buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 3, péntek
Buda és Richárd napja

Évfordulók:
1757: Verseghy Ferenc születése (Szolnok)
1918: Hubay Miklós születése (Nagyvárad)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Tartani magunkat valamihez


2001.09.20

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Tömörebben nem is lehetne: ez a csudaszépen kiállított kis (?) könyv arról szól, amit a címe mond. Tereske templomáról. Majdnem ugyanilyen célratörően igazít el ajánló szövege, melyből megtudjuk, hogy a könyvet Pálos Frigyes atya írta, hatvani prépost-plébános, a Váci Egyházmegye őrkanonoka, művészettörténész, Tereske volt plébánosa... És itt álljunk meg.

Egy életmű története ez a könyv. Ismertetőjének volt szerencséje láthatni a „fizikai munkálatokat” is a folyamat egy pillanatában. A lélek hozzáértésével csodálhatja csak a laikus ember az efféle szakmunkákat; és Frigyes atya ennél sokkal többet vonultatott fel a könyvben most korszakról korszakra ismertetett művelet végrehajtásához. Nyomorúságok közepette sok-sok materiális erőt (nekigyürkőzve, szervezve), a szigetjükre odavetett „robinzonok” tényfeltáró kedvével, az elhivatottak elszántságával. Ahogy Ottlik azt írhatja, hogy sárból és hóból, az élet megaláztatásaiból és csendes fantasztikumaiból jött össze valami, meg nem kérdőjelezhető, minden lényegességgel egy-lényegű eredmény (értsd: elvégezték az élet akkori iskoláját), hasonlóképpen mondhatja a könyv szerzője, hogy tartani kell magunkat valamihez, ami korok divatozásain és jelmondatain, állítólagos „igazságtevésein” túl fontos. Hogy Rómában csak rómaihoz méltóan lehet élni. Értsd: felismert igazságainak nyomán csak igaz módra járva.

Egy régészeti feltárás, melynek minden „tégladarabja” szellem és történelem, végső összegzésében már nem csupán a tárgyról szó (s nemcsak a hitről, mely e tárgyat éltette, értsd, újjáélesztette), hanem, ha be karja tölteni hivatását, az író-történész szakértelméről, valami általánosabb sugallatról is. Pálos Frigyes ily jegyben igen pontos, átfogó és precíziós fontosságú munkát végzett. Könyve megismétli a minden tégladarab lényegiségéről szóló „tételt”, úgy méghozzá, hogy minden így dokumentált „tárgyi” tétel embervilágokról szól, a gótikáról, a barokkról és így tovább, s közben és előtte megannyi időszakról még. A templom nem hasonlat itt, ám nem is merőben fizikai létező. Hogy azt az irodalmi képződményt is létrehozhassa Pálos Frigyes, jó írónak kellett lennie a maga vállalt távján és terepén. Tanúsíthatjuk, az lett.

A könyv szépsége, furcsa mód (?): igazságtartalmának része. Fényképek, ábrák, forma, nyomdai kiállítás, az arányos tömörség: mind-mind kellett még a sok évtizedes feltáró munka utósikeréhez. Mutatja az, mekkora kockázat az Ismeretlenbe hatolni. Még ha elemi módon fizikai természetű is ez a rejtelem. Az emberélet kőműveskelemenségének felén „onnan” és felén „túl” Pálos Frigyes nem jelképekre törekedett, hanem szakmájának címere szerint előtárásra. Nem elégedett meg azzal, hogy a templom a maga egyik elképzelhető alakjában ott áll most Tereskén, de könyvével odaállított polcunkra valami mást még. Hozzá méltóan ezt úgy fogalmazhatjuk meg – hogy akkor hát mit is? –, ha az érdeklődő olvasóra bízzuk a választ, és a nagyon is figyelemreméltó és megemlítendő friss könyvek sorába helyezzük e hasábokon külön is a művet. Sallangtalanul, az építészeti alkotáshoz hasonlóan ez a könyv – tiszta erővel létezik, jól célba érkezett. Egyediségével bizonyítja, hogy a nemesen általános célok mindig csak kicsiny sajátosságaik által élnek, hatnak, hitelesek.

Pálos Frigyes: A tereskei templom
Ostváth Gedeon Emlékére Létrehozott Múzeumi Alapítvány, Aszód, 2000, fűzve

Tandori Dezső
költő, műfordító

 
Osztályzat: 

 
Fórum


Eddigi hozzászólás ehhez a cikkhez:
avi

#1

2007.08.08 14:24

A könyv csodálatos! Gyermekkorom értéke van jelen benne. Hogy tanítok, hogy így tanítok, hogy főtanácsosként is tanítok Frigyes atyának is köszönhetem. Ő keresztelt Tereskén, és bátorított. Úgy gondolom, aki követi értékrendjét megtalálta helyét a mindennapokban is.
[VÁLASZ]
 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu