tudásunkat.
Ez egyszerre két jelentős ötletet ad a könyv kapcsán.
Haladhatunk fejezetről-fejezetre, át az ötszáz oldalon.
Azt is megtehetjük, hogy kiragadjuk a történelem egy aspektusát, mondjuk a politikait, s csak azt olvassuk végig. Máris változni fog, árnyaltabbá válik képünk a világról. Aki a Kő, olló, papír, illetve, ország, város, híres ember játékban, melynek a magyar miniszterelnök személye a tét, nem akar tevékenyen részt venni: kezdheti előröl és ráadásul sokkal jobban jár.
Külön köszönet a kiadónak, hogy Timur Lenk végre önálló fejezetet kapott.
Örvendetes a történelmi személyiségek pontos definiálása is.
Gyarló történelemtanár koromban egyszer villámdolgozatot írtak nebulóim. Néhány személyiséget kellett definiálniuk.

Ki volt Kun Béla?
Ki volt Landler Jenő?
Ki volt Horthy Miklós?

Stb-.

Egyszer arra az egyszerű kérdésre, hogy ki volt Zápolya, azt a feleletet kaptam, hogy Báthory Erzsébet. A zátkosban persze elszabadult a fantáziám. Milyen könnyű is történelmet tanítani?
Hisz Magellán nem más, mint Fráter György. Miksa mexikói császár Esze Tamás. A sor folytatható lett volna, de jött a diadalmas reformkommunizmus, ami éppolyan paradoxon, mintha a szamár a szénához akarna feleségül menni.
Csak remélem, hogy volt diákjaim ezrei közül sokan, gyermekeik , és unokáik, a leendők közül még többen fogják megvenni és elolvasni ezt az utóbbi időben meglehetősen ritka módon megszerkesztett, pontos, olvasmányos kötetet, amihez előre jó szórakozást kívánok.
Mellesleg az egyetemen, történelem szakon, Szigeti József orosz származású felesége által tartott dialektikus materializmus órák feledhetetlenek voltak ugyan, de annál érthetetlenebbek, mert az „anyagi” kifejezést én az akcentus miatt mindig Anyeginnek értelmeztem, s a zűrzavar nem ült el, még akkor sem, amikor Ormos Mária nem adta vissza nekem Henry Kissinger Diplomácia c. kötetét, de ez még feltáratlan rejtély.


Kerekes TamásA gazdagon illusztrált album időrendi táblázatokban és a lényegre törő, összefoglaló írásokban mutatja be az emberiség 5000 évét. A képes kronológiák a történelem egy-egy időszakát ívelik át, és sorra veszik azokat a jelentős történelmi eseményeket, amelyek azonos időben mentek végbe a világ különböző részein: Amerikában, Európában, Afrikában, Nyugat-Ázsiában, Dél- és Közép-Ázsiában, valamint Kelet-Ázsia és Óceánia térségében.


Bolti ár: 8 990 Ft Internetes ár: 7 192 FtEredeti cím: World History - An Illustrated Timeline
Fordító: Bíró Júlia, Sziklai István, Kovács Kristóf
Kötészet: keménytábla védőborítóval
ISBN: 978-963-9765-48-1
Terjedelem: 448
Kiadás éve: 2008Az egyes témák alaposabb megismerését segítik az időrendi táblázatok között olvasható
összefoglalók, amelyek részletesen bemutatják az adott korok legfontosabb eseményeit, jelenségeit, mint amilyen – többek között – az iszlám megjelenése, a reneszánsz vagy a tömegkommunikáció hatása. A kötetet a magyar történelem kronologikus összefoglalása és kislexikon egészíti ki.

Az 5000 ÉV – A VILÁGTÖRTÉNELEM KRÓNIKÁJA című könyvet színes térképek, grafikák, a múltat felidéző leletek, korabeli műalkotások és történelmi személyiségek fotói illusztrálják. A képes krónika nélkülözhetetlen mindazoknak, akik mélyebben szeretnék megismerni az emberiség történelmét.


Kerekes Tamás
Timur Link
Amerikai Népszava
www.usanepszava.com


info@geopen.hu
babucse@g
eopen.hu

kukan@geopen.hu

[VÁLASZ]
epona

#1

2009.03.23  14:30

Jó magyar szokás szerint meg kell várni, amíg csak néhány ember tud majd olvasni, és akkor lépünk a tettek mezejére. Addig meg csak panaszkodunk...
[VÁLASZ]Legfrissebb témák:

Payday Loans no Debit Card | https://www.loansprofit.co.uk/ | No Debit Card Payday Loans

Orvosi könyvek eladók

Vásároljon jogosítványt, útlevelet, IELTS <TOEFL, személyi igazolványt

orvosi könyvek

Élni a természetben

Rostás Roland

Teljes lista...

Legnépszerűbb könyvek:

Fókusz Könyváruházak
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők - Magyar irodalmi szerelmeskönyv

Alexandra Könyváruházak
E. L. James: A szabadság ötven árnyalata

Bookline.hu
E.L. James: A szabadság ötven árnyalata

Sikerlisták...


Új Könyvpiac a hírlapárusoknál, illetve az Interspar, Kaiser’s és az Auchan üzletekben is

Tisztelt Olvasónk!

Ha a könyvesboltokban már nem sikerült hozzájutnia lapunkhoz, akkor az itt található lista segítségével keresse fel az Önhöz legközelebbi hírlapárusító-helyet, vagy valamely Interspar, Kaiser’s, illetve Auchan bevásárló központot.

Amennyiben biztosan szeretne lapunkhoz hozzájutni, akkor fizessen elő most!
Online előfizetés

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Országos Internet Szaknévsor
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu