buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 30, szerda
Jeromos napja

Évfordulók:
1452: Megjelent az első nyomtatott könyv: Johann Gutenberg Bibliája
1859: Benedek Elek születése (Kisbacon)
1928: Elie Wiesel születése (Máramarossziget)
1990: Patrick Victor Martindale White halála
2005: A Népmese Napja
2006: Sütő András halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

Új hozzászólás írása a cikkhez:
"Lélekben nagyok"

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

A cikk címe:
Lélekben nagyok

Hozzászólás:

Könyvszakmai hozzászólások
Szerzők-könyvek
Hírek-cikkek
Csevegő
Keres-kínál

 

 

Legutóbbi hozzászólások:
Csenge válasza #3-ra

#4

2007.12.28 23:38FŰRÉSZ JÁNOS


Olvasónapló
Gál Elemér Héthavas című regényéről


A 2007-es év vitathatatlan könyvszenzációja Gál Elemér HÉTHAVAS őstörténeti hitregénye. A székely gyökerű középiskolai tanár, újságíró-szerkesztő üstökösként robbant be íróként a magyar irodalomba: „Hadúr van itt köztünk / Hadúr e roppant őspogány / Üget sötét pej vadlován” (József Attila).
A Héthavas gyönyörű sodrású mű, lélegzetelállító kalandokban bővelkedő, költői ragyogású meseszövéssel megírt könyv a honfoglalás-kori székely rabonbánság világáról.
Lebilincselő hitregény a maroknyi hunutód székelység szabadságszeretetéről, hitéről, mindennapjairól, ünnepeiről, harcairól, szinte csodaszámba menő megmaradásáról.
„Olyan a könyv, – Takács Tibort idézem – mint az asszony, csak akkor szólal meg, ha kézbe vesszük. Ha feltörjük a pecsétét. Édesapám mindig arra oktatott, fiam,…ha könyvet csinálsz, gondolja arra, hogy asszonyt öltöztetsz. Az asszonynak szépnek kell lennie. Ha betűt metszel, gondolja arra, hogy a betű a könyv szeme. És a szem akkor szép, ha gyönyörű a metszése”.
Ez a könyv ilyen! Mind a 674 lapja.
Véletlenek lennének a szakrális számok ilyen egybeesése?
Az író 2007-ben adta ki könyvét (került az olvasók elé), 37 év kutató munkájával, 77 évesen, Árpád papfejedelem halálának (907. június 7.) 1100. évfordulóján! Vajon miért most? Mert nehéz időket élünk, szellemi immunrendszerünk legyengült, – vissza kell nyúlnunk gyökereinkhez, ahogy Gál Elemér tette a 2002-es lovagrendi Tanácskozáson: „A jelen embere mindig olyan példaképeket keres a múltból, amelyek a szépség csodálatán túl sugároznak valamit a lélekbe, szellemi táplálékot, ami lelkesít, bátorít és történelmi korszakok fölött is tanúságul szolgál a mindenkori embernek”.
A szabadság és a szerelem gyönyörű sodrású, szakrális szépségű remekműve.
Az író finom, szerelmes ajánlása is az Aranyasszony lelkét simogatja: „Anna(k), aki regényem sorai fölött féltő gonddal őrködött”.
A nő szövi és fonja földi sorsunkba a mennyei rózsát, s az ármányt is a könyv 8 fejezetének szinte mindegyikében, ilyen alcímek alatt: „Egy leány elveszett”, „Leány halála változtat a világon”, „Hol a leány?”, „A lány visszatér”, „Holdistennő népére tekint”, „Mara kötele”, „Babba Mária”, „A sziklakápolna asszonya”, „Egy asszony a vár fokán”…s a személyekre vonatkozó nevek : rigólányok, Csenge, Tusnelda, Villőke, Ivóka, Linka asszony, Borbála asszony, Rózsa nagyasszony mind nők, akik az élet zenéjét adják. S olykor pikantériát sem nélkülözve, költői részletezések szolgáltatnak izgalmat:…”Olyan a nő teste, mint a bevehetetlen vár…Csenge sikolyától szétnyílt a várfalak szája, és szerettek, kacagtak az öröm hasadékain”.
Öt fejezetben kilenc alcím viseli a nyilat, ami ősi fegyver, a táltosok legősibb varázseszköze, tűzcsiholója, hangszere, égberöpítője, a magyarság csillagképe, a sorhúzás eszköze, a kozmikus férfi-princípium nemzőerejének fallikus jelképe: Zengő nyíl a toronyba, Nyilak ablaka riaszt, Kié a nyílvessző?, A nyílvesszők lelke, A második nyílvessző titka, Nyílvesszők szerződése, Zengő nyilak tüzes háborúja, Nyilak népei találkoznak, Nyilak békéje.
Rózsa nagyasszony, főrabonbánné meséli el a vérszerződést, s Álmos fejedelem halálát. Őseinknél ugyanis kialakult egy égi sugallatú rend képlete, melynek földi letéteményese a fő(pap) fejedelem, aki az égiektől támogatva, népe érdekében kap segítséget, s ha elveszti pártolói kegyét, vagy elöregszik, vagy csapás éri a népét, élete feláldozásával is át kell adnia helyét földön kívüli erőktől kedveltebb utódnak.
Megfogták az olvasó lelkét az öröm, szívet melengető háztűznéző, kézfogó, esküvő, nászéjszaka, a gyermekszületés s a halál szakrális szépségű leírása (Halotti tor, Ahol élnek a holtak stb.)
„Ki vagy te sárga legény? Én vagyok a Nap lova. Miért jöttél Nap lova? Leányt kérni uramnak. Ki a te urad, Nap lova? Ki lenne más, mint a fénylő Napisten!”
Krónikáink egybehangzóan állították, Árpád egyenes ági jogutódként követelte Attila örökét a hon(vissza)fogl
Zolcsák Anna

#3

2007.12.20 20:00

Nagy Edit költő – Olvasónapló
(folytatás) 2. rész
Gál Elemér: HÉTHAVAS

A titkok mélyén vajúdik a jövő (564), s aki hatalmat gyakorol - ha most nem is rabonbánként tisztelik – annak az élet oldalán kell állnia. Aki apjára kezet emel, ugyanazt tenné nemzetével is (656). S aki nem becsületes kicsinyben, gonosztevő nagyban; nemzete ártalmára van minden hitványság, amit elnézünk (641). Nem a származás, a vagyon a lényeg, hanem a magatartás és a tudás. Az örök szolgálat lánca, amit az örökösnek hagyunk (335). A szavak harcában el kell temetni az indulatot (464), hallgatni kell a belső hangra, a megérzésre, amelyet ösztöne sugall ősei hangján, s akkor nem kerül szembe a nép akaratával. Vezetni sokkal könnyebb így. A törvény legyen gyémánt, ne üveg (404). De vannak íratlan törvények is a világon, amelyek erősen zakatolnak belül, ha ellenük szól egy picike botlás (449). A jó tettnek nincs árnyéka (586). De ha egy országban nincs a nagy emberi cél, ami belülről fűt, széthull a birodalom (574). Árulással házunkba hívjuk a pusztulást, a halált (219). Így az ember feje közel a járomhoz és távolodik a szabadságtól (527). Pedig a szabadság jelöl az ember számára új irányt (227).

A vadnak csak szaga van, de a mihaszna ember büdös (535). Mennyiben vagyunk szépek? Amennyiben a természethez hasonlítunk. Az ember érezze jól magát az emberkéz módosította világban……s ha a földi kéz is az égi szépséget utánozza, akkor békesség honol az ég és föld között (577). A szántóföld nyeli az erdőt, a kenyérnek- való másítja meg a föld arcát (527). A könyv írója igazi természetgyógyászokat sorakoztat fel, s gyógynövényeket a hasznukkal együtt. Misu fejét is a természet iránti tiszteletadással helyezi a toros asztalra. ……Miért vágyik az ember megmászni a hegyeket? – kérdezzük sokszor. A hegyek az élet háta, hogy ugrása legyen egy másik kezdetnek. Isten szele fésülte az erdők haját (470) – a szép hasonlatnál szinte felszakad a kérdés – mit fésül, ha kiirtjuk egy szálig?

Olyan hatalom a nő teste, mint a bevehetetlen vár, telve titkokkal, ígéretekkel (450), ahol az okos asszony őszinteséggel is küzd a szent célért (454). A férfi viszont erős. Tenyerén hordoz (453) és a bátorsága sem szalad a csizmaszárba (567). Kár a szerelemben annyira sietni (500). Igaz párnak egyet ad az Isten. Akinek nagy titok az érzés, az nem viszi vásárba (662). Ellentétben mások véleményével, Zsögöd és Ajnád szerelmi versengése a kiválasztás után végéhez ér. A lényeg: - a méltósággal elfogadott döntés, a nyomában kialakuló természetes, bölcs életfolyamatok, s a szép szerelem jutalma. A családi összetartozás, a mindennapi élet emelkedettebb vágyai, hála a szülők felé, - nekem nevelte – költészetté válnak. Még a fájdalmas elmúlás is.

Akik visszatérnek a harcokból bátrak voltak-e? Azért nagyobb a becsülete az elesett hősnek, mint a hazatérő győztesnek. A hős, aki elesett, mégis hazatér, emlékezetben él tovább (671). Az elmenő helyébe hozzá hasonló érkezik……bizonyságul ott van a jelen, hogy létezik Csaba vezér népe. S a szeretet ugyanaz, nem változik, ettől újul a világ (565). Nem kis bátorságra vall: a kiérdemelt egyenjogúság, a rabonbánlány emlegetése után a szerelmi magánéletében a közösségi szokásjogokat mellőző Villőke bemutatása. (Ha nem kormozunk!) nincs új a nap alatt. Villőkét elfogadják, mert férfiakkal vetekedő alkotó ember – aki felismeri, hogy a keresztények mindig csak építkeznek, sose rombolnak, - s a haladás mellé áll. Házastárs nélkül is mer új életet vállalni, de nem provokál. Nem kártékony lény az, aki dolgozik (459) a jó tettnek nincs árnyéka. Ki – ki vegye kézbe a mai napot, s aki sok mindenhez ért, annyi embert tesz ki. A székely ember semmit nem hagy abba, és semmit sem hagy kárbaveszni.

Olyan halkan, hogy halálukat érezték a szavak is (670). Gyönyörű mondat. És sok van ilyen, de kár, hogy a székely szavak ismerőjeként alkalmazásukban óvatos. S amikor ezen a területen a hozzá nem értők ügyködésének az idejét éljük, nála talán a kelleténél nagyobb
Zolcsák Anna

#2

2007.12.13 21:27

Nagy Edit, a költőnő írja:
I. rész
Ki is Gál Elemér? A magyar gyökerek keresője? Csoma a lélekember? A betűvetés kényszerével s tehetséggel megáldott író? Hálás szülötte falujának...? És szerelmese az azt körülölelő fenségesen szép természetnek, ahol a valamikori óriások fenyőként élnek tovább. Szerelmese a mesék, mondák igazságának, az elfeledett ősi tiszteségnek? Anna-k bizonyítója, hogy csak párjával egész az ember? Vagy örök tanár az élet katedráján?
Mindegyik. A regény lelke olvasható. Örömmel téve hozzá, hogy megőrízte az emlékezet kulcsát (440.old) s a régmultba visszanyuló, nagy horderejű mesés valóságfeldolgozását úgy kísérte az istenáldás, hogy ez a lelki rovásírás, a történésen, gyönyörködtetésen, az irodalmi élvezeten túl, óvatos szeretettel, elhivatottsággal formálja a ma emberét. Múlt és jelen gyűl egybe, hogy megsejtsék a jövőt (207.), ami elől nem szoktak menekülni, a fiatal egyenesen belerohan. Alig várja, hogy más legyen a világ körülötte (659.) .................................................
Nehéz könyv - mondtam a belemélyülés előtt, de elhamarkodtan ítéltem. Nehézsége végül is - amivel őnmaga is küszködhetett - a bölcsesség, a megélt idő birtokában, örök fiatal látásmóddal - úgy egybemunkálni, érthetővé tenni a múltat, hogy még csak véletlenül se legyen benne hazugság. Ugy venni kézbe minden áldott napot, hogy az életet nem azért teremtette Isten, hogy megértsük, hanem, hogy méltóan leéljük. Titkok mélyén vajudik a Jövő. (564) Nem az értelem a cél, hanem a vég, hogy mennyivel lett több általunk az élet, ha teljesítettük az isteni küldetést. (644) Mert a jó tettnek nincs árnyéka (586) - rajzolja bele a felismerést az író a mai lelkekbe.
Mégiscsak isteni mag az emberi lélekbe vetett hit. Kikel bármikor, mindenütt. Nem lehet ellene hadakozni. (583) A lélektelen test botorkál a világban és rombol, öl, paráználkodik, csal, lop, elpusztít minden emberi alkotást és végül önmagát is romlásba dönti.(558) De hitet csak a szeretetbe vetett bizakodással lehet szerezni. Ez nem tudomány, több annál.(557) A múltat és a jelent emberek kapcsolják össze, akik ugyanannak a hazának teszik a jót. Az igazság egy, ha kettő van belőle az egyik hamis. Ha múltunkban is úgy járunk-kelünk, mint a jelenben, akkor helyén vannak a dolgok, mert a megalapozott múlt kövei sokkal szilárdabbak az ismeretlen újnál (67) A gondok asztala most is roskadozik a kövektől, a tartozás korát éljük, amikor sokan várják, hogy az adósok adják vissza, amivel tartoznak. Először is a hitet, aminek a pogány vallásból való szentülését olyan természetes, egyszerű logikávalszeretettel és derűvel tereli az emberi lelkekbe, hogy világlik, mint a nap. S Odorral együtt ,,enyém már az öreg szem, azért mégsem öregszem" derűvel fiatalodunk. Közben nevelődünk, mert könnyen elbolondul, aki nem ismeri a járást.(241) Gál Elemér tudja , milyen nagy kincs, az alkalmas tanító, aki mellé sereglenek a növendékek. A Nap a hatalom, a Hold a szeretet - s ahogy Zsögöd mondja - csak azért ragyognak olyan szépen a csillagok, mert fényesre kapáltuk sorsunkat mi emberek.....Azért tettük oly magasba, hogy a szép álmokat ne vegyék el tőlünk soha......A jobbik lélek nélkül kevés az erő. Békében nem parancs tiltja a háborút, hanem a lélek szava, amelyet istenek súgnak a földi halandók fülébe (418) Lemondás árán gazdagodni, s a csíksomlyói napfelkeltében felfogni a Máriás jelenvalóság lényegét........
 ...

Az összes hozzászólás megtekintéseLegfrissebb témák:

Orvosi könyvek eladók

Orvosi Tankönyvek Egyetemistáknak

Fazekas István hőskölteményének hatásai

Guaranteed Payday Loans No Brokers @ http://www.neopayday.co.uk/

Payday Loans no Debit Card | https://www.loansprofit.co.uk/ | No Debit Card Payday Loans

Vásároljon jogosítványt, útlevelet, IELTS <TOEFL, személyi igazolványt

Teljes lista...

Legnépszerűbb könyvek:

Fókusz Könyváruházak
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők - Magyar irodalmi szerelmeskönyv

Alexandra Könyváruházak
E. L. James: A szabadság ötven árnyalata

Bookline.hu
E.L. James: A szabadság ötven árnyalata

Sikerlisták...


Új Könyvpiac a hírlapárusoknál, illetve az Interspar, Kaiser’s és az Auchan üzletekben is

Tisztelt Olvasónk!

Ha a könyvesboltokban már nem sikerült hozzájutnia lapunkhoz, akkor az itt található lista segítségével keresse fel az Önhöz legközelebbi hírlapárusító-helyet, vagy valamely Interspar, Kaiser’s, illetve Auchan bevásárló központot.

Amennyiben biztosan szeretne lapunkhoz hozzájutni, akkor fizessen elő most!
Online előfizetés

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Országos Internet Szaknévsor
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu