buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 31, vasárnap
Angéla és Petronella napja

Évfordulók:
1819: Walt Whitman születése (West Hills)
1887: Saint-John Perse születése (Pointe-à-Pitre)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Üdvözlet az Olvasónak!


2005.02.10

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Amióta megtudtam, hogy idén itthon is elindul a Nagy Könyv-program, melynek végén az olvasók szavazatai alapján kiderül, melyik Magyarország tíz legolvastottabb, legkedveltebb, legszeretettebb regénye, egyfolytában azon tűnődöm, hogy én, amikor eljön a nagy pillanat, melyik regényre is szavazzak.
 

Ha már Petőfire, Arany Jánosra nem szavazhatok, akkor Mikszáthra meg Móriczra voksolok a magam részéről. A kilencvenes években Tamási Áron meg Krúdy Gyula vezette itthon a nemhivatalos toplistát, rájuk is. Gion Nándorra, a szépen beszélő férfiakról meg asszonyokról szép szomorú történeteket mesélő íróra is szavazok. (Élő szerzőt most direkt nem említek.) Gárdonyi Egri csillagok klasszikusát, remélem, olvassák a gyerekek, ha igen, nem létezik, hogy ne tetszen nekik. A Pál utcai fiúk Molnár Ferenctől biztos befutó kell legyen.

Nem gondoltam rá, de hogy tavaly a németeknél második helyen végzett a Biblia, hát arra is szavazok. Nem biztos persze, hogy belefér a regény kategóriába a Biblia, lehet, hogy nem, lehet, hogy műfajánál fogva eleve kiesik a versenyből (– mi a műfaja? – biblia – hát így minden kategóriából kiesik). A világirodalomból: mostanában Dosztojevszkijt olvasom újra (Jelenkor kiadás, ajánlom mindenkinek, vegye elő újra), Vargas Llosát, meg ami jön. De inkább klasszikusok jutnak állandóan az eszembe: Camus, Bulgakov, Hemingway, Faulkner, Csehov; „standard”, megbízható névsor – nem baj, jó az. Az ember főleg a mese, a történet öröméért olvas regényt, gondolom én.

Most veszem észre, egy darab bestsellert sem említettem, no, egy klasszikus könnyűt mégis ideírok: Rejtő Jenőt, rá is szavazok. (Hogy ennyire hogyan tudok szavazni, még nem tudom.)

A hátam fázik a kampányoktól, most mégis izgulok, hogy valahogy jól süljön el a dolog, elfogadható névsor jöjjön ki végeredménynek, nem „kanonizált”, de azért mégis valami tisztes, amiért nem kényszerül kelletlen hümmögésre az ember. Ezért hát szervezőknek, szavazóknak most egyformán drukkolok!

Pécsi Györgyi
felelős szerkesztő

 
Osztályzat: 

 
Fórum


Eddigi hozzászólások a cikkhez:
tulipán

#1

2005.02.11 13:58

A kérdés komoly a válasz nehéz ! Mit lehet könyvnek nevezni ?Egy "szellemi " terméket amit reklámozva úgy fogyasztanak hogy "mindent ki kell próbálni csak a vérfertözést és a népi táncot ne " vagy ... Miért nagy a Nagykönyv ? Netán jó vastag ? Jó drága ? Divatos akár a Norbi titkai ? Minden látható vagy halható csatorna tálalja mint a Stahl Jucit ? Mi a KÖNYV ?
[VÁLASZ]
pox

#2

2005.02.14 15:51

Rejtő Jenő:" klasszikus könnyű" ?!
Tud valaki még legalább tíz Rejtő szintű szerzőt mondani,kapásból, ebben a műfajban?(lehet a világirodalomból is) A "komoly" szerzőket soroljuk jövő Karácsonyig is.
Ugye, nem is olyan "könnyű"?!
[VÁLASZ]
 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu