buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 19, vasárnap
Sára és Márió napja

Évfordulók:
1809: Edgar Allan Poe születése (Boston)
1878: Szigligeti Ede halála (Budapest)
1921: Mészöly (er. Molnár) Miklós születése (Szekszárd)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Megújul az Idegennyelvű Könyvtár


2001.10.18

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az 1956-ban létrehozott Országos Idegennyelvű Könyvtár (korábban Gorkij Könyvtár) másfél évnyi szűkölködés után újra átadhatta olvasótermét látogatóinak. Figyelemre méltó rekonstrukciós munkák után (amelyek jelenleg is folynak) már nem csak az utcai fronton kell zsúfolódniuk az olvasóknak, a könyvtár munkatársainak. Juhász Jenő főigazgató örömmel vezetett végig a megújult részeken, beszámolt a munkákról: az olvasóterem egyik falán észlelt repedések életveszélyessé tették az épületrészt, amit nehéz munka árán sikerült stabilizálni, majd ezt a falat lebontani.
 

A megroggyanásnak több oka is volt: az 1838-as árvíz után felhúzott épület nem kapot megfelelő alapot, később sem cserélték ki, csak hozzáépítettek. A szomszédos épület – ahol uszoda üzemel – tűzfalai közötti részt törmelékanyaggal töltötték fel, így ez a harminc méter magas fal nem kapott elég támasztékot. A visszabontás , majd az alapok kicserélése után mára újra áll az olvasóterem negyedik fala, eredeti kivitelben, annak régi elemeit megtartva. Az új fal egyben technikai felújításokat is magában hordozott, így lassacskán minden részleg megtalálja a helyét. A földszintre került a raktár, a bejárathoz került a beiratkozó-helyiség. Ugyanerre a szintre kerül a kölcsönző, s ideiglenesen a dohányzó. Befedésre vár a belső udvar, tervezik az eredeti homlokzat helyreállítását is.

A felújítást további átalakításokkal is egybekötötték: ezentúl a mozgáskorlátozottak is könnyedén használhatják az épület helyiségeit, a könyvtár szolgáltatásait. Többek között a több mint negyedmilliós dokumentumállományt, a zenei gyűjteményt és hanglemeztárat.

Szerencsére, az áldatlan állapotok ellenére a dokumentumállományban nem esett kár, sőt, az olvasótermi, körben végig futó galéria majdani átadásakor (idén ősszel várható) a világ eddig legnagyobb magánkézben lévő Fajszi-féle eszperantó gyűjteményt is az olvasóközönség rendelkezésére bocsátja a könyvtár.

Juhász Jenő büszkén számolt be számítástechnikai fejlesztéseikről is. Az állomány 90%-os elektronikus feldolgozottságú, a több tucat munkaállomás mindegyikéről lehet adatokat lehívni, így a hagyományos katalógust lassan-lassan száműzik az olvasótérből. A számítógépgépek rendelkeznek Internet hozzáféréssel, azokat bárki használhatja. Folyamatban van az elektronikus beléptető-rendszerhez szükséges új olvasójegyek kiadása is.

A könyvtár fő gyűjtőköre az idegen nyelvű – főként angol, francia, német, orosz, spanyol, a környező országok nyelvei – irodalom, irodalomtudomány, nyelvtudomány, nemzetiségi-kisebbségi kérdéskör, zenetudomány. A nyelvi labor 32 nyelv taneszközeit biztosítja a tanulni vágyóknak, hangos szótárak, kazetták, CD-k, tankönyvek segítségével.

A kulturális tárca kezelésébe tartozó intézmény folyamatosan bővül: évente mintegy 15 millió forintot költ könyvekre, 12 millió áll rendelkezésre folyóirat-beszerzésre, és jut a zenei gyűjtemény fejlesztésére is, illetve továbbra is elfogadnak köteteket kiadóktól, követségektől, szervezetektől.
Az egykor szinte kizárólag orosz nyelvű gyűjtemény mára letisztult, hasonló profilú könyvtár igazából nem is nagyon van a világon.

 
 
 

Cz. Tóth János

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu