buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 25, szombat
Pál napja

Évfordulók:
1759: Robert Burns születése
1900: Fekete István születése (Gölle)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Nemzedékek keresztpontján


2001.10.18

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A Kráter Műhely Egyesület könyvkiadója 2001 őszéig másfélszáznál több művet – kortárs szépirodalmi, irodalomtudományi, néprajzi munkát – jelentetett meg, az utóbbi évek legjelentősebb vállalkozása pedig a Wass Albert Életműsorozat. A kiadó alapítója és vezetője Turcsány Péter.
 

• Egy kiadót általában két ok miatt hoznak létre: vagy gazdasági vállalkozás céljából, vagy a „maguk örömére”, ez utóbbi esetben pályázati kérelmek sora és állandó pénzügyi nehézségek jellemzik a munkát. A Kráter melyik „kategóriába” tartozik?

– Padló alá söpört nemzedéki és szellemi törekvések élére kellett állni, amikor barátaimmal 1989. januárjában kft.-t alapítottunk, amely már a Kráter könyveit jelentette meg. Kezdeti nehézségeinket jelzi, hogy kft.-nk akkori elnöke, Budai Gábor később infarktusban halt meg. A baráti, könyvszakmai és művészi összefogás olyan csapatot hozott létre, amely 1991-től egyesületi, 2000. januárjától pedig közhasznú társadalmi szervezet formájában végzi a munkát. Visszatekintve lenyűgözőek az eredményeink. Létrejöttünkkor kialakítottuk azt a szerkesztőségi struktúrát, amely megfelel érdeklődési körünknek. Folyóiratunk, a PoLíSz napi kapcsolatot biztosít a Kárpát-medence legkülönbözőbb helyein élő és alkotó író, történész és képzőművész társainkkal (esszék, novellák, versek, műfordítások, kritikák gyűjtő-„városa” volt és maradt immár 12 esztendőn keresztül). Ilyen alapozottsággal könnyű volt és ma is könnyű rendkívül értékes szerzőgárdát tudnunk magunk mögött. Értük, önmagunkért és gyermekeink olvasáskultúrájáért dolgozni felemelő érzés ma is.

• A Kráter is több sorozatot ad ki. Miért szerencsés ez a forma az önök esetében?

– Sorozataink parcellázzák fel azt a szellemi birtokot, amelyet Műhelyünk munkatársai az idők folyamán létrehoztak, illetve fölhalmoznak. Kiadónk generációk kereszteződési pontja kezdetektől fogva – és műfajok, ízlésirányok tárháza is. A Belső tárlat sorozat képző- és iparművésze alkotói mintegy szellemiségük jóértelmű harakirijét adják az olvasóknak. Somogyi Győző, Mezei Gábor, Schrammel Imre, Szemadám György, Kő Pál, Melocco Miklós könyvei maguk bizonyítják, hogy értékválasztásunkkal megelőztük a mindenkori hivatalos értékítéletek meghozóit. A Teleszkóp sorozat bámulatosan bizonyítja, hogy a németh-lászlói nagyszerű hagyomány – a kísérletező esszé műfaja – jelen van a mai irodalmunkban is: 10 év alatt 19 kötetünk a végre szabad és nemzeti szellemű irodalom- és művészetismeret feltámadásának jelzése önmagában is. Szívem szerint büszke vagyok arra, hogy a debreceni Gulyás Pál tanulmánykötetét szimbolikusan is halála után, 50 év késéssel mi jelentettük meg. De nagy dolog Vargyas Lajos verstanának többszöri újrakiadása, Szabó József alkotmányjogász 55 év utáni első megjelentetése is. Minden felfedezésünknek saját sorsa van, ami itt elsorolhatatlan. Páratlan értékűek a külföldi irodalmat bemutató sorozataink. Fernando Pessoa-t, Giuseppe Ungarettit, Juste Jorge Padrón, Velemir Hlebnyikovot, Johannes V. Jensent, Mircea Dinescut, Blaga Dimitrovát mi jelentettük meg először önálló kötettel Magyarországon. A Madarász Imre irodalomtörténész által szerkesztett Kráter Klasszikusok sorozatunkat az amerikai Flannery O’Connor novelláskötetével folytatjuk Varga Nóra PoLíSz Műfordító-díjas fordításában.
Nagyon boldogok vagyunk, hogy a minden nagyobb könyvkiadót jellemző életműsorozatok terén is eredményeket mutathatunk fel. Mi nemcsak az egyes szerzők könyveit vállaljuk fel, hanem olvasói-közművelődési „mozgalommá” szélesítjük népszerűsítésüket. Most, az Olvasás Éve alkalmából Wass Albert vers- és prózamondó versenyt írunk ki erdélyi diákok számára, illetve Wass Albert forgatókönyvíró pályázatot is meghirdettünk. Másik életműszerzőnknek, Gyurkovics Tibor, akinek író-olvasó találkozók sorát szervezzük, nem beszélve 70. születésnapjának méltó megünnepléséről a Károlyi Palotában.

• Az, hogy elsősorban szellemi műhelyként működik a Kráter, fölveti, hogy egyúttal mennyire képes piaci szereplőként, gazdasági vállalkozásként is eredményesen működni?

– Esztétikai és nem utolsó sorban saját olvasótábort alakító célzattal vagyunk jelen a könyvpiacon. A háromszáz példányszámban megjelentett elsőkötetes debütálását éppolyan minőségi kiválasztás és könyvészeti munka készíti elő, mint halott klasszikusunkét vagy Kossuth-díjas szerzőnkét. 157 könyvünkből közel 50 volt új szerző tengerre bocsátása (Szilágyi Andor, Elmer István, Kipke Tamás, Siklósi Horváth Klára, Vasvári Erika, Pietsch Miklós, Balaskó Jenő, Zászlós Levente, Fekete György, Ujlaky István történész, Nádas Alexandra és a ma még 16 éves Szabó Imola, stb.). Lassan-lassan megtanultuk, hogy eszményeinkből semmit sem feladva hihetetlen terjesztői és közművelődési munkával piacképessé tudjuk tenni néhány szerzőnket és néhány sorozatunkat. Ma már nem a panasz, hanem a fogat vicsorgattató éjjel-nappali munka jellemzi kiadónk működését.
Kereskedelmi kapcsolatainkban az olyan társvállalkozókat keressük, akik nem elsősorban a pénz megolvasásával törődnek, hanem olvasóként is a maguk ügyének tekintik könyveink és kiadónk népszerűsítését. Hála Istennek egynéhány könyvterjesztőt leszámítva javulnak partnerkapcsolataink. Sajnos a határon túli kereskedőcégekkel még nem a legkönnyebb megállapodnunk, pedig szerzőink és könyveink ott is igen keresettek!

• Melyek a kiadó legfontosabb mérhető eredményei?

– Megbecsülésünket jelzi, hogy könyvkiadói pályázatainkat rendre pozitív elbírálásban részesíti az NKÖM NKA Irodalmi és Könyvkollégiuma, a Magyar Könyv Alapítvány és más támogató fórumok. Együttműködő partnerként dolgozunk a Magyar Kultúra Alapítvánnyal, idén másodszor állítottunk ki a BNV Magyar Világ pavilonjában. Könyveink szakmai díjak sorát érdemelték ki. A Szép Magyar Könyv versenyen több ízben díjazták Belső Tárlat sorozatunkat. Kiadónk keresi és ápolja a kortárs tipográfia kiváló mestereivel a kapcsolatot, ezt a „ráfizetéses hobbit” egy páratlan elismerés tette emlékezetessé. Tóth Éva Emlékvers című, 1956-ról szóló, úgynevezett hosszúvers-ét 13 nyelvre fordíttattuk le és rendeztük kötetbe. Könyvünknek klasszikus szépséget adott Kass János tervező munkája. A nem várt meglepetés: az 1999. évi Frankfurti könyvvásáron a Szépkönyvek Frankfurtra verseny Legszebb könyv címét nyertük el. Ennél mondhatni még nagyobb öröm számunkra, hogy Wass Albert Életműsorozatunk könyvészeti alkotógárdája a fotóművészektől, néprajzosoktól, könyvtárosoktól, korrektoroktól a könyvtervezőig segítik az emigráns szerzőhöz méltó küllemi és tartalmi megjelentetést; olvasóink pedig – diákoktól a nyugdíjasokig – nagyon hálásak nekünk.

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu