buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 25, kedd
Géza napja

Évfordulók:
1842: Karl May születése (Hohenstein-Ernstthal)
1983: Tennessee Williams halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Sosemvolt világunk


2001.12.05

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

John Ronald Reuenként alig, filológiai munkásságát egyáltalán nem ismerjük. Mégis világhírű. Műfajt teremtett. Az 1892-ben, Dél-Afrikában született angol író ma megint a címlapokon szerepel: talán legismertebb írásából film készül. Sőt, mire jelen sorok megjelennek, már a bemutatón is túl leszünk.
 

Az oxfordi professzor, a korai középkor ismerője, J. R. R. Tolkien népszerűsége ma is töretlen. Egy mítosz, ami tollából született, milliók olvasmánya, avagy rajongásának tárgya. Mi lehet az oka, hogy bájos félszerzetesi, szépséges tündései, rút trolljai, s más fantáziált teremtményei annyiunk kedvence. Pedig meséjét – amit saját gondolataival élve csak egyre tovább, továbbfűzött – „saját használatra”, gyermekeinek írta.

Fiatalként már vonzódott a nyelvekhez: szívéhez legközelebb a finn és a welszi állt. Tanulmányait is a filológiának, nyelvészetnek szentelte, sőt, saját nyelve(ke)t hozott létre. De a nyelvek népek és történelmük nélkül valótlan, hát hozzáképzelte regéiket, mondáikat, eredetüket. Tolkien saját történeteiben számos ősi eposz fellelhető, így az Edda, a Kalevala, s más általa tanulmányozott mű. Talán legismertebb könyve, a Gyűrűk Ura is tartalmaz hasonló motívumokat. S ha képzeletünk elrepít Középföldére, a Gyűrűháború történeti helyeire, máris látjuk magunk előtt a hősöket: a kicsi, mindig éhes hobbitot, Frodót, segítőjét, Csavardi Samut – J. R. R. bevallása szerint az angol katona megtestesítője –, a bajt hozó, de mindent tudó mágust, Gandalfot, a tündék bölcs királyát, Elrondot, vagy az emberek első királyát, Aragornt. Így nemcsak Angliának adott egy rég elfeledett legendát, de számos más nemzet is ismerős alakokat vél felfedezni a szereplők között.

A nagy mesét – illetve annak előzményét (magyarul A babó – a hobbit szó magyarítása – címmel) – 1930 körül kezdte szőni. A végül 1937-ben napvilágot látott könyvben már felbukkannak képzelt alakjai: tündék, törpök, hobbitok, maga a Gyűrű, illetve Középfölde korai változata. De a sárkány halálával a történetnek nincs vége. A nagy mű, Tolkien álomvilága még nem teljesedett ki. Stanley Unwin könyvkiadó biztatására kezdett hozzá a világsikert hozó A Gyűrűk Urához. Még a második világégés után is dolgozott vele, és csak 1954-ben jelent meg először – a Réz Ádám, Göncz Árpád, Tandori Dezső fordította magyar szöveg első kiadása 1985-ös keltezésű. A világ talán legnagyobbra méretezett tündérmeséje hamar népszerűvé vált. A tolkieni ráérős, szabad gondolati kalandozásban lovagi erényekkel felvértezve a még nem az ember szabta időkben a jók kisebbsége szövetsége köt, s szembeszáll a rosszal. A jók magukat is feláldozva megmentik a világot, s átadják azt új urának, az emberfajnak. Nem véletlen, sokan párhuzamba állítják a világtörténelem eseményeivel – a háborús Németország világhódító terveit a szövetséges erők együttesen tudták csak elfojtani – bár ezt az áthallász J. R. R. nem vállalta. Mert a mű tizenkét esztendő munkája, többszöri átdolgozás, számos jelentékeny pontosítás eredménye, és nem az aktuális történelem hatására íródott – inkább jelen van benne a ködbe veszett régmúlt –, amaz legfeljebb csak hátráltatta a szerzőt munkája során.

Száguldó képzelete új műfajt teremtett, a fantasyt. A lények sokasága, a sosemvolt helyszínek mások gondolatait is megmozgatta. Játékok, regények születtek az elmúlt évtizedek alatt. Népszerűvé váltak a szerepjátékok, már az Internet hőskorában is az elsők között jelentkeztek az ún. MUD-ok. Tolkien rajongóklubok alakultak vilászerte, sokakat foglalkoztat Középfölde történelme, biológiája, földrajza, stb.

Most, hogy film is készül a legendából, újra megjelennek az író munkái, illetve Humphrey Carpenter lendületes Tolkien-életrajza, vagy a Gyűrűk úra paródiaregény. De más fantasy-regény is piacra került a napokban, többek között az ír származású Eoin Colfer Artemis Fowl-ja. A mindössze tizenkét esztendős címszereplő az emberfajt képviseli, és összeszűri a levet a föld felszíne alá kényszerült ősi népekkel. A tündérek, törpék, kentaurok csúcstechnikájával veszi fel a versenyt, s játsza ki tudásukat. Megfejti ősi titkukat, s minden ellenszenvünk ellenére győz. A kötet érdekessége, hogy a lapok alján egy tündérjóslatot – a tündék írásjeleivel, a rúnákkal (Tolkien maga is számos saját ABC-t alkotott) –, amit megfejthetünk.

De titok az is, hogy a tovatűnt kor lovagiassága, értékrendje hova süllyedt el. Vagy keressük azt a Elveszett Világot, amit olykor azért, de önmagunkban, álmainkban megtalálunk?

Cz. Tóth János

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu