buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 30, szerda
Jeromos napja

Évfordulók:
1452: Megjelent az első nyomtatott könyv: Johann Gutenberg Bibliája
1859: Benedek Elek születése (Kisbacon)
1928: Elie Wiesel születése (Máramarossziget)
1990: Patrick Victor Martindale White halála
2005: A Népmese Napja
2006: Sütő András halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Orwell alászáll


2005.02.10

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A Carthaphilus Kiadó a teljes Orwell életmű kiadására vállalkozott, így a magyar olvasó számára, a már jól ismert kultuszregények (Állatfarm, 1984) mellett, az életmű első szakaszának kevésbé ismert írásai is hozzáférhetőek.
 

Orwell Dorothy, a falusi anglikán lelkész lányának viszontagságain keresztül mutatja be az első világháború utáni Anglia szociális és morális állapotát, s bár művét a hitvesztés regényének szánja, a téma csak ürügy vagy legfeljebb keret ahhoz, hogy kifejthesse társadalomkritikai nézeteit. Mindvégig adós marad hőse hitvesztésének lelki feltárásával, indítékainak bemutatásával. Az amnézia következtében hitvesztetté vált Dorothy alakjával sokkal inkább sugalmazza azt, hogy az ember eredendően hitetlen, csak belenevelik a hitet, mintha az szocializáció kérdése lenne. Mégis, ez nem lehet több sugalmazásnál, mivel Orwell nem képes maradéktalanul kilépni hőse(i) erőteréből, nem bízik eleven életükben, helyettük is magyaráz, bizonyít, leír, de mindezt regénye végéig úgy teszi, hogy az okokról hallgat, csak a következményeket figyeli. Dorothy szellemének kitisztulása után is megmarad hitetlen állapotában, képtelen hinni. „…azt akarta mondani, hogy bár a hitét elvesztette, gondolkodása lelki hátterét nem változtatta meg, nem is tudná, nem is akarná megváltoztatni. Hogy a mindenség, amelyet most üresnek és értelmetlennek lát, neki még mindig a keresztény mindenség, hogy szemében a keresztény életmód a természetes.” Dorothy lelki életében a hitvesztés nem járt akárcsak egy lehetséges másik életforma igenlésével sem, kissé Ionescohoz hasonlóan, aki így vallott: „Ez az út – a hit útja – nem az enyém.” Hogy ennek mik a keretei, szinte lényegtelen, talán csak szokás kérdése.

A lelkész lányát akárcsak a Csavargóként Párizsban, Londonban és a Tragédia Burmában című regényeit Orwellnek a szegénységről szerzett tapasztalatai ihlették. Miután megundorodott a brit gyarmati politikától, felhagyott burmai helyettes rendőrfőnöki állásával és Angliába utazott, ahol azzal a szándékkal kezdte meg két évig tartó csavargásait, hogy megismerje az alsóbb osztályok világát. A lelkész lánya Orwell első könyve, ami Angliában jelent meg 1935-ben, s bár halála után megtagadta utánnyomását, azóta is számos kiadásban látott napvilágot.

Regényén érződik a XIX. századi angolszász realizmus hagyománya, leginkább a Thackeray-regények tipológiája, de a modern próza, kiemelten Joyce eredménye is ott munkál. Bevallása szerint írás közben mindvégig az Ulyssest olvasta. Ennek hatására A lelkész lányában a hagyományos regénynarrációt felváltja a Trafalgar téri hajléktalanok szövegmontázsa, a „hajléktalan kantáta”, mely az Ulysses éjszakai városát idézi. A regény cselekménye szempontjából ez pusztán kísérleti szöveg, hiszen akár átugorva is élvezhető, és semmilyen többletinformációt nem hordoz, míg ugyanakkor, akár önálló darabként is megállja a helyét.

Az önéletrajzi élmény megírása felfedezhető Orwellnél is, mivel regénye és életrajza között két ponton is erőteljes hasonlóság mutatkozik. Az amnéziás lány csavargók társaságához csapódva indul vidékre abban a reményben, hogy munkát találnak valamelyik gazdaságnál akár csak az író, aki csavargásai során maga is megtapasztalta a komlószüreti idénymunkát, így nem véletlen, hogy ez legéletszerűbb része a regénynek, ugyanakkor aránytalanul hosszú. Orwell maga is magániskolába járt, majd később tanított, akárcsak Dorothy, miután meggyógyult. Magániskolai rossz tapasztalatait teszi szóvá könyve oldalain, különös tekintettel a szegény, színvonal alatti, káros hatású iskolákra, melyekben nem a gyermekek tanítása, hanem a szülők pénzének elnyerése, s ezáltal mindenben az ő igényeiknek való megfelelés a cél.

A lelkész lánya regényanyaga gazdag, szerkezete mégsem hibátlan, ugyanakkor éppen dramaturgiai „botlása” által válik letehetetlenül izgalmas olvasmánnyá.

George Orwell: A lelkész lánya
Ford: Pásztor Péter. Cartaphilus Kiadó
362 oldal, 3000 Ft

Erős Kinga

Cartaphilus Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu