buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 26, szerda
Edina napja

Évfordulók:
1802: Victor Marie Hugo születése (Besançon)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

Új hozzászólás írása a Fórumba

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Téma címe:
könyvajánlás

Hozzászólás:

 

 


Legutóbbi hozzászólások:

CruciFix

#11

2013.07.04 12:28

Harrison: Helyet! Helyet!
Metropolis Media Group
Az alternatív valóságokkal és történelemmel is foglalkozó szerző most nem a Rozsdamentes Acélpatkány-ból ismert humorával köt le bennünket, az általa felvázolt jövőkép, ami a hatvanas évek Amerikájában született), sokkoló, dermesztő és belénk fagy a vér.
„Most megmondom a jövődet!”
mondta a Megyei Pszichiátriai Intézet dohányzójában egy reggel János, aki a telet rendszeresen benn szokta tölteni.
Őt eredetileg prostituáltak jelentették fel: fajtalanságért.
János kocsijával az út mentén korzózott és könnyen öltözött, léha lányoknak tett meglepő ajánlatot: "Most pedig csináljuk úgy, ahogy eddig még soha", s az érdeklődő kérdésre /hogyan?/ azt válaszolta: INGYEN.
Képzeld el, hogy bemész valakihez. Keresed őt. Kopogsz. Benyitsz.
A szobában senkit nem találsz. Vársz.
A szemed megakad az ajtó belső oldalára akasztott kis táblácskán. Tudod, aminek két oldala van. Az egyik oldalra az van írva. "Zárva".
A másik oldalára pedig: "Rögtön jövök."
Na az a Te jövőd.

A szakma ászai azonban nem mind ilyen derűlátók.
"Többszörösére nő a világpiacon árult felesleges kütyük száma. A tévéadást hamarosan erre kifejlesztett tapéta fogja sugározni. Az a néhány ember, aki még nem szenved érzékzavarban, egyszerre nézhet harminc különböző tévéadást: a legjobb, ha forgószékbe ül, és a szemhéját tapasszal a homlokához ragasztja, mivel mindent, amit a tapéták sugároznak, kötelező lesz megnéznie. Hogy ne is említsük a jövő századi autók prototípusait, amelyek elgázolt műanyagsonkára fognak emlékeztetni, betegesen dülledő szemekkel és aerodinamikai farokkal. A felfedező-, feltaláló-és tudósbandák, a púpjaik közt meztelen lányokat szállító, szintetikus tevék, valamint az elefántokat imitáló tankok és a tankokat utánzó elefántok mindenkibe belekötnek majd, aki útjukba kerül. A technobiológusok, fizikusok, pszichodiagnoszták és hipnotizőrök közti nézeteltéréseket párbajban, kézifegyverekkel fogják elsimítani, nevezetesen azokkal a világító botokkal, amelyeket a Star Wars negyvenhatodik sorozatának elmés forgatókönyvírói, ki tudja, miért, lézerkardnak neveztek. A karórákat kakukk nagyságú tojásokkal látják el, és minden egyenruhás rendfenntartó csúcsos sisakja vanília fagylalt- ízű szintetikus spermát lövell majd. Új társadalmi mozgalmak jelennek majd meg, amelyek azt követelik, hogy az északi féltekén egyenesítsék ki a földtengelyt, a délin pedig úgy helyezzék el, hogy az antarktiszi jégmező végre belefolyjék a világóceánba, aminek köszönhetően mi itt valamennyien elpusztulunk, a felmelegedő Antarktiszon azonban új, szebb élet kezdődik: az úgynevezett ausztralokapitalizmus. A mesterséges nők csak nagy nehézségek árán fognak találni maguknak természetes férfit, és fordítva. Különleges vajelemző készülékek segítségével kenhetjük meg majd a pirítóst, amelyet dietetikus okokból tilos lesz enni: kizárólag elektromos cápákat táplálhatunk vele. Valójában azonban ezek a naiv és gyermeteg jóslatok, vagy inkább jósolgatások már az előttünk álló évszázad első felében jelentőségüket vesztik.”
A kiadó
A Galaktika Fantasztikus Könyvek újabb kötettel és egy újabb szerzővel bővül. Harry Harrison sf-nagymester regényét olvashatjuk most a sorozatban.
A történet egy alternatív jövőben játszódik. 1999-et írunk, New Yorkban, ahol a túlnépesedés és a környezetszennyezés egyre nagyobb problémákat okoz. Az igazán gazdagok engedhetik csak meg maguknak a húst, és a vizet is adagokra osztva kapják meg az emberek.
Itt fonódik össze az utcagyerek, a rendőr és egy gazdag ember sorsa, akik csak remélik, hogy az ezredfordulót még megérik…
A könyv egy egyszerű nyomozás története, de itt nem is a történet számít, hanem maga a környezet, a sztori háttere. Harry Harrison a könyvet 1966-ban írta, és előtte már akkor egy túlzsúfolt és a környezetszennyezésbe belefulladó világ képe bontakozott ki.
A történetből 1973-ban film is készült, Soylent Green címmel, Charlton Heston főszereplésével (magyarul Zöld szója néven fut a film).
„Már eddig is túl sok ember halt bele abba,
hogy nem olvasott elég Kerekes Tamást”
Magyar Irodalom Rt.
marlonbrandy.nolblog.hu
thomaskerekes@msn.com


CruciFix

#10

2012.12.06 12:25

Gyermektelenül – avagy, az elválás válfajai

Kramer kontra Kramer
Avery Corman

Erópa Kiadó

Ted Kramer imádja családját: feleségét és hatéves kisfiát, de azért a munka a legfontosabb számára, minden mást a karrierjének rendel alá. Egyik este arra ér haza, hogy Joanna, a felesége szárazon közli vele: elhagyja, hogy az anyaszerepből kiszakadva végre megpróbálja megvalósítani önmagát. Így a gyerekkel járó összes gond az apára szakad, aki kénytelen újra felépíteni az életét: megtanulni a gyereknevelés csínját-bínját, s mindeközben az állását is megtartani. Ted főz, vásárol, takarít, játszótérre jár, s megérzi és megérti tündéri kisfia minden vágyát és félelmét. Kisebb-nagyobb zűrök mellett is olyan ajándék ez, amiben kevés apának van része. S másfél év után, miután a legapróbb részlet is a helyére került, ismét megjelenik Joanna... Az egyre gyorsabban rohanó világ veszélyben lévő kapcsolatait, kiüresedő értékeit és újra megtalált esélyeit egy válás krónikáján keresztül bemutató filmet 1980-ban öt Oscar-díjjal jutalmazták: legjobb film; legjobb rendezés; legjobb adaptált forgatókönyv; legjobb férfi alakítás (Dustin Hoffman); legjobb női epizódalakítás (Meryl Streep)


Nehéz szívvel írom le, s ezzel nem csak a világ világtalanságát igazolom, de saját kudarcomat ismerem be: ha addig volt is, válás után nincs többé gyermeke az ember fiának! Van, de az már nem az ő lenyomata, létének meghosszabbítása, pontosabban, csupán a vére és génjei élnek tovább ezen utódokban, ám a lényeg menthetetlenül elvész. Érzéseikért, álmaikért ugyanis már nem ő felel, cselekedeteiket és jellemüket nem ő formálja. Majdhogynem megszűnik életük részének lenni… De, hogy kényszerű belátásunk által ne okozzunk ekkora fájdalmat magunknak, mondjuk csak azt: vendéggé válunk tulajdon ivadékaink életében! Amiben legalább annyi jó van, hogy a vendéget általában várják és szeretik, s szidni is csak a háta mögött merik…

Egyébként egy ismert honi agykutató erősített meg ebbéli sejtésemben, kimondván helyettem is, hogy hiába a hókuszpókusz a lélek meg az emlegetett gének körül, a mintát az élet élésére nem más, mint neveltetésünk, ma úgy mondják, szocializációnk adja. Úgy hatvan százalékban mindenképp. Tehát a fennmaradó negyven valahányad része lehet maximum a családból kihulló férj, avagy feleség tere, illetve része, meg a közösen eltöltött idő révén még egy kicsi. De e lopott órák ugyan mire lehetnek jók: mire belemelegszünk kicsit szerepünkbe, már vége is az egésznek, s legközelebb kezdhetjük az egészet elölről. A korábbi bensőséges kapcsolat megteremtésére, vagy akár csak felidézésére ennyi semmiképp nem elég. S ama hatvan százalék még ezt az épp csak bontakozó, s máris szertefoszló érzést, vagy inkább illúziót is eltünteti, fizikai értelemben, agyonnyomja.

Persze, leírom rögtön, ezt a válással bekövetkező rendellenes állapotot nem szabad semmiképp birtokharcként felfogni, kezelni és megélni - mint ahogy a legtöbben mégis ebbe a hibába esnek bele -, azaz nem célszerű azon randa állóháborúra, kíméletlen kiszorítósdira berendezkedni, aminek egyedüli célja a mi közös gyermekeink lelki-, ízlés- és gondolatvilágából való minél nagyobb részesedés és térhódítás elérése. Mert akkora előnnyel indul eleve a „birtokon belüli” fél, hogy úgysem lehet, és nincs is miért harcba szállni vele.

És a másik is igaz. Aki arra használja fel eme helyzeti előnyét, hogy ezen keresztül élvezze ki „győzelmét”*, s alázza meg még jobban a másikat – volt/vált társát -, az vessen magára, sőt, vesse meg a környezete is!

Szóval, ezek a tipikus csapdák, aki pedig felülemelkedik mindezeken – szeretném azt hinni, magam is ebbe a táborba tartozom -, szóval, aki nem megy bele ama lelki értelemben vett kiszorítósdiba, idegi alapon vívott kíméletlen közelharcba, az méltóságát megőrizheti bár, de – megismétlem - gyakorlatilag mindent elveszít. Befolyását gyermekei gyermekkorára, lelki-, ízlés- és gondolatviláguk alakítására mindenképp.

Persze, mindez csak abban az esetben viszonylag törvényszerű, sőt, már-már elkerülhetetlen, ha ezek kisgyerekek, s nem a „fészekhagyás” esetével állunk szemben (tehát lelép a férj, avagy feleség egy harmadikkal, s – Weöres Sándorral szólva - újabb gyerekekkel kezd kísérletezni). Mert ahhoz képest még szerencsésnek is mondhatja magát, akinek – ha már fészek – kirepülő félben vannak a fiókái válásuk pillanatában, azaz, a leszűrhető tanulság birtokában, szinte már saját, önálló életükre készülnek. Igen, nekik még akár használhat is a szülők ágytól és asztaltól való elszakadása, hiszen megtanulják egy életre, melyik kapcsolat az, ami nem működik. És, meglehet, ők már elkerülik időben ugyanezen buktatókat. Hiszen gyerekként, illetve, kamaszként és ifjúként, mi is azért imádkoztunk a bátyáimmal, váljon el egymástól, ami össze már úgysem tartozik – erre szüleink, szinte érthetetlen módon, csak kihúzták együtt a sírig, mi pedig ilyen-olyan válaszokat adva életeinkkel a gyereknevelésre és egymás mellett élésre, tartunk, ahol tartunk. Én, aki legkésőbb adtam a fejem a családalapításra, s nem is készültem különösebben a házasodásra, lám, így jártam. Aki ismer közelebbről, tudja jól, mennyiben vagyok okolható e végkifejletért.

De természetesen nem magamat akarom sajnáltatni jelen íráson keresztül – ezen már túl vagyok -, épp ellenkezőleg, nektek próbálok segítséget nyújtani. Váláson innen és túl – ahogy egyik kedvenc íróm, Háy János adja egyik, tárgykörben született novellagyűjteménye címéül -, ám elsősorban mégiscsak előtte. Hátha még nem késő.

Úgyhogy, el ne váljatok nekem ti drága barátok, ismerősök és rokonok, ha még egy kicsi esélyetek is van családotok egybentartására! Mert a válás igazán semmire nem válasz, ellenben mindent elront – összezavar és visszavonhatatlanná tesz. Ilyen értelemben, hasonlít a halálra.

Határvonal, ami mögül csak nagyon kevesen térnek vissza.

Técsi Zoli


* Mert, aki próbálta, tudja, egy válásban nincs győztes: valami rejtélyes oknál fogva, s egy matematikai paradoxon folytán, mindenki csak veszít. De persze, legfőképp a gyerekek. S ezt kellene a szülőknek megérteni, még időben felmérni és belátni – ha látnának egyáltalán abban az elvakult állapotukban, ami megelőz minden ilyen fajta elhatározást.
CruciFix

#9

2012.12.02 10:03

Jurij Poljakov meséli
A peresztrojka mindennapjai
Dal a munkahelyen, esti ivászat alkalmával
„ Illúzióm, reményem sose volt,
Mennybéli útra nem pakoltam össze.
A tenger sok hazugság sok tanítónk
A magadani partoknál kiköpte
A lúzert szántam én, de ugyanezt
A maszkot hordtam én is nemsokára
Tüskével nem bökött meg Budapest,
S nem tépte szívem száz darabra Prága”
Viszockíj
„ Valójában Basmakov főnöke nem volt könnyű eset: rettenetes szamizdatokat cipelt be a munkahelyükre, nyíltan elmesélte, mit mondott a BBC Brezsnyev marazmusáról, a száműzött Szaharov akadémikus újabb éhségsztrájkjáról, amely úgy tűnk, abban merült ki, hogy a kényszerű gorkiji visszautasította kolbászjegyeit. Bsmakov egyszer magyarázkodni akart, hogy a kerületi bizottságnál normális, tisztességes emberek dolgoznak, nem pedig holmi vámpírok, habár természetesen olyanok is akadnak. A munkatársa gúnyosan elmosolyodott és elmesélt egy viccet Brezsnyevről, aki meg akarván ismerni az egyszerű orosz nép életét, álruhába öltözött, levágatta szemöldökét, elment a Jeliszejevszkíj élelmiszerárúházba és kaviárt rendelt. Elé tettek egy kis üveg Zamorszkaja tökpürét. „ Ezt valaki egyszer már megette”- jegyezte meg elgondolkodva Brezsnyev. Mindeközben nagyszerűen tudta utánozni a főtitkár hangját, akinek a Szovjetúnióban mindenki engedelmeskedett, kivéve az alsó állkapcsát.”
Goretity József, a kötet fordítója elmondta, a 634 oldalas könyv egy férfiról szól, aki a sokadik kísérletet teszi arra, hogy elhagyja a feleségét. "A regény hőse, Oleg Trudovics Basmakov a negyvenes évei közepén járva elhatározza, hogy megszökik hazulról. Miközben titokban a holmiját csomagolja, a kezébe akadó tárgyak felidézik egész életét: munkahelyi sikereit és kudarcait, magánélete kacskaringóit, szerelmeit, barátságait, és nem utolsósorban három évtized orosz valóságának társadalmi, politikai változásait" - olvasható a könyv fülszövegében.
Mint a fordító felidézte, a szerző korábban azt nyilatkozta, hogy családregényt akar írni, ám aztán elismerte, hogy végül "realista társadalomrajz" született. "E kettő Poljakovnál szorosan összefügg, hiszen a szerző a családra mint a társadalom legkisebb egységére, a társadalom modelljére tekint" - mondta Goretity József, hozzátéve, hogy a peresztrojka, az orosz vadkapitalizmus kialakulásának időszakában játszódó történet tulajdonképpen egy család széteséséről szól.
A fordító arról is beszélt, hogy Jurij Poljakov az egyik legnépszerűbb orosz szerzőnek számít, sikerét elsősorban fergeteges humorának köszönheti. Felidézte, hogy az író első magyarul megjelent regénye, a Gödöje tejben, amely a posztszovjet értelmiség morális válságáról szólt, elsősorban szatirikusságával ragadta meg az olvasókat. "Fergeteges szójátékai vannak, elképesztő ötletei. Olyan mintha mikroszkóp lenne a szeme helyén, amely azonban ferde lencsével rendelkezik" - magyarázta a fordító.
Jurij Poljakov: Szökni szeretnék
Helikon Kiadó


  . . .

Az összes hozzászólás megtekintése

 Legfrissebb témák:

Payday Loans no Debit Card | https://www.loansprofit.co.uk/ | No Debit Card Payday Loans

Orvosi könyvek eladók

Vásároljon jogosítványt, útlevelet, IELTS <TOEFL, személyi igazolványt

orvosi könyvek

Élni a természetben

Rostás Roland

Teljes lista...

Legnépszerűbb könyvek:

Fókusz Könyváruházak
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők - Magyar irodalmi szerelmeskönyv

Alexandra Könyváruházak
E. L. James: A szabadság ötven árnyalata

Bookline.hu
E.L. James: A szabadság ötven árnyalata

Sikerlisták...


Új Könyvpiac a hírlapárusoknál, illetve az Interspar, Kaiser’s és az Auchan üzletekben is

Tisztelt Olvasónk!

Ha a könyvesboltokban már nem sikerült hozzájutnia lapunkhoz, akkor az itt található lista segítségével keresse fel az Önhöz legközelebbi hírlapárusító-helyet, vagy valamely Interspar, Kaiser’s, illetve Auchan bevásárló központot.

Amennyiben biztosan szeretne lapunkhoz hozzájutni, akkor fizessen elő most!
Online előfizetés

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Országos Internet Szaknévsor
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu